ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Ξεκίνα τη νέα χρονιά με ευγνωμοσύνη

Στο γύρισμα της χρονιάς κάθε χρόνο μας γεννιούνται έντονα συναισθήματα προσμονής, ελπίδας, αισιοδοξίας.

Πριν λίγες ημέρες αποχαιρετήσαμε το 2020 με ανάμεικτα συναισθήματα. Μία χρονιά που θα θυμόμαστε έντονα καθώς όλοι μας ζήσαμε πρωτόγνωρες στιγμές και καταστάσεις που μόνο σε σενάρια ταινίας ή βιβλίων είχαμε ξανασυναντήσει. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση είχε επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας: στην υγεία, στην ψυχολογία, στις σχέσεις, στην εργασία και η λίστα μπορεί να μακρύνει πολύ.

Στο γύρισμα της χρονιάς κάθε χρόνο μας γεννιούνται έντονα συναισθήματα προσμονής, ελπίδας, αισιοδοξίας. Μια έννοια στην οποία ενυπάρχουν πολλά θετικά συναισθήματα μαζί και είναι πηγή δημιουργίας για ακόμα περισσότερα, είναι η έννοια της Ευγνωμοσύνης. Με Ε κεφαλαίο, για να τονίσουμε τη σημαντικότητά της και την ιδιαίτερη αξία της Ευγνωμοσύνης είναι να εστιάζει κάποιος στα θετικά που του έχουν προκύψει, να ρίχνει το φακό του στα καλά που του έχει δώσει η ζωή, στις αρετές και στα ταλέντα του, στις ευκαιρίες που του δόθηκαν, στις θετικές σχέσεις που έχει δημιουργήσει με κάποιους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να εστιάζουμε στο αρνητικό, στις ατυχίες, στις αστοχίες, σε ό,τι δεν πήγε καλά, στην τοξικότητα και να το μηρυκάζουμε, να το αναμασάμε και εν τέλη να μην είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι, ευτυχισμένοι.

Με το να είμαστε ευγνώμονες, να είμαστε συνειδητά παρόντες, ενισχύουμε τα προσωπικά μας επίπεδα αισιοδοξίας, ενσυνειδητότητας, εσωτερικής ηρεμίας, αρμονίας, αυτοεκτίμησης, ευελιξίας και ανθεκτικότητας.

Όταν διατηρούμε μια στάση ζωής με επίκεντρο τη θετικότητα και την Ευγνωμοσύνη αποφεύγουμε την ένταση στις σχέσεις, το συνεχές και μη ελεγχόμενο άγχος, άσχημες συμπεριφορές, τοξικές συνήθειες και ανθρώπους.

Αν προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε τα θετικά του να νιώθουμε Ευγνωμοσύνη συχνά και συνειδητά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ευγνωμοσύνη:

  • Ενισχύει την απόλαυση της ζωής. Τονίζει τα καλά, τα θετικά, τα φωτεινά του παρελθόντος και του παρόντος. Μας κάνει να τα συνειδητοποιούμε και να χαιρόμαστε για αυτά.
  • Βοηθά στην επικέντρωση σε ό,τι έχει πραγματική σημασία και αξία με στροφή κυρίως προς τα άυλα αγαθά και τις αξίες ζωής.
  • Ενισχύει τις ανθρώπινες σχέσεις στην οικογένεια, στην εργασία, στον κοινωνικό περίγυρο αφού εμείς έχουμε αλλάξει. Εμείς έχουμε εστιάσει στα σημαντικά, στα θετικά.
  • Εστιάζοντας στα θετικά, στα επιτεύγματα, στα δυνατά σημεία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά καταστάσεις ή και σχέσεις που προκαλούν στρες και αγωνία.
  • Νιώθοντας και εκφράζοντας την Ευγνωμοσύνη ενισχύεται η αυτοεκτίμηση, η εσωτερική πληρότητα, η αποτελεσματικότητα.
  • Όταν συνειδητά φωτίζουμε τα δυνατά και θετικά της ζωής μας γινόμαστε πιο ανθεκτικοί στην αλλαγή, πιο διαλλακτικοί, πιο ευέλικτοι.

Υπάρχει τρόπος να εξασκήσουμε την ευγνωμοσύνη που νιώθουμε; Μπορούμε να «μάθουμε τους εαυτούς μας» να νιώθουν ευγνωμοσύνη;

  • Ένας πολύ κλασικός και ευρέως γνωστός τρόπος είναι το καθημερινό ημερολόγιο, όπου μπορεί κάποιος στο τέλος της ημέρας να καταγράφει 3 καλά πράγματα που του έγιναν μέσα στην ημέρα. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι μεγάλο και βαρυσήμαντο. Ακόμα και το γεγονός ότι βρήκε να παρκάρει κάποιος εύκολα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο που είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί εύκολα θέση για το αυτοκίνητο, είναι κάτι θετικό που συνέβη. Είναι ένα γεγονός που εκείνη τη στιγμή τον γέμισε χαρά (ή και ανακούφιση ειδικά εάν βιαζόταν)! Καταγράφοντας τα καλά που μας συμβαίνουν, τα συνειδητοποιούμε και μαθαίνουμε να τα ζούμε και όχι να τα προσπερνάμε.
  • Πες «ευχαριστώ» στους ανθρώπους σου, στους συνεργάτες σου, στον πωλητή σε κάποιο κατάστημα. Δείξε τους την Ευγνωμοσύνη σου για τη βοήθειά τους, την υπηρεσία τους, την προσφορά τους – μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία. Θα κάνει κι εσένα να νιώσεις καλά και θα σε γεμίσει με συναισθήματα χαράς.
  • Σκέψου τα σημαντικά που έχεις στη ζωή σου, που μπορεί να τα θεωρείς δεδομένα αλλά σε καθορίζουν, σε προσδιορίζουν και είναι οι σταθερές σου. Μπορεί να είναι ένας φίλος, οι γονείς σου, η δουλειά σου, ο σκύλος σου. Μπορεί να είναι πολλά μικρά πράγματα που χωρίς αυτά δεν θα ήσουν εσύ και που το κάθε ένα από αυτά σε στηρίζει και σε προσδιορίζει. Νιώσε Ευγνωμοσύνη που βρίσκονται στη ζωή σου, συνειδητοποίησε πόσο διαφορετικά θα ήταν χωρίς αυτά και δώσε τους τη συνειδητή προσοχή που αξίζουν

Η νέα χρονιά ξεκίνησε και μαζί της ξεκινούν νέα σχέδια και όνειρα γεμάτα ελπίδα. Είναι πολλά που μπορούμε να επηρεάσουμε και είναι ακόμα περισσότερα όσα δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Η αλλαγή στη ζωή μας ξεκινάει από εμάς, από μέσα μας.

Ας νιώσουμε ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε και ας ξεκινήσουμε το νέο έτος με αισιοδοξία! Καλή χρονιά!

Διάβασε ακόμα:

Ξεκίνα να κάνεις αυτά τα τρία πράγματα για να γίνεις πιο ευτυχισμένος, πιο υγιής και πιο πετυχημένος

Για να μη μας «τρώει» η ανησυχία

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΣΚΟΠΟΣ//

6 Λόγοι για τους οποίους η ευγνωμοσύνη κάνει καλό στον εγκέφαλό σου

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Πώς η ευγνωμοσύνη μπορεί να κάνει τη δουλειά σου ένα καλύτερο μέρος

THRIVING MIND//

Ο Βιότυπος της Απουσίας Θετικού Συναισθήματος

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης