ΕΥΕΞΙΑ//

Συνδυασμός άγχους και κατάθλιψης

Κι όμως, υπάρχει κάτι θετικό.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς το άγχος ενεργοποιεί τον εγκέφαλο.

-Πώς το άγχος δρα προστατευτικά στην αδράνεια της κατάθλιψης.


Υπάρχουν αυτοί που είναι αγχώδεις και υπάρχουν κι αυτοί που έχουν κατάθλιψη. Και εκτός από αυτούς, υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν και άγχος και κατάθλιψη μαζί. Και σίγουρα, είναι εύκολο να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι οι τελευταίοι είναι εκείνοι με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση για την ψυχική τους υγεία.

 Κι όμως, τα ευρήματα μιας μελέτης έρχονται να ανατρέψουν τις αναμενόμενες εικασίες, δεικνύοντας ότι στους αγχώδεις με κατάθλιψη πιθανόν το άγχος να λειτουργεί προστατευτικά.

Τι έδειξε η έρευνα για τον συνδυασμό άγχους και κατάθλιψης

Η έρευνα, που διεξήχθη από το Αustralian National University, μελέτησε 10.000 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν μόνο κατάθλιψη είχαν μεγαλύτερη συρρίκνωση του ιππόκαμπου σε σχέση με εκείνους που είχαν και άγχος και κατάθλιψη, πράγμα που μεγάλωνε το ρίσκο εκδήλωσης δυνητικής εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. 

Οι επικεφαλής της έρευνας, που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο Neuroscience, εξηγούν ότι το άγχος στέλνει στον εγκέφαλο ερεθίσματα που δημιουργούν νέες συνάψεις, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του όγκου του, πράγμα που προφανώς δικαιολογεί και το εύρημα της μελέτης. Στην περίπτωση, επομένως, συνυπάρχουσας κατάθλιψης μπορεί να δράσει προστατευτικά στην αδράνεια που προκαλούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα, δεδομένου ότι το άγχος φέρνει συνήθως μεγαλύτερη κινητοποίηση και στέλνει περισσότερα ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα της έρευνας αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ένδειξη ότι το άγχος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο.

Διάβασε ακόμα:

Tηλεψυχιατρική: είναι αποτελεσματική;

Κι όμως λίγο OCD βοηθάει

Ίσως σε ενδιαφέρει…

THRIVING MIND//

H Άσκηση Με Βάρη Νικά Την Κατάθλιψη;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Περισσότερο άγχος, λιγότερο σεξ;

COVID-19//

Ευαίσθητοι στον φόβο: Ποιοί είναι;

Thrive Global
Μην επιτρέπεις ποτέ το μέλλον να σε προβληματίζει. Θα το αντιμετωπίσεις, αν πρέπει, με τα ίδια όπλα της λογικής που σε εξοπλίζουν σήμερα εναντίον του παρόντος.

- Μαρκος Αυρηλιος

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης