ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Ποιες είναι οι απαγορευμένες λέξεις όταν βάζεις στόχους και θέλεις να τους επιτύχεις;

Ναι, κι όμως υπάρχουν.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να είσαι συγκεκριμένος ως προς τους στόχους σου.
-Το γνωστό μοντέλο στοχοθεσίας SMART.


Ο εγκέφαλός μας είναι η αρχή για όλα όσα κάνουμε και είμαστε διότι αυτός δίνει τις εντολές. Οι κατάλληλες εντολές μας είναι αυτές που μας βοηθούν να επιτύχουμε την κινητοποίηση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων μας. Ως Master Practitioner του νευρογλωσσικού προγραμματισμού, γνωστού με τον όρο NLP, εκπαιδεύω τους ανθρώπους μεταξύ άλλων και να χρησιμοποιούν το κατάλληλο λεξιλόγιο έτσι ώστε να στέλνουν τα σωστά μηνύματα στον εγκέφαλό τους. Για να πετυχαίνουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν.

Οι λέξεις λοιπόν έχουν σημασία και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις πράξεις μας και άρα τα αποτελέσματα που θα λάβουμε. Ας δούμε μαζί κάποια από τα κυριότερα λάθη και με ποιο τρόπο μπορούμε να τα διορθώσουμε κατά τη διάρκεια της θέσπισης και της διεκδίκησης των στόχων.

Πρέπει

Η λέξη «πρέπει» βάζει κατ’ ευθείαν στο μυαλό μας την αίσθηση της υποχρέωσης. Αν αυτό το «πρέπει να…» το αντικαταστήσουμε με το «θέλω…» ή το «επιθυμώ…» ή το «επιλέγω να…» αυτομάτως ο εγκέφαλός μας μπαίνει σε άλλη διαδικασία και αντιλαμβάνεται πως δεν κάνει κάτι από απλή υποχρέωση αλλά από καθαρή, ελεύθερη βούληση.

Παράδειγμα: θέλω να εδραιώσω μία καθημερινότητα χωρίς κάπνισμα ή επιλέγω να μην καπνίζω πλέον, αντί για πρέπει να κόψω το τσιγάρο.

Χάνω/ Εγκαταλείπω

Οι δύο παραπάνω λέξεις μας δίνουν ένα αίσθημα απώλειας, αποχωρισμού, ένα αίσθημα έλλειψης στο οποίο ο εγκέφαλος αντιστέκεται διότι κανείς δεν θέλει να χάνει. Αντιθέτως, θέλει να κερδίζει. 

Χρησιμοποιώντας στη θέση του «χάνω» το «θέλω να αποκτήσω» π.χ. νέες συνήθειες, είναι σαν να λέω στον εγκέφαλο ότι ξεκινάω κάτι καινούριο που θα φέρει όφελος. 

Παράδειγμα: θέλω να αποκτήσω την ιδανική σιλουέτα, αντί για θέλω να χάσω κιλά.

Σύντομα

Δεν αρκεί να λέμε «θα κάνω αυτό σύντομα». Χρειάζεται να ορίσουμε μία διορία, το λεγόμενο deadline. Αν οι στόχοι που θέτουμε δεν εμπίπτουν σε ένα σαφώς προσδιορισμένο χρονικό πλαίσιo, είναι πολύ εύκολο να «ξεστρατίζουμε» και θα απορούμε για την επιτυχία που δεν έρχεται.  

Παράδειγμα: μέχρι τις 15 του (συγκεκριμένου) μήνα θα έχω στείλει 20 βιογραφικά στις εταιρείες που με ενδιαφέρουν, αντί για το ότι θα ξεκινήσω σύντομα να στέλνω βιογραφικά.

Θα προσπαθήσω να

Άλλη μία συνηθισμένη φράση και παράλληλα ασαφής ως προς τα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει. Δημιουργεί μια αμφιβολία λοιπόν και μπερδεύει τον εγκέφαλό μας που χρειάζεται να λάβει μια ξεκάθαρη εντολή και να ενεργήσει αναλόγως. Αντί του θα προσπαθήσω να, παίρνουμε θέση και απόφαση. Το κάνω ή δεν το κάνω. Τίποτε ενδιάμεσο.

Παράδειγμα: θα ετοιμάσω αυτή την εργασία έως την Παρασκευή, αντί για το θα προσπαθήσω να ετοιμάσω αυτή την εργασία.

Ο ρόλος των αρνητικών λέξεων

Λέξεις όπως οι παραπάνω κυριαρχούν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και τραβούν την προσοχή μας πολύ περισσότερο από ότι οι θετικές. Καθώς όμως οι αρνητικές λέξεις (ή φράσεις) δεν βοηθούν την στοχοθεσία, καλό είναι να θυμόμαστε να χρησιμοποιούμε θετικές και ενθαρρυντικές λέξεις (ή φράσεις) στη θέση τους ώστε να διατηρούμε υψηλό επίπεδο κινητοποίησης.

Προσδιορισμός στόχων

Τέλος, πολύ συχνά νομίζουμε πως έχουμε στόχους ενώ στην πραγματικότητα έχουμε όνειρα αντί για στόχους. Διεθνώς χρησιμοποιείται το γνωστό μοντέλο στοχοθεσίας SMART που προκύπτει από τις λέξεις Specific, Measurable, Attainable, Realistic και Timely. Για να διασφαλίσουμε λοιπόν πως οι στόχοι μας είναι ολοκληρωμένοι, ας βεβαιωθούμε πως είναι:

  • Συγκεκριμένοι, με όσο περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται
  • Μετρήσιμοι
  • Εφικτοί 
  • Ρεαλιστικοί
  • Χρονικά προσδιορισμένοι.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να αποκτήσεις ακλόνητη αυτοπεποίθηση

Μην εγκαταλείπετε τους στόχους σας!

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Πώς επηρεάζει η ενσυναίσθηση την επικοινωνία

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Ο Thrive Οδηγός για να χτίσεις υγιεινές συνήθειες με διάρκεια

THRIVING MIND//

Ο Βιότυπος της Έλλειψης Διαύγειας

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης