ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Οι 6 απλοί κανόνες για μια δυνατή και ισχυρή φιλία

Είναι δύσκολες οι φιλίες ή απλά χρειάζονται κι αυτές κάτι από εμάς για να ενισχυθούν;

Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα” – Αριστοτέλης

Η φιλία και οι φίλοι, αποτελούν ένα πολύτιμο κομμάτι της ζωής μας. Είναι εκείνοι που θέλουμε κοντά μας, τόσο στις όμορφες στιγμές και στις χαρές μας, όσο και σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Είναι εκεί, δίπλα μας, όχι απλά κοντά μας για να μας δώσουν συμβουλές, προοπτική και νόημα στη ζωή. Για να μας δώσουν δύναμη και θάρρος. Για να χαρούν με την χαρά μας και να μοιραστούμε τον ενθουσιασμό μας..

Βέβαια υπάρχουν φορές που μια φιλία δοκιμάζεται. Μπορεί να περάσει από μια κρίση, μέσα από δύσκολες στιγμές της ζωής και στη συνέχεια να δυναμώνει, όταν αντιμετωπίζεις και ξεπερνάς τις αντιξοότητες και είσαι καλά. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Είναι δύσκολες οι φιλίες ή απλά χρειάζονται κι αυτές κάτι από εμάς για να ενισχυθούν;

Παρακάτω θα βρεις 6 απλούς κανόνες και τρόπους, για να ενισχύσεις την σχέση που έχεις με τους φίλους σου:

#1 Η φιλία είναι επιλογή, όχι υποχρέωση

Μερικές φορές η καθημερινότητα, μπορεί να είναι γεμάτη με χίλιες δυο ασχολίες.. δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε ότι έχουμε φίλους. Να θυμάσαι ότι οι φίλοι στη ζωή μας δεν θα παραμείνουν εκεί για πάντα. Το ότι έχεις μια φιλία τώρα, δεν σημαίνει ότι θα την έχεις και αύριο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Η φιλία είναι επιλογή, όχι υποχρέωση. Αν δεν την εκτιμήσεις τελικά θα την χάσεις. Χρειάζεται να αφιερώνεις χρόνο στους φίλους σου.. Είναι το πρώτο βήμα, για μια ισχυρή και δυνατή φιλία που θα αντέξει στον χρόνο.

#2 Να είσαι συνειδητά και ουσιαστικά μέσα στην φιλία σου

Δεν υπάρχει πιο “κατάλληλος χρόνος” για να είσαι καλός φίλος, από το να είσαι παρών σε κάποια δύσκολη στιγμή, περίοδο ή κατάσταση. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα ή την δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει ο φίλος σου, αρκεί να είσαι εκεί και να τον στηρίξεις. Να βρει σε σένα έναν ώμο να ακουμπήσει. Να είσαι εκεί και να τον ακούσεις. Τις περισσότερες φορές, οι φίλοι που βιώνουν δυσκολίες δεν ζητάνε βοήθεια από φόβο μην γίνουν βάρος στους άλλους με τα προβλήματα τους.

Πρέπει να είσαι κοντά τους, και να μπορείς να αντιληφθείς αν τους απασχολεί κάτι ή αν έχουν κάποια δυσκολία.

Γιατί μπορεί κάποιος να περιμένει να τον ρωτήσεις για να σου ανοιχτεί. Πες “Αν χρειαστείς κάτι είμαι δίπλα σου. Πες μου αν μπορώ κάπως να βοηθήσω”. Μπορεί κάποιος φίλος/-η σου να περιμένει αυτό ακριβώς, αυτή την κουβέντα, για να σου ανοιχτεί.

#3 Βρες τρόπους για να βελτιώσεις την φιλία σας προσφέροντας βοήθεια

Βέβαια, δεν θα πρέπει να απευθύνεσαι στους φίλους σου, μόνο σε δύσκολες περιόδους. Βρες τρόπους για να προσθέτεις αξία στη ζωή τους, και να περνάτε καλά μαζί. Αν ο φίλος ή η φίλη σου είναι απασχολημένος/-η, για παράδειγμα με μια δουλειά στο σπίτι, πρόσφερε την βοήθεια σου ώστε να τελειώσει νωρίτερα και να έχετε χρόνο να πείτε τα νέα σας, και να περάσετε όμορφο και δημιουργικό χρόνο μαζί.

Ο φίλος ή ή φίλη σου θα το εκτιμήσει και η φιλία σας θα γίνει πιο ισχυρή.

#4 Να επικοινωνείς τακτικά με τους φίλους σου

Εκτός από το να διαθέσεις και να περνάς χρόνο με τους φίλους σου, η έλλειψη τακτικής επικοινωνίας επηρεάζει την φιλία σας. Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία κάνει την επικοινωνία τόσο εύκολη, η επικοινωνία με ένα φίλο απαιτεί μόνο ένα γρήγορο μήνυμα ή μια γρήγορη τηλεφωνική κλήση. Μια συνάντηση βέβαια είναι ότι το καλύτερο και το πιο δυνατό!

Είναι σημαντικό για να δυναμώσεις την φιλία σας, να κρατάς τακτική επικοινωνία, έστω για να πεις ένα γεια και να δεις τι κάνουν, όπως άλλωστε και αυτοί χρειάζεται να κάνουν το ίδιο με σένα.

#5 Ενθάρρυνε τα όνειρά τους

Όταν ένας φίλος σου νιώθει χαμένος ή μπερδεμένος στις σκέψεις του, και ζητήσει την συμβουλή σου, άκουσε τον προσεκτικά και βοήθησε όσο μπορείς, καθοδηγώντας προς την σωστή πορεία για τους στόχους και τα όνειρα του. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να καταρρίψουν το όνειρο ή το πάθος κάποιου, με τέτοιο τρόπο που δε θα  μπορεί να επανέλθει. Εσύ όμως πρέπει να παραμείνεις κοντά! Και να ενισχύεις τους στόχους και τα όνειρα του/της. Χωρίς στόχους ή όνειρα η ζωή μας γίνεται απλά μια άσκοπη ύπαρξη.

Εάν προσπαθείς να δυναμώσεις μια φιλία. στάσου δίπλα στον φίλο σου ή την φίλη που έχει ανάγκη, και πρόσφερε του/της εποικοδομητικές και ενδυναμωτικές συμβουλές.

#6 Μην δίνεις μεγάλη σημασία στις αδυναμίες τους

Μέσα σε μια φιλία, μπορεί κάποιες στιγμές να ενοχληθείς από τους φίλους σου. Λίγο ο τρόπος τους, η συμπεριφορά τους ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να σε ενοχλήσει. Για να διατηρηθεί μία φιλία στον χρόνο, χρειάζεται κάποιες στιγμές να παραβλέπεις τις αδυναμίες τους. 

“Αγάπα τον φίλο σου με τα ελαττώματά του”, λέει μια παροιμία

Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια θετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία. Το ίδιο κι εσύ. Η φιλία, χρειάζεται αποδοχή, τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών στοιχείων του άλλου.

Να θυμάσαι, οι φίλοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας. Είναι δίπλα μας, χαίρονται με την χαρά μας, στενοχωριούνται με την λύπη μας, ενθαρρύνουν τα όνειρα μας, μας βοηθούν να βρούμε λύσεις όταν είμαστε μπερδεμένοι..

Οι φίλοι μας είναι απλά υπέροχοι! Τι χρειάζεται να κάνεις;

  • Προστάτεψε και Δυνάμωσε τις φιλίες σου.
  • Κάνε συνειδητά τις κινήσεις σου για να αναγνωρίζεις την αξία τους.
  • Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Αρχική δημοσίευση στο site του Μανώλη Ισχάκη.

Διάβασε ακόμα:

Μην ξεχνάτε να φροντίσετε τον εαυτό σας ως ηγέτες

Να ζει κανείς καλά ή να μη ζει (καλά);

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Οι 8 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις σχέσεις σου με τους γύρω σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Μην εγκαταλείπετε τους στόχους σας!

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Οι βραδινές συνήθειες που πρέπει να αλλάξεις

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης