ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» – Tips και αναγκαιότητα επαγγελματικής δικτύωσης

Δικτύωση. Μαγική λέξη! Για κάποιους είναι απλή υπόθεση και για άλλους πολύπλοκη και γεμάτη εμπόδια.

Εάν ανήκετε στους επιχειρηματίες εκείνους όπου οι προηγούμενες γενιές στην επιχείρηση προετοίμασαν το έδαφος, σίγουρα η δικτύωση για εσάς είναι πιο εύκολη. Εάν πάλι δεν είχατε αυτή την τύχη και παράλληλα δεν έχετε έμφυτο ταλέντο στο networking, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό, στο άρθρο μου που ακολουθεί.

Βγείτε από το «σπήλαιο»

Πολλές φορές, οι επιχειρηματίες, και ιδιαίτερα οι αυτοδημιούργητοι, έχουν μία φυσική απέχθεια προς το networking, το οποίο θεωρούν χάσιμο χρόνου και «pr-ίστικο» τρικ. Ωστόσο, η εποχή του επιχειρηματία «uber alles» που κάνει τον κόσμο να γυρίζει γύρω του, έχει περάσει πλέον ανεπιστρεπτί. Ο τελευταίος ήταν ο Ωνάσης.

Κανείς δεν δικτυώθηκε από την απομόνωση του γραφείου του! Εάν πραγματικά πιστεύετε στο networking και στα οφέλη που μπορεί να σας φέρει, πρέπει να το δείτε πιο σοβαρά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο και αν σας αρέσει ο πάγκος του εργαστηρίου στο κοσμηματοπωλείο σας, πρέπει να περάσετε και από μία έκθεση του κλάδου. Βγείτε από το «σπήλαιο» του γραφείου σας τώρα.

Δικτυωθείτε ηλεκτρονικά

Θα σας κάνω ένα απλό τεστ πολλαπλών επιλογών.

Πόσα connections έχετε στο LinkedIn;

  1. 500+
  2. Κάπου 200
  3. Κάπου 100
  4. Τι είναι το LinkedIn;

Εάν απαντήσατε «Δ», σταματήστε αυτή τη στιγμή την ανάγνωση του άρθρου και κοιτάξτε τι κάνετε λάθος. Το εννοώ. Όμως, ακόμη και αν απαντήσατε «Α», μην βιαστείτε να πανηγυρίσετε! Συνδυάζετε τον μεγάλο αριθμό connections με ανάλογο αριθμό posts που ενδιαφέρουν το industry (την αγορά) σας;

Ίσως δεν έχετε χρόνο για κάτι τέτοιο ή θεωρείτε ότι δεν «το έχετε». Υπάρχουν όμως λύσεις και για τα δύο(πχ ένας επαγγελματίας κειμενογράφος μπορεί να βοηθήσει στην εταιρική σας αρθρογραφία), αρκεί φυσικά να το θέσετε ως στόχο.

Μην το παρακάνετε

Αποφασίσατε να δικτυωθείτε. Συγχαρητήρια! Διατρέχετε έναν κίνδυνο που ίσως δεν γνωρίζετε: να το παρακάνετε. Μην μοιράσετε κάρτες ή μην συστηθείτε δίνοντας χειραψία (ή «αγκωνιά» στις μέρες του COVID) με όλους τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο του κλάδου σας.

Βλέπετε, υπάρχει networking και ποιοτικό networking. Προτιμήστε την ποιότητα από την ποσότητα για δύο απλούς λόγους: αφενός για να μη χάσετε τον χρόνο σας κάνοντας συνεχείς προσπάθειες δικτύωσης και αφετέρου διότι, σας διαβεβαιώνω, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να θυμάστε τον καθένα με τον οποίο συστηθήκατε.

Δικτυωθείτε χωρίς να εκτεθείτε

Εάν ένας πολλά υποσχόμενος μελλοντικός συνεργάτης για την επιχείρησή σας, σας καλέσει σε ένα παιχνίδι τένις, προσπαθήστε τουλάχιστον να ξέρετε τα βασικά. Δεν θα βελτιώσετε τη φήμη σας εάν δημιουργήσετε λάθος προσδοκίες για τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας.

Να είστε αυθεντικός

Τέλος, δεν υπάρχει λόγος να είστε κάποιος άλλος από τον εαυτό σας όταν προσπαθείτε να δικτυωθείτε. Δεν χρειάζεται ούτε να παίζετε τον James Bond ούτε τον «κακό» στον James Bond. Μιλήστε φυσικά, αυθόρμητα, μοιραστείτε επαγγελματικές ιστορίες, χαμογελάστε και ποτέ μα ποτέ μην κοιτάξετε τον συνομιλητή σας αφ’ υψηλού, με το ύφος «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»

Η απάντηση θα είναι πιθανότατα «όχι».

Αρχική δημοσίευση από τον Θέμη Σαρανταένα στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

10 επαγγελματικά λάθη ανθρώπων που τους οδήγησαν στην επιτυχία

Οι διαφορές μεταξύ απασχολημένων και παραγωγικών ανθρώπων

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Elevator pitch: Τι είναι και πώς το χρησιμοποιούμε

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Τα 4 βήματα για αποτελεσματικό networking

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

4 + 1 επιπλέον λόγοι για να … δικτυωθείς

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης