ΕΥΕΞΙΑ//

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην αρθρίτιδα γόνατος

Εξηγεί ο Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης, Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος.

Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια πανδημία, με τo 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να πάσχει από υπερβολικό βάρος και το 15% από παχυσαρκία. Από τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2008 στην Ελλάδα, το 54% του ενήλικου πληθυσμού ήταν υπέρβαροι και το 20% ήταν παχύσαρκοι.

Η Ελλάδα έχει από τους χειροτέρους δείκτες παιδικής παχυσαρκίας

  • Δεύτερη στην Ευρώπη σε υπέρβαρα αγόρια με 42%.
  • Τρίτη στην Ευρώπη σε υπέρβαρα κορίτσια με 38%.
  • Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην Ευρώπη σε παχυσαρκία στα αγόρια με 20%, και τέταρτη για τα κορίτσια με 14%.
  • Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά είναι πιο πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκα έως την ενηλικίωση και να αναπτύξουν διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις σε νεαρή ηλικία.

Τι αποκαλύπτουν τα νούμερα

Η παχυσαρκία είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, αλλά είναι ο πιο τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη και εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Η παχυσαρκία ορίζεται ως Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερος από 30kg/m2. Τα άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30 έχουν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε σχέση με εκείνα με φυσιολογικό ΔΜΣ (λιγότερο από 25). Η απώλεια 10% του βάρους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον πόνο στο γόνατο και τη λειτουργικότητα κατά σχεδόν 30%. Κάθε 10kg απώλειας βάρους μπορεί να μειώσει το φορτίο στα γόνατα κατά τέσσερις φορές περισσότερο, δηλ. 40kg. Μια αύξηση 5 μονάδων του ΔΜΣ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας γόνατος κατά 35%.

Πού μπορεί να οδηγήσει η παχυσαρκία

Οι υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες έχουν 5 και 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα αντιστοίχως να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα από ό,τι αν είχαν φυσιολογικό βάρος. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πολλών σοβαρών νοσημάτων και επομένως η μείωση του βάρους θα βοηθούσε στην ελάττωση της εκδήλωσης παθήσεων όπως στεφανιαία νόσος, διαβήτης (τύπου 2), υπέρταση, εγκεφαλικό, καρκίνος, πολυαρθραλγία και οσφυαλγία, μειωμένη αντοχή στην άσκηση, χαμηλή εμπιστοσύνη και κατάθλιψη.

Διάβασε ακόμα:

Πραγματική υπογλυκαιμία ή κρίση πανικού

Όταν η υγιεινή διατροφή παύει να είναι υγιεινή!

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΕΥΕΞΙΑ//

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Επιδημικές διαστάσεις της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

ΕΥΕΞΙΑ//

Γιατί τα παιδιά μας παχαίνουν;

ΕΥΕΞΙΑ//

Διατροφικό Σχέδιο για παιδιά με περιττά κιλά

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης