ΕΥΕΞΙΑ//

Συγκεντρώσου στις αισθήσεις σου και άλλαξε τη διάθεσή σου

Η άσκηση των αισθήσεων που βελτιώνει τη διάθεση σε λίγα μόλις λεπτά!


Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να κάνεις την επόμενη φορά που θα νιώσεις νυσταγμένος.
-Γιατί να συνδυάσεις τις αισθήσεις σου.


Σε κάθε εμπειρία, υπάρχουν πράγματα που βλέπουμε, ακούμε, αισθανόμαστε, γευόμαστε και μυρίζουμε. Οι αισθήσεις είναι η πηγή όλων των γνώσεών μας για την υλική εξωτερική πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τίποτα για τις μορφές της ύλης ή για τις μορφές της κίνησης παρά μονάχα με τις αισθήσεις μας. Κάθε συνδυασμός αισθήσεων παράγει ένα συναίσθημα. Ξεκινώντας από τις πέντε βασικές μας αισθήσεις, κάθε συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων, ανάλογα με την ένταση και το είδος του ερεθίσματος, παράγει ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Όλα αυτά τα μέρη της εμπειρίας συνδέονται ή αγκυροβολούνται μαζί στο μυαλό μας, έτσι οποιοδήποτε μέρος της εμπειρίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναδημιουργήσει την κατάσταση του νου εκείνη τη στιγμή… να ζήσει ακριβώς εκείνη την στιγμή και να παράγει το συναίσθημα εκείνης της συγκεκριμένης στιγμής στο τώρα.

Από τη θεωρία στην πράξη!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσεις λίγο πεσμένος, στρεσαρισμένος ή ψυχολογικά πιεσμένος, κάνε μια παύση 5 μόνο λεπτών και παίξε με τις αισθήσεις και τις αναμνήσεις σου. Μπορείς να διαλέξεις οτιδήποτε από τα παρακάτω, που ταιριάζει καλύτερα σε σένα:

Άκου

Διάλεξε έναν ήχο που σου ταιριάζει και ταξίδεψε μαζί του. Μπορεί να είναι ένα τραγούδι από παλιά που σε πάει σε ένα ευχάριστο συμβάν της ζωής σου. Μπορεί να είναι ο ήχος των κυμάτων της αγαπημένης σου θάλασσας ή απλά η φωνή ενός αγαπημένου σου προσώπου.

Δες

Δες μια φωτογραφία από τις αγαπημένες σου διακοπές ή μια φωτογραφία σου από ένα γεγονός της ζωής σου που ένιωθες πραγματικά χαρούμενος.

Νιώσε

Βάλε ένα τραγούδι που σου προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και χόρεψε στο ρυθμό του. Νιώσε την ενέργεια, τη χαρά, τον ενθουσιασμό μέσα από τις κινήσεις σου. Ή το να τοποθετήσεις απλά το σώμα σου στη θέση που χρησιμοποιείς συνήθως για να χαλαρώσεις θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις τώρα.

Γεύσου

Γεύσεις από φαγητό μαγειρεμένο που μπορεί να σε πάνε πίσω στην παιδική σου ηλικία, σε όμορφες και αγαπημένες οικογενειακές στιγμές μπορεί να είναι ένα μαγικό ταξίδι συναισθημάτων από το τότε στο τώρα.

Μύρισε

Διάλεξε ή εστίασε στην οποιαδήποτε μυρωδιά που αυτόματα σε πάει σε αγαπημένα πρόσωπα ή καταστάσεις. Μπορεί να είναι η μυρωδιά ενός συγκεκριμένου λουλουδιού ή αρώματος, η μυρωδιά της βροχής, της θάλασσας ή απλά η μυρωδιά… του αντηλιακού σου.

Είτε αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις μια ή έναν δικό σου συνδυασμό αισθήσεων-εμπειριών, το αποτέλεσμα είναι εξίσου μαγικό. Η ικανότητα που έχουμε να κάνουμε εκείνο το ταξίδι στο εδώ, τώρα… είναι και η πραγματικότητα. 

Διάβασε ακόμα:

4 Συνήθειες που αυξάνουν την ευεξία σου το καλοκαίρι

Οι 12 πτυχές της ευεξίας

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Βάλε τον διαλογισμό στην καθημερινότητά σου με 3 απλούς τρόπους

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Τι (πρέπει να) σου λέει η εσωτερική σου φωνή

COVID-19//

Βάλε τέλος στις αρνητικές σκέψεις με αυτο-ύπνωση

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης