ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Πώς ο σωστός φωτισμός αυξάνει την απόδοση στην εργασία

Και πώς μπορείς να βελτιώσεις τον συγκεκριμένο τομέα;


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς ο φωτισμός συμβάλλει στη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
-Γιατί στο επίκεντρο των εταιρειών πρέπει να είναι ο εργαζόμενος.


Έρευνα που πραγματοποίησε πριν από κάποια χρόνια το City University του Λονδίνου η οποία φέρει την υπογραφή του καθηγητή Jo Silvester και της Ελληνίδας Δρ. Ευφροσύνης Κωνσταντίνου, εξέτασε ακριβώς αυτό: τη σχέση του φωτισμού με την ευεξία και την απόδοση στην εργασία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

 • Τα υπάρχοντα ερευνητικά έγγραφα αποδεικνύουν την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ φωτισμού και απόδοσης εργασίας.
 • Μελέτες υποδεικνύουν ότι ενώ ο φωτισμός από μόνος του είναι απίθανο να έχει ισχυρό αποτέλεσμα στην απόδοση, είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συνδυάζονται για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, που με τη σειρά του συμβάλει στην εργασιακή απόδοση.
 • Υπάρχουν πολλά στοιχεία για σύνδεση μεταξύ των συνθηκών φωτισμού, της εργασίας σε βάρδιες και της υγείας, ένας τομέας που πιθανόν να τύχει μεγαλύτερης προσοχής από ερευνητές στο μέλλον.
 • Από το 2003, νέα πρότυπα ρυθμίζουν τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια φωτεινότητας, περιορίζοντας έτσι μερικούς από τους κινδύνους που σχετίζονται με κακές συνθήκες φωτισμού.
 • Οι λύσεις φωτισμού που δίνουν τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να τις προσαρμόσει στις ανάγκες του μπορεί να οδηγήσουν στη βελτίωση της ικανοποίησης από την εργασία. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση εργαζομένων που οι εργοδότες επιθυμούν περισσότερο να προσελκύσουν και να διατηρήσουν.
 • Η αυξανόμενη ανάγκη για τους εργοδότες να προσαρμόζονται με ευελιξία και πρόληψη στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία εξέτασης του κατά πόσον τα συστήματα φωτισμού μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ευέλικτων χώρων εργασίας που θα συμβάλουν στην καινοτομία και την παραγωγικότητα.
 • Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ ικανοποίησης του εργαζόμενου και πελάτη και του τρόπου κατά τον οποίο μπορεί να βοηθήσει ο φωτισμός.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα και αναφέροντας πως είναι απίθανο να προκύψει μια απλή λύση, η έρευνα πρότεινε τα ακόλουθα:

 • Οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν την ανάγκη να επενδύσουν στον φωτισμό του χώρου εργασίας, ως μέσου για την ανάπτυξη της εργασίας, μειώνοντας την πιθανότητα άγχους, απουσιών και ατυχημάτων.
 • Συζήτηση και αποφάσεις σχετικά με το ρόλο του φωτισμού στην ευημερία των εργαζομένων και την απόδοση πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με την απόδοση και συνεπώς πρέπει να ξεκινούν σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δέσμευση της ανώτερης διοικητικής ομάδας.
 • Οι εταιρείες πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση γύρω από την υγεία και την ευημερία, προσδιορίζοντας τις ανάγκες των διαφορετικών ομάδων εργαζομένων και να τις αντιμετωπίζουν μέσω ενός συνδυασμού πρωτοβουλιών με επίκεντρο τον εργαζόμενο.
 • Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη εστίαση, αξιολόγηση και μέτρηση της επίδρασης του φωτισμού στην ευημερία των εργαζομένων και την απόδοση, προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση για περαιτέρω παρεμβάσεις στον χώρο εργασίας. Αυτό είναι πιθανόν να χρειαστεί συντονισμένες προσπάθειες διαφόρων τμημάτων ή project.

Αρχική δημοσίευση από τον Χρήστο Κοτσακά στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Πώς Το Γραφείο Βλάπτει Την Ευεξία Μας

Πώς Μπορεί Μία Επιχείρηση Να Χτίσει Την «Κουλτούρα Καινοτομίας»

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΣΚΟΠΟΣ//

Μήπως ήρθε η ώρα να ενεργο-ποιηθείς;

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Ένας Κορυφαίος Οφθαλμίατρος Σου Μαθαίνει Την Άσκηση 20 -20 -20 Για Ξεκούραστα Μάτια Στο Γραφείο

THRIVING BUSINESS//

Το κίνητρο ως καταλύτης για την αύξηση της παραγωγικότητας

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης