ΕΥΕΞΙΑ//

Τι τρώμε όταν έχουμε αναιμία;

Ποια τρόφιμα βοηθούν την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου;

  • Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται για τη σύνθεση και τη σωστή λειτουργία της αιμοσφαιρίνης η οποία περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος
  • Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη μορφή αναιμίας η οποία ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 600 – 700 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από έλλειψη σιδήρου, εκτίμηση που την καθιστά την υπ’ αριθμόν ένα διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως.
  • Εκτός από τη χορήγηση φαρμάκων ή κάποιου συμπληρώματος σιδήρου από τον γιατρό, η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή της.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι για κάποιον που παρουσιάζει έλλειψη σιδήρου είναι σημαντικό να αυξήσει τα τρόφιμα που τον περιέχουν.

Μια διατροφή που είναι πλούσια σε τροφές που περιέχουν σίδηρο αποτελεί την καλύτερη πρόληψη  και θεραπεία εναντίον της σιδηροπενικής αναιμίας.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα του σιδήρου είναι 10mg/ημέρα για έναν ενήλικα άνδρα και 15mg/ημέρα για τις γυναίκες.  Παρακάτω παρατίθενται οι τροφές που αποτελούν τις καλύτερες πηγές σιδήρου:

Τρόφιμο (ανά 100 γρ.)Περιεκτικότητα σε σίδηρο
Πασατέμπος *14,94 mg
Σουσάμι *14,55 mg
Χταπόδι9,54 mg
Mύδια6,72 mg
Νιφάδες βρώμης *5,00 mg
Συκώτι μοσχαρίσιο4,90 mg
Στρείδια4,33 mg
Φακές3.33 mg
Γαρίδες3,09 mg
Φασόλια2,94 mg
Ρεβίθια2,89 mg
Σπανάκι2,71 mg
Πάπια2,70 mg
Μοσχάρι2,01 mg

* Στα τρόφιμα αυτά η ποσότητα των 100 γραμμαρίων δεν είναι αντιπροσωπευτική. Μία μερίδα θα μπορούσε να θεωρηθεί περίπου στα 30 γραμμάρια αυτών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ο σίδηρος από τα ζωικά προϊόντα και τα θαλασσινά είναι πολύ καλύτερα απορροφήσιμος σε ποσοστό που κυμαίνεται από 8 – 40 %.

Αντίθετα, απορροφάται σε πολύ μικρότερο ποσοστό από τροφές φυτικές προέλευσης (π.χ. όσπρια) σε ποσοστό που κυμαίνεται από 0,5 – 6 %.

Γενικότερα, το θέμα της απορρόφησης του σιδήρου από μία τροφή επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

1.Τρόφιμα που βοηθούν την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Τέτοια είναι αυτά που περιέχουν υψηλά ποσά βιταμίνης C, όπως τα ακτινίδια, το μπρόκολο, οι φράουλες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα σταφύλια, το  σπανάκι, το λεμόνι. Για το λόγο αυτό όταν καταναλώνετε μια πηγή σιδήρου, βάλτε αρκετό λεμόνι ή συνοδέψτε με ένα φρεσκοστιμμένο χυμό εσπεριδοειδών.

  2.Τρόφιμα και συστατικά που μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου

Μειώστε ή μην καταναλώνετε μαζί με πηγές σιδήρου συστατικά που μειώνουν την απορρόφηση του, όπως:

  • Ασβέστιο (γάλα, τυρί, γιαούρτι).
  • Μαύρο Τσάι (μειώνει κατά 50% – 64% την απορρόφηση σιδήρου).
  • Καφές (ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου μειώνει κατά 39%την απορρόφηση του σιδήρου).
  • Κόκκινο κρασί (ένα ποτήρι μειώνει κατά 70% την απορρόφηση του σιδήρου).

Συμπερασματικά

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.

Αρχική δημοσίευση από τον Χάρη Γεωργακάκη στο fotinigeorgiou.gr.

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΕΥΕΞΙΑ//

Η σπουδαιότητα της βιταμίνης C στην υγεία μας

ΕΥΕΞΙΑ//

Ποιες είναι οι πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις στις γυναίκες

ΕΥΕΞΙΑ//

Παιδικό πρωινό: Η σημασία του στην παιδική, διαύγεια, μνήμη, σχολική απόδοση

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης