ΕΥΕΞΙΑ//

Ναι! Η ευεξία έχει αξία

Είμαστε ο καλύτερός μας εαυτός όταν μας βλέπουν, μας ακούν και νοιάζονται για εμάς.

Ξέρεις ότι σύμφωνα με το Google Ngram, που μετρά τον αριθμό λέξεων και φράσεων στα βιβλία, η ευεξία βρίσκεται στο απόγειό της; Και αυτό δεν πρόκειται για κάτι παροδικό, γιατί σήμερα η ανησυχία για την ευεξία, για το πόσο φροντίζουμε τον εαυτό μας, πόσο χρόνο αφιερώνουμε για να αποφορτιστούμε, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Και η πανδημία έχει συμβάλει ακόμα περισσότερο στην αύξηση αυτής της ανησυχία, τόσο στους ενήλικες, όσο και τα παιδιά. Πώς λοιπόν αισθάνονται οι νέοι άνθρωποι που υπάρχουν στη ζωή σου αυτήν την περίοδο; Ευημερούν, βρίσκονται σε τέλμα ή κάπου ανάμεσα; Γνωρίζεις; 

Επειδή δεν μπορείς να μετρήσεις ό,τι δεν γνωρίζεις, το Character Lab δημιούργησε το Student Thriving Index. Πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη χρησιμοποιώντας το Qualtrics και μοιράζεται σε 100,000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο που συμπληρώνει κάθε μαθητής και καταγράφει τις κοινωνικές, συναισθηματικές και ακαδημαϊκές πλευρές της ευεξίας του. 

Ακολουθούν μερικές από τις ερωτήσεις: 

  • Στο σχολείο σου, νιώθεις ότι σε αποδέχονται; 
  • Στο σχολείο σου, υπάρχει ένας ενήλικας στον οποίον μπορείς να στραφείς για στήριξη ή συμβουλές;
  • Πόσο χαρούμενος είσαι αυτήν την περίοδο; 
  • Νιώθεις ότι μπορείς να πετύχεις στα μαθήματά σου, αν προσπαθήσεις; 

Παρόλο που οι απαντήσεις είναι εμπιστευτικές, συγκεντρώνονται σε σχολικό επίπεδο και δημιουργούνται δυναμικοί πίνακες ελέγχου για τους εκπαιδευτικούς στο δίκτυο. Με μια ματιά, τα σχολεία μπορούν να δουν πώς νιώθουν τα παιδιά στην κοινότητά τους. 

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τα ίδια ανώνυμα δεδομένα για να απαντήσουν σε επείγουσες ερωτήσεις, όπως ποιες είναι οι επιδράσεις της τηλεκπαίδευσης στην ευεξία των εφήβων; (Απάντηση: όχι καλή).

Κάποιοι ίσως ισχυριστούν ότι η ευεξία είναι για τους αδύναμους. Διαφωνώ απόλυτα. Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι που ξέρω, ενδιαφέρονται πολύ για την ευεξία τους και για την ευεξία των άλλων. Απέχεις πολύ από την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου όταν νιώθεις απομονωμένος, λυπημένος, ανασφαλής ή πλήττεις. Μάλιστα, η Φινλανδία, γνωστή για τη σκληρή κουλτούρα της, είναι η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο

Μην νομίζεις ότι η επιστροφή στο σχολείο σημαίνει ότι θα αφήσεις πίσω τα συναισθήματά σου. Μόνο όταν μας βλέπουν, μας ακούν και νοιάζονται για εμάς, είναι πιθανό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε. Χρησιμοποίησε το Student Thriving Index ως τρόπο να ξεκινήσεις τη συζήτηση με τους νέους ανθρώπους στη ζωή σου. Δοκίμασε να απαντήσεις κι εσύ σε αυτές τις ερωτήσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η συνέχεια, που είναι η αιτιολόγηση των απαντήσεων. Ας αφήσουμε την ευεξία να έχει τη στιγμή της, αξίζει την προσοχή μας.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Να ζει κανείς καλά ή να μη ζει (καλά);

Γιατί όταν χάνεις το ζωάκι σου, γίνεσαι πιο δυνατός

Ίσως σε ενδιαφέρει…

COVID-19//

Η ζωή μας μετά την καραντίνα

THRIVE TV SHOW//

Μιχάλης Σπανός: «Προσπαθώ Να Δημιουργώ Αξία Για Όσα Περισσότερα Άτομα Μπορώ»

COVID-19//

Πράγματα για τα οποία αξίζει να είμαστε ευγνώμονες αυτή τη δύσκολη περίοδο

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης