ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Περισσότερο άγχος, λιγότερο σεξ;

Πώς το άγχος επηρεάζει αρνητικά το σεξ.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η ίδια η σεξουαλική πράξη μπορεί να αποτελεί πηγή άγχους.
-Για ποιο πράγμα αγχώνονται οι γυναίκες.


Όλοι σχεδόν δεχόμαστε πως το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας σήμερα, επηρεάζοντας και τα δύο φύλα εξίσου.

Κι από την άλλη αξίζει να τονίσουμε ότι είναι αρκετές οι ιατρικές μελέτες που συσχετίζουν το άγχος με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά. Η σεξουαλική πράξη και η συναισθηματική εμπλοκή, ως παιχνίδι των αισθήσεων και κορυφαία έκφραση ερωτισμού, απαιτεί ψυχική και συναισθηματική ηρεμία προκειμένου να μπορέσει κανείς να απολαύσει ολοκληρωτικά την ερωτική διαδρομή προς την απόλαυση και την ηδονή που αυτή προσφέρει.

Το γενικό άγχος

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, το κυνήγι του πλούτου και του καταναλωτισμού, που ως αποτέλεσμα έχουν τη μείωση του ελεύθερου χρόνου, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική ζωή και των δύο φύλων στις ημέρες μας. Ας μην ξεχνάμε ότι το ζευγάρι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ερωτικά χρειάζεται να αφιερώσει χρόνο στη σχέση. Ένα αγχωτικό και πιεστικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά βοηθητικό μπορεί να είναι.

Και το άγχος της επίδοσης

Εκτός, όμως, από τους παραπάνω παράγοντες, ακόμα και η ίδια η σεξουαλική πράξη μπορεί να αποτελεί πηγή άγχους για το άτομο. Την ίδια στιγμή που για κάποιους η σεξουαλική πράξη είναι πηγή άντλησης ικανοποίησης και ευχαρίστησης και απελευθέρωσης, για κάποιους άλλους είναι πηγή πρόκλησης άγχους, ανησυχίας και θυμού.

Υπάρχουν άτομα για τα οποία το άγχος είναι διάχυτο σε τέτοιο βαθμό που είναι πιθανό να μπλοκάρει τη σεξουαλική λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, το άγχος επίδοσης είναι πολύ συχνό στους άνδρες. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης απασχολεί το μυαλό του με σκέψεις και ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις σεξουαλικές επιδόσεις. Άγχος για την απόκτηση στύσης, άγχος για τη διατήρηση στύσης, άγχος για την ικανοποίηση της συντρόφου, άγχος για το μέγεθος του πέους, είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις που μπορεί να κάνει ένας άνδρας κατά τη διάρκεια του σεξ και μπορεί να συνδέονται τόσο με την ψυχολογική του ανάπτυξη, όσο και με κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία. Και φυσικά ένα διάχυτο ερώτημα που επίσης του προκαλεί άγχος: πόσο καλός εραστής είναι. 

Τι λένε οι έρευνες

Πολλές μελέτες έχουν δείξει, πως το έντονο άγχος συνδέεται, προκαλεί και συντηρεί προβλήματα στύσης και πρόωρης εκσπερμάτισης στους άνδρες ενώ πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι το άγχος επίδοσης απειλεί σε σημαντικό βαθμό πλέον και τις γυναίκες. Για τι πράγμα αγχώνονται όμως οι γυναίκες; Συνήθως ολοένα και περισσότερο ανησυχούν για την εικόνα τους και για το κατά πόσο ανταποκρίνονται με επιτυχία στον σεξουαλικό τους ρόλο. Το άγχος οργασμού είναι ένα πρόσθετο άγχος στη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας, που πολλές φορές καταναγκαστικά μπλέκεται στο κυνήγι της αναζήτησής του, προκειμένου να αποδείξει στον εαυτό της, αλλά και στον εραστή της πόσο ερωτική είναι.

Να θυμάσαι! 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι το πρώτο βήμα για να αποδεσμεύσουμε την σεξουαλική μας ζωή από το άγχος είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όντως αυτό την πλήττει αρνητικά. Αν συνειδητοποιήσουμε αυτό, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να λύσουμε το πρόβλημα.

 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Λέμε Ψέματα Στα Αγαπημένα Μας Πρόσωπα;

Τα 4 Σημάδια Που «Δείχνουν» Πως Βρίσκεσαι Σε… Ανθυγιεινή Σχέση

 

 

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΕΥΕΞΙΑ//

Μειωμένη σεξουαλική διάθεση; Κι όμως διορθώνεται!

COVID-19//

Έρωτας σε καιρό κορονοϊού! Επιτρέπεται;

ΕΥΕΞΙΑ//

Ο Τρόπος Που Δεν Φαντάζεσαι Για Να Δείχνεις 7 Χρόνια Νεότερος

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης