ΕΥΕΞΙΑ//

Τα λάθη που κάνεις με το σφουγγάρι σου

Γιατί ο καλύτερος τρόπος για να πλυθείς είναι με τα χέρια κι όχι με το σφουγγάρι.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις το σφουγγάρι σου.
– Γιατί το σφουγγάρι αποτελεί πηγή μικροβίων.


Τα παραμελημένα σφουγγάρια είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο μπάνιο μας. Το ήξερες αυτό; Όπως εξηγεί ο Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος ειδικός στην Αισθητική Δερματολογία και Δερματοχειρουργική, η υγρασία, σε συνδυασμό με όλα όσα αποσύρει από το σώμα μας το σφουγγάρι, ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων – αλήθεια ξέρεις πού κρύβονται τα μικρόβια; Αυτός είναι ο λόγος που όπως ο ίδιος τονίζει: “Είναι προτιμότερο να σαπουνιζόμαστε με γυμνά χέρια. Άλλωστε στις μέρες μας κάνουμε πολύ συχνά μπάνιο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τρίβουμε άγρια το δέρμα μας”.

Η υγρασία, σε συνδυασμό με όλα όσα αποσύρει από το σώμα μας το σφουγγάρι, ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Αν όμως θες να χρησιμοποιείς σφουγγάρι, θα πρέπει να αποφύγεις τα 3 κοινά λάθη που συνήθως κάνουν οι περισσότεροι:

1.Δεν το ανανεώνεις συχνά

Το σφουγγάρι θα πρέπει να το αλλάζεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κι όχι κάθε 3 ή περισσότερους μήνες, που συνήθως είναι το διάστημα αντικατάστασης που η πλειοψηφία τηρεί.

2.Το αφήνεις να στεγνώσει «βρώμικο»

Μετά από κάθε χρήση το σφουγγάρι πρέπει να το σαπουνίζεις και να το ξεβγάζεις καλά, να το στραγγίζεις και να το αφήνεις να στεγνώνει.

3.Το χρησιμοποιούν και άλλοι

Κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει το δικό του σφουγγάρι, το οποίο δεν θα μοιράζεται ποτέ και με κανέναν. Ιδανικά θα πρέπει να επιλέγονται σφουγγάρια με διαφορετικά χρώματα, ώστε ο καθένας να έχει το δικό του και να μην μπερδεύεται, χρησιμοποιώντας το σφουγγάρι του άλλου. 

Τι πρέπει να ξέρεις για το σφουγγάρι σου;

Παρόλο που όπως είπαμε είναι προτιμότερο να πλενόμαστε με τα χέρια, πολλοί είναι εκείνοι που αδυνατούν να αποχωριστούν το σφουγγάρι τους κατά το πλύσιμο. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουν – όσον αφορά στην επιλογή σφουγγαριού – είναι ότι το φυσικό σφουγγάρι, αν και πιο ακριβό, σίγουρα πλεονεκτεί έναντι του συνθετικού (που συνήθως είναι βιομηχανικό προϊόν, παράγωγο πετρελαίου). 

Στην κατηγορία του φυσικού σφουγγαριού υπάρχει το σφουγγάρι θαλάσσης που είναι πολύ πιο μαλακό και είναι ιδανικό ακόμα και για την πιο ευαίσθητη επιδερμίδα. Υπάρχει, όμως, και το σφουγγάρι στεριάς, το οποίο είναι πιο σκληρό καθώς φτιάχνετε από το εσωτερικό μιας ειδικής ποικιλίας κολοκύθας. Μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, στο μασάζ για την κυτταρίτιδα και γενικότερα στο scrubbing του σώματος. Δεν ενδείκνυνται όμως για τις ευαίσθητες επιδερμίδες, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα. 

Αυτό, πάντως, που είναι σημαντικό να θυμάσαι, ανεξάρτητα από το είδος του σφουγγαριού που θα επιλέξεις, είναι ότι οι κανόνες υγιεινής τόσο για το συνθετικό σφουγγάρι όσο και για το φυσικό είναι οι ίδιοι. Θα πρέπει δηλαδή το κάθε σφουγγάρι, φυσικό ή συνθετικό, να πλένεται μετά από το μπάνιο και να στεγνώνει πολύ καλά. 

Διάβασε ακόμα:

Eσύ, Ο Ύπνος Και Το Στρώμα Σου

Το Ρόδι Προστατεύει Τον Εγκέφαλο

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΘΩΡΑΚΙΣΟΥ//

Πού Κρύβονται Τα Μικρόβια;

THRIVING MIND//

Πώς να διαχειριστείς φόβους και ανησυχίες τον καιρό της πανδημίας

THRIVING MIND//

Χρήσιμες συμβουλές για την προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης