ΕΥΕΞΙΑ//

Οι 7 Έλληνες Ερευνητές Με Τη Σημαντικότερη Επιρροή Παγκοσμίως

Πρώτος είναι ο Καθηγητής Γιώργος Χρούσος.


Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις: 

-Με ποιο τρόπο επιλέχθηκαν οι καλύτεροι από τους 3.436. 
-Ποιοι Έλληνες κατέχουν σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως.


Επτά καθηγητές και ερευνητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών περιλαμβάνονται στην κατάταξη «Highly Cited Researchers (h>100) » της Webometrics.

Ο εν λόγω πίνακας συντάσσεται δύο φορές κάθε χρόνο, με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar. Καταγράφει καθηγητές και Ερευνητές Πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά.

Η επικαιροποιημένη κατάταξη, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει 3.436 Highly Cited Researchers. Δηλαδή ερευνητές με h-index > 100.  Με άλλα λόγια, ερευνητές οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 ερευνητές στις δικές τους εργασίες. 

Οι καθηγητές και ερευνητές του εν λόγω πίνακα, είτε είναι εν ζωή είτε όχι, κατατάσσονται με φθίνοντα βαθμό με αναφορά του Πανεπιστημίου στον οποίο ανήκουν. Το πρώτο κριτήριο κατάταξης είναι το h-index και το δεύτερο κριτήριο o συνολικός αριθμός ετερεοαναφορών. Στην κατάταξη του 2019, όπως προαναφέραμε, εμφανίζονται 3.436 ερευνητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Πρώτος στον πίνακα είναι ο γνωστός Φιλόσοφος, Ψυχολόγος και Καθηγητής του Collège de France Μισέλ Φουκώ (1926-1984), με h-index 289 και 944.701 ετεροαναφορές. 

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι 7 της Ελλάδος; 

Σε ό,τι αφορά τώρα τη χώρα μας, οι επτά καθηγητές και ερευνητές του ΕΚΠΑ, όλοι μέλη της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος με τη σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως είναι: ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος με h-index 185 και 144.545 ετεροαναφορές, η Καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου με h-index 130 και 86.508 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής και Πρύτανης του Ιδρύματος Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος με h-index 126 και 72936 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης με h-index 110 και 65338 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος με h-index 109 και 48.952 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Μαρίνος Δαλάκας με h-index 108 και 43.730 ετεροαναφορές, και ο Καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος με h-index 105 και 168.196 ετεροαναφορές, 

Γεώργιος Χρούσος

Και οι υπόλοιποι που διαπρέπουν στο εξωτερικό

Στον πίνακα των ερευνητών που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη βρίσκονται συνολικά 39 Έλληνες Καθηγητές και Ερευνητές. Οι 32 εξ αυτών εργάζονται σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα του Εξωτερικού και οι υπόλοιποι επτά όπως αναφέρθηκε παραπάνω εργάζονται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  

Μεταξύ των Ελλήνων Καθηγητών και Ερευνητών που περιλαμβάνονται στην Κατάταξη και εργάζονται στο εξωτερικό αξίζει να αναφέρουμε τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου  Στάνφορντ Γιάννη Ιωαννίδη, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας Νικόλαο Πέππα, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Στυλιανό Αντωναράκη και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια Χρήστο Παπαδημητρίου.

Διάβασε ακόμα:

Ο Ειδικός Του Στρες Σε Μαθαίνει Τον Εύκολο Τρόπο Για Να Το Νικήσεις

Πώς Προτιμούν Να Ενημερώνονται Οι Έλληνες (Όταν Ενημερώνονται)

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΣΚΟΠΟΣ//

Tα 12 καλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια στον κόσμο

ΣΚΟΠΟΣ//

Η θέση του Τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΚΠΑ στις σημαντικότερες διεθνείς κατατάξεις Πανεπιστημίων την τελευταία τριετία

THRIVING BUSINESS//

Έρευνα: Πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες CEOs την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης