ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Πόσο ισχυρό είναι το οικονομικό κίνητρο για έναν εργαζόμενο;

Μήπως τελικά έχουμε λανθασμένη αντίληψη για τα κίνητρα ενός υπαλλήλου;


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια κίνητρα μπορείς να δώσεις στους υπαλλήλους σου.
-Γιατί να δώσεις σημασία στα εσωτερικά τους κίνητρα.


Αποτελούν τα χρήματα το κίνητρο για έναν εργαζόμενο; Ή μήπως όχι; Και αν όχι τι κάνει έναν εργαζόμενο να αποκτήσει κίνητρο;

Έχουμε όλοι μας τη λανθασμένη αντίληψη ότι η χρηματική επιβράβευση αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για να αυξήσει το κίνητρο ενός υπαλλήλου.

Σύμφωνα όμως με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Reading, ενώ η χρηματική επιβράβευση μπορεί να αποτελέσει βραχυπρόθεσμο κίνητρο για τους εργαζομένους, δεν αποτελεί μακροπρόθεσμο.

Αν αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό, ο λόγος είναι απλός: 

Το άτομο χάνει τον ενθουσιασμό του και δεν κάνει με την ίδια όρεξη την ίδια δουλειά στο μέλλον.

Τι έδειξε η έρευνα;

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν τις προσδοκίες των ατόμων και την αποτελεσματικότητα των κινήτρων τους. Έδωσαν σε εκατοντάδες συμμετέχοντες μία έρευνα που είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν και τους ζήτησαν να προβλέψουν τα αποτελέσματά της. Να προβλέψουν δηλαδή αν η ομάδα, στην οποία προσφέρθηκε ένα έπαθλο αναφορικά με την απόδοσή της σε ένα παιχνίδι, ήταν περισσότερο πιθανό να επαναλάβει το παιχνίδι, σε σχέση με μία άλλη η οποία δεν είχε κίνητρο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 62,5% των συμμετεχόντων είχε την άποψη πως το έπαθλο θα έκανε τους ανθρώπους πιο πρόθυμους να παίξουν ξανά. Στην πραγματικότητα όμως ίσχυε το αντίθετο. Όσοι έλαβαν το έπαθλο, έχασαν τον ενδιαφέρον τους να επαναλάβουν έναν γύρο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι ένα βραβείο, ένα έπαθλο ή μία επιβράβευση υπονομεύει το κίνητρο ενός ατόμου, καθώς το άτομο ασυνείδητα αισθάνεται ότι απειλείται η αυτονομία του. Επιπρόσθετα εστιάζει περισσότερο στο ίδιο το κίνητρο και όχι σε αυτό που πρέπει τελικά να κάνει.

Πώς να κινητοποιήσεις τους υπαλλήλους σου

Υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι για να προσφέρεις κίνητρα σε έναν εργαζόμενο να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στην δουλειά. Και μάντεψε. Το χρηματικό κίνητρο δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς. Γιατί τα αποτελέσματά του είναι βραχυπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα.

Αντί λοιπόν να προσφέρεις κίνητρα προκειμένου να ελέγξεις τους υπαλλήλους σου, θα πρέπει να μάθεις να σέβεσαι την αυτονομία τους και να δώσεις έμφαση στα εσωτερικά τους κίνητρα και όχι στα εξωτερικά.

Θα πρέπει να δημιουργήσεις και να τους παρέχεις ένα περιβάλλον εργασίας που να καλύπτει και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Ένα περιβάλλον που θα μπορεί να τους παρακινεί και θα αυξάνει την απόδοση και τον ενθουσιασμό τους για την δουλειά. Αυτό θα έχει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα από ένα χρηματικό έπαθλο.

Διάβασε ακόμα:

Αυτό Που Θέλουν Οι Εργαζόμενοι Από Το Αφεντικό Τους 

Έρευνα: Τι Αναζητούν Οι Millennials Στο Περιβάλλον Εργασίας Τους

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Πόσο έτοιμος είσαι για Αλλαγή Καριέρας;

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

10 χρήσιμες συνήθειες που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα σου

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Personal Branding σε δύσκολους καιρούς

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης