ΕΥΕΞΙΑ//

Τα οφέλη της βιταμίνης D στο δέρμα

Είναι πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D για το δέρμα σου.
– Σε ποια αυτοάνοσα βοηθάει.


Η βιταμίνη D είναι ευρέως γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου», καθώς, σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, έχει την ικανότητα ενδογενούς σύνθεσης μέσω του δέρματος όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο.

Έχει ρόλο κλειδί στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, μειώνει το οξειδωτικό στρες, ενισχύει την αντιμικροβιακή άμυνα, έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Πως επιδρά η βιταμίνη D στο δέρμα;

  • Η βιταμίνη D έχει την ικανότητα να προλαμβάνει λοιμώξεις που οφείλονται σε τραυματισμούς του δέρματος λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της.
  • Φαίνεται ότι βιταμίνη D δρα ευνοϊκά σε νοσήματα όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. Ανακουφίζει ήδη υπάρχουσες φλεγμονές και μειώνει την ερυθρότητά τους. Πολλές φορές χορηγείται και προληπτικά .
  • Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της είναι αποτελεσματική στη θεραπεία εγκαυμάτων, τραυματισμών και άλλων βλαβών του δέρματος .
  • Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες καθώς η αντιοξειδωτική της δράση αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος.
  • Βοηθά στην πρόληψη όσο και για την επούλωση των ραγάδων καθώς αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος.
  • Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με την τριχόπτωση. Υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθάει στην δημιουργία νέων τριχικών θυλάκων.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τη σημασία της βιταμίνης D στον οργανισμό και το δέρμα σου σου συνεπώς μην αμελείς να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου προκειμένου να ελέγχεις και να ρυθμίζεις σωστά την επάρκειά της.

Διάβασε ακόμα:

Πώς η επάρκεια βιταμίνης D βελτιώνει την πρόγνωση της COVID-19

Τι να τρώω για να έχω ενέργεια όλη μέρα;

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΕΥΕΞΙΑ//

10 αλήθειες για τη βιταμίνη D και τα αυτοάνοσα

ΕΥΕΞΙΑ//

Μήπως φταίει η βιταμίνη D;

ASK THE EXPERT//

Η εφαρμογή αντηλιακού εμποδίζει την απορρόφηση βιταμίνης D από τον οργανισμό;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης