ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Μυστικά ή ψέματα;

Πάρε τον χρόνο σου πριν εκμυστηρευτείς το μυστικό σου, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σχέση έχει η εμπιστοσύνη με την ψυχική υγεία.
-Πόσους φίλους χρειάζεσαι.


Πριν αρχίσεις τις εκμυστηρεύσεις, σκέψου πρώτα κάποια πράγματα. Το να έχεις μυστικά από τον κολλητό σου είναι σαν να πηγαίνετε μαζί σινεμά αλλά να κάθεστε σε άλλη θέση. Δεν θα αισθάνεσαι άσχημα; Πριν λοιπόν αποφασίσεις να αρχίσεις να του εκμυστηρεύεσαι τη χτεσινή σου υπαρξιακή κρίση ή να ξεθάβεις ένα κρυμμένο από χρόνια αληθινό γεγονός σκεψου αυτό: 

Το να εμπιστευθείς τον καλύτερό σου φίλο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία!

Σύμφωνα με μια έρευνα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις αρχές του χρόνου στην Εφημερίδα της Κοινωνικής Ψυχολογίας, ο μέσος άνθρωπος «κουβαλάει» μέσα του 13 μυστικά ανά πάσα στιγμή και οι επιδράσεις στην ψυχική του υγεία είναι αντιφατικές.

Από τη μια πλευρά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποκάλυψη καλά κρυμμένων πληροφοριών δημιουργούν μια αίσθηση οικειότητας μεταξύ δυο ανθρώπων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Μάλιστα οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι το να εμπιστεύεσαι κάποιον είναι μια πολύ καλή κοινωνική επένδυση.

Από την άλλη πλευρά όμως το μυστικό μπορεί να γίνει βάρος για το άλλο άτομο και τελικά να θέσει σε κίνδυνο την καλή τους σχέση. Ωστόσο εσύ ανακουφίστηκες ώσπου το «έβγαλες» από μέσα σου σαν να ήταν το μυστικό σου ένα απλό κρύωμα.

Ο μέσος άνθρωπος «κουβαλάει» μέσα του 13 μυστικά ανά πάσα στιγμή και οι επιδράσεις στην ψυχική του υγεία είναι αντιφατικές.

Από μια άλλη μελέτη στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι το πόσα πράγματα θα εμπιστευθείς σε κάποιον εξαρτάται από το πόσο κοντά είσαστε με τα άτομο αυτό (αν δηλαδή είναι ή όχι στη λίστα των «Αγαπημένων» σου).

Στην έρευνα συμμετείχαν 200 άτομα τα οποία δήλωσαν 2900 μυστικά σχετικά με θέματα τραυματισμών, κλοπής, απιστίας και άλλα. Στο τέλος της μελέτης κάποιοι δήλωσαν περισσότερο κοντά με αυτούς που τους εμπιστεύτηκαν τα μυστικά τους αλλά και περισσότερο επιβαρυμένοι. Επιπλέον μερικοί οι οποίοι συμμετείχαν και σε ευρύτερα κοινωνικά δίκτυα φίλων δήλωσαν πως αισθάνθηκαν περισσότερο προβληματισμένοι από την αποκάλυψη.

Άρα λοιπόν πώς κατοχυρώνεσαι πριν αρχίσεις να αποκαλύπτεις τα μυστικά σου; Σύμφωνα με έμπειρους ψυχολόγους χρειάζεσαι κάποιο χρόνο για να εξετάσεις τις επιπτώσεις του να εκμυστηρευτείς το ακριβό σου μυστικό. «Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι η ομολογία σου ενδεχομένως να τον επιβαρύνει γι΄αυτό ζύγισε πρώτα τα υπέρ και τα κατά» υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. Αν είσαι σίγουρος πως το μυστικό θα σας φέρει πιο κοντά, τότε προχώρα. Αν όχι τότε κράτησέ το για σένα. 

Να θυμάσαι! 

7 φίλοι (συνολικά!) μας χρειάζονται για να ζήσουμε καλά. Ανεξάρτητα όμως από τον αριθμό, καλού κακού σιγουρέψου για τη θετική τους αύρα και σκέψου διπλά πριν τους ανοίξεις την καρδιά σου.

 

Διάβασε ακόμα:

Αληθινοί Φίλοι: Μάθε Πώς Να Τους Αναγνωρίζεις

Βρες Τους “Βοηθούς” Γύρω Σου

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

6 σημάδια που δείχνουν ότι ίσως σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά

ΕΥΕΞΙΑ//

7 τρόποι για να βάζεις σε προτεραιότητα τον εαυτό σου κάθε πρωί

THRIVING BUSINESS//

Πότε πρέπει να πεις «όχι» στο αφεντικό σου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης