COVID-19//

Τελικά ο COVID-19 χτυπά περισσότερο τους άνδρες;

Όλη η αλήθεια για τις διαφορές των φύλων στην εποχή της πανδημίας.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι πιο θανατηφόρος ο ιός στους άνδρες. 

-Ποιο είναι το αντίκτυπο του ιού, στις γυναίκες, που δεν έχεις σκεφτεί.


Από τις πρώτες πληροφορίες που είχαν συσχετιστεί με τον νέο κορονοϊό, όταν ξεκίνησε η όλη ιστορία της πανδημίας ήταν κι αυτή: Ότι ο ιός χτυπάει περισσότερο τους άνδρες από ό,τι τις γυναίκες. Τι έχει αποδείξει, όμως, η έρευνα μερικούς μήνες μετά; Ισχύει αυτό; 

Η ομάδα εκδοτών του περιοδικού The Lancet, με το άρθρο τους “the gendered dimensions of COVID-19”, υπογράμμισαν πρόσφατα τη φυλετική διάσταση της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις τους, ο SARS-CoV-2 δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά χωρίς προσεκτική μελέτη, η παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία του COVID-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέτοιου είδους διακρίσεις. 

Οι γυναίκες και οι άνδρες επηρεάζονται από τη λοίμωξη COVID-19, αλλά η βιολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε φύλου διαμορφώνουν τον αντίκτυπο της νόσου. 

Ποια είναι η βασική διαφορά;

Η Global Health 50/50 παρακολουθεί τα δεδομένα για τη μόλυνση και τη θνησιμότητα από COVID-19 στις 39 περισσότερο πληγείσες χώρες. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Βραζιλίας. Από τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι σαφές αν οι γυναίκες ή οι άντρες είναι πιο πιθανό να μολυνθούν. Στατιστικά, όμως, πολύ περισσότεροι άνδρες πεθαίνουν από COVID-19. 

Γιατί είναι πιο θανατηφόρος ο ιός στους άνδρες;

Τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα του COVID-19 φαίνεται να συνδέονται με συννοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, της καρδιαγγειακής νόσου και της πνευμονικής νόσου. Αυτές οι καταστάσεις είναι πιο συχνές στους άνδρες και συνδέονται με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, που επίσης είναι συχνότερα μεταξύ των ανδρών. «Όλα αυτά μπορεί να εξηγούν τους λόγους που ο ιός είναι πιο θανατηφόρους στους άνδρες», αναφέρει ο Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής, Ιατρικής Σχολής, Πρύτανης του ΕΚΠΑ.  

Υπάρχει διαφορετικό «βάρος» για τις γυναίκες

Παρόλο πάντως που οι  γυναίκες έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τον ιό, φέρουν διαφορετικό είδος φόρτου από το COVID-19, επισημαίνει ο καθηγητής.  “Οι ανισότητες επηρεάζουν δυσανάλογα την ευημερία τους και την οικονομική τους ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης. Το βάρος του νοικοκυριού επαφίεται σε αυτές, όπως και η φροντίδα των παιδιών, η φροντίδα των ηλικιωμένων και οι οικιακές εργασίες. Παράλληλα, οι ανησυχίες για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας πολλαπλασιάζονται. Με την υπερβολική επιβάρυνση των υπηρεσιών υγείας, οι υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών, καθώς και η προγεννητική και η μεταγεννητική περίθαλψη, διαταράσσονται”.

Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ο ιός χτυπά και τα δύο φύλα. Όχι τόσο με διαφορετικό τρόπο όσο με διαφορετική επίπτωση στις περισσότερες των περιπτώσεων.  

Διάβασε ακόμα:

COVID-19: Γιατί οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι στον ιό

Γιώργος Σαρρής: Είμαστε όλοι εν δυνάμει ασθενείς από τον Covid-19. Και τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να προστατεύονται.

Ίσως σε ενδιαφέρει…

COVID-19//

Κατανάλωση αλκοόλ στην εποχή της πανδημίας. Γιατί έχει αυξηθεί και τι πρέπει να προσέχουμε

COVID-19//

COVID-19: Τι γνωρίζουμε σίγουρα για τον ιό σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

COVID-19//

Θύμα της πανδημίας και η ισότητα των φύλων

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης