ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Βάλτε στόχο “το πιο κοντά” (κι ας είστε παντρεμένοι)

Πώς να ξαναβρείτε το “εμείς” που χάνεται στο δρόμο.


Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς οι κοινές δραστηριότητες σας φέρνουν πιο κοντά.
-Γιατί να γιορτάζετε με την κάθε ευκαιρία.


Με τον γάμο συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ τα δύο μέλη της σχέσης ζουν ή περνούν πολλές ώρες μαζί με το πέρασμα του χρόνου και λόγω της φθοράς της καθημερινότητας μπορεί να απομακρύνονται με αποτέλεσμα ο γάμος τους να περνάει κρίση. Μπορεί, επομένως, να είσαι σε ένα γάμο χρόνια κι όμως να νιώθεις ότι με τον σύντροφό σου έχεις απομακρυνθεί. Σίγουρα το να αναπολείς το πάθος που υπήρχε στα πρώτα στάδια της σχέσης δεν βγάζει κάπου γιατί πιθανόν να μην επανέλθει στην ένταση της αρχής ποτέ. Μερικές φορές τα πράγματα, όμως, μπορεί να είναι πιο απλά. Και ίσως αν ο στόχος προσδιοριστεί διαφορετικά, να είναι πιο εύκολα επιτεύξιμος. Αν σκεφτείς, για παράδειγμα, ότι μετά την επιστροφή σου στο σπίτι από το γραφείο, θέλεις να επιστρέψεις σε ένα πλαίσιο γάμου όπου θα απολαμβάνεις όχι ξέφρενο πάθος, αλλά μια συντροφική σχέση που σε ευχαριστεί, σε ηρεμεί και σε ξεκουράζει, τότε με λίγες απλές κινήσεις μπορείς να εξασφαλίσεις την πνοή ανανέωσης που χρειάζεται ο γάμος σου. Ταυτόχρονα, θα έχεις καταφέρει χωρίς μεγάλη προσπάθεια οι δυο σας να έρθετε πιο κοντά. Δοκιμάστε, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τα εξής:

Μιλήστε πιο…χαλαρά

Σε σχέση γάμου δεν είσαι μόνο για να μιλάς για τους λογαριασμούς, τα προβλήματα με τη δουλειά, τους βαθμούς των παιδιών ή το πλυντήριο που χάλασε. Η γκρίνια είναι μεγάλο δηλητήριο σε κάθε γάμο. Γι’ αυτό, το βράδυ, που τα παιδιά έχουν κοιμηθεί, βάλτε ένα ποτήρι κρασί και καθίστε οι δυο σας στον καναπέ. Μην μιλάτε όμως μόνο για τα προβλήματα της ημέρας. Μιλήστε για τα πάντα. Για τη σχέση σας, την καθημερινότητα σας, τα σχέδια και τα όνειρά σας. Η επικοινωνία φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά πόσω μάλλον του συντρόφους. Αντίθετα, η έλλειψη επικοινωνίας είναι ο εγγυημένος τρόπος που οδηγεί στην απομάκρυνση.

Κάντε μαζί πράγματα που σας αρέσουν

Επιδιώξτε κάποια πράγματα, που σας αρέσουν, να τα κάνετε μαζί με τον σύντροφό σας. Μπορείτε να πάτε μαζί θέατρο, για παράδειγμα, ή σινεμά ή ακόμα και μια βόλτα στη θάλασσα. Ή ακόμα και να επιλέξετε να βλέπετε μια σειρά που αρέσει και στους δύο μαζί. Ή να γυμναστείτε μαζί – είναι επιστημονικά αποδειγμένο ότι κάνει καλό. Ο χρόνος που αφιερώνετε κάνοντας κάτι από κοινού, σας ενώνει.

Κλείστε ένα κανονικό ραντεβού

Όπως εκείνα παλιά, τον πρώτο καιρό. Δεν έχει σημασία αν τώρα μένετε μαζί. Μια έξοδος στην οποία θα προγραμματίσετε να είστε μόνοι οι δυο σας έχει διαφορετική αξία. Μπορείτε να βγείτε για φαγητό και μετά να πάτε και για ένα ποτό. Όπως κάνουν τα ζευγάρια στα πρώτα ραντεβού. Αν έχετε τη βοήθεια της γιαγιάς ή του παππού, αφήστε τα παιδιά σε αυτούς έτσι ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε τη βραδιά μόνοι στο σπίτι σας.

Κάντε μικρές εκπλήξεις ο ένας στον άλλον

Οι εκπλήξεις λειτουργούν σαν μικρές τονωτικές ενέσεις σε μία σχέση και δημιουργούν αναμνήσεις που ενισχύουν το δέσιμό σας. Γι’ αυτό φροντίστε τακτικά να εκπλήσσετε ευχάριστα το ταίρι σας έστω και με μικρά πράγματα όπως ένα δείπνο στο σπίτι σε απόλυτα ρομαντικό σκηνικό, ένα μικρό δώρο, μία καρτούλα με τρυφερά λόγια.

Κάντε σχέδια…κοινής δράσης

Φτιάξτε μαζί μία λίστα με μελλοντικά σχέδια και στόχους στα οποία μπορείτε να εστιάσετε μαζί. Όπως να βρείτε το ιδανικό σπίτι για να μετακομίσετε ή τον πίνακα που θα κρεμάσετε στο σαλόνι του σπιτιού σας και θα εμπνέει και τους δύο ή ένα ταξίδι που θέλετε να κάνετε. Οργανώστε τα σχέδια γύρω από αυτό και ξεκινήστε να τα υλοποιείτε. Και όταν ολοκληρώσετε το στόχο σας, θέστε έναν νέο. Όλη η αυτή η διαδικασία, όσο θα κρατήσει για τους επόμενους μήνες, θα σας κρατά ενωμένους, για την κατάκτηση ενος στόχου, όποιος και αν είναι αυτός.

Οργανώστε ένα ταξίδι ή μια μικρή απόδραση

Δεν χρειάζεται να κάνει το ζευγάρι κάποιο μακρινό ταξίδι, ειδικά αν υπάρχει οικονομική στενότητα πράγμα που δημιουργεί επιπλέον άγχος σε τέτοιου είδους σχέδια. Ακόμη και μία διήμερη εξόρμηση μόνο για δύο σε έναν κοντινό προορισμό, είναι αρκετή για ένα καλό restart, που θα γεμίσει τις μπαταρίες, θα βοηθήσει τους δύο συντρόφους να ξεφύγουν από το άγχος της καθημερινότητας και θα τους φέρει  ακόμη πιο κοντά. Κι από την άλλη, η οργάνωση από κοινού ενός ταξιδιού σίγουρα αποτελεί ένα τρόπο για να συντονίσει ένα ζευγάρι τη δράση του και να νιώσει ότι έρχεται πιο κοντά.

Γιορτάστε για οποιοδήποτε μικρό λόγο

Φυσικά μπορείτε να γιορτάσετε μαζί με απλούς αλλά ιδιαίτερους τρόπους τα γενέθλιά σας, την επέτειό σας, την γιορτή των ερωτευμένων. Μπορείτε, όμως, να γιορτάσετε και μικρές επιτυχίες που ο καθένας από εσάς σημείωσε και θέλει να μοιραστεί ως χαρά με το ταίρι του, όπως π.χ. μια προαγωγή, μια νέα δουλειά, ένα πτυχίο ή ακόμα και το γεγονός ότι κατάφερε να χάσει βάρος ή να κόψει το τσιγάρο.

Δώστε το καλύτερο δυνατό παράδειγμα συντροφικής σχέσης στα παιδιά σας

Δεν χρειάζεται να βγείτε μια βόλτα, να πάτε κάπου «εντυπωσιακά» ή να ψάξετε να αφήσετε κάπου τα παιδιά για να μείνετε οι δυο σας. Απλά, αφιερώστε την ημέρα σας μαζί. Φτιάξτε ένα υπέροχο μαμαδίστικο φαγάκι, παίξτε επιτραπέζια μαζί, δημιουργήστε μοναδικές στιγμές και αναμνήσεις που θα συντροφεύουν τα παιδιά σας στην ενηλικίωσή τους. Το να δημιουργούμε όμορφες αναμνήσεις στα παιδιά μας είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη μας προς αυτά ενώ παράλληλα ενισχύει και το δέσιμο σε συντροφικό επίπεδο.

Είναι στο χέρι σου να σώσεις τον γάμο σου

Μέσα στην πιεστική καθημερινότητα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε, συχνά «θυσιάζουμε» την αγάπη και τη δοτικότητά μας, απέναντι στον σύντροφό μας. Τον άνθρωπο που διαλέξαμε να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας μαζί του. Εκείνον τον άνθρωπο που γνωρίσαμε ένα βράδυ ή ένα πρωινό και έκανε την καρδιά μας να σκιρτήσει. Το αν θα επιλέξουμε τη φθορά της καθημερινότητας να αποδυναμώσει τη σχέση ή αν θα δράσουμε έτσι ώστε να ενισχύσουμε το δέσιμο στη συντροφική θέση, είναι τις περισσότερες φορές στο χέρι μας.

Διάβασε ακόμα:

Ένας Γάμος, Τρία Διαζύγια!

Έρωτας Χωρίς Όρια: Ποιο Το Πρόβλημα;

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Ποιοι Χωρίζουν, Όταν Μένουν Άνεργοι;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

5+1 δυναμωτικά του γάμου από τον Dr. John Gottman

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Μία ψυχολόγος αποκαλύπτει την καλύτερη λύση για να σωθεί ένας γάμος σε κρίση

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης