ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Μultitasking: η άλλη πλευρά του νομίσματος

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι επιβαρυντικό για τον εργαζόμενο.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί το multitasking θεωρείται προσόν.

 

Mπορώ να το κάνω και είμαι βέβαιη ότι το ίδιο κι εσύ! Να μιλάω στο τηλέφωνο με επαγγελματικό συνεργάτη, ενώ ταυτόχρονα διορθώνω κείμενο στον υπολογιστή, σημειώνω στην ατζέντα μου τη μέρα και ώρα της πρόσκλησης που μόλις έλαβα σε e-mail, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού μου προσπαθώ να αποφασίσω ποια θα ήταν η πιο σοφή ενδυματολογική επιλογή για το απογευματινό event.

Η ικανότητα να διαχειρίζεται κάποιος πολλαπλές διαφορετικές εργασίες ταυτόχρονα και συχνά κάτω από την ασφυκτική πίεση του χρόνου θεωρείται σήμερα ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα στον εργασιακό τομέα. Κάτι, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει αλλάξει τώρα τελευταία, όσον αφορά στην αξία και το λόγο ύπαρξης του multitasking. Και επειδή το πιθανότερο είναι ότι είσαι κι εσύ multitasker, βιάζομαι να σε ενημερώσω σχετικά με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με αυτό. Αν πάλι δεν είσαι οπαδός του, μπορείς να συνεχίσεις να διαβάζεις, μια και θα ανακαλύψεις ότι δε χρειάζεσαι να αισθάνεσαι πλέον μειονεκτικά, επειδή είσαι ο τύπος που προτιμά να συγκεντρώνεται σε ένα πράγμα τη φορά, αντί σε πολλά και διάφορα ταυτόχρονα. Σε ενημερώνω, λοιπόν, ότι η εποχή της απομυθοποίησης του multitasking έχει πλέον ανατείλει, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι επιβαρυντικό για τον εργαζόμενο, όταν γίνεται συστηματικά και υπό συνθήκες πίεσης.

Πώς και γιατί σε αποδυναμώνει εγκεφαλικά

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan Dr David E. Meyer, ο εγκέφαλος δεν έχει κατασκευαστεί για multitasking. Μπορεί οι άνθρωποι να έφτιαξαν υπολογιστές για να επεξεργάζονται πληροφορίες ταυτόχρονα, αλλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται να το κάνει αυτό με μια διαδοχικότητα, έστω κι αν η χρονική απόσταση από τη μία εργασία στην άλλη μετριέται σε μερικά λεπτά ή δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που το «κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα» δε μας ταιριάζει τελικά και τόσο πολύ.

Πιο συγκεκριμένα, οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι η ταυτόχρονη εκτέλεση εργασιών μπορεί τελικά να αποδυναμώσει τις γνωστικές ικανότητες, να ασθενήσει την ικανότητα αυτοελέγχου και να οδηγήσει σε νοητική και ψυχική υπερφόρτωση, αλλά και σε πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου. Όσο για την παραγωγικότητα, παρόλο που μπορεί να νομίζεις ότι το multitasking σε βοηθάει να είσαι πιο παραγωγικός φαίνεται ότι τελικά μπορεί να μειώσει έως 40% την απόδοσή σου, ενώ, όταν εφαρμόζεται σε χρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση, στο λεγόμενο “burnout”.

Μην ξεχνάς την αποφόρτιση

Τι μπορεί να κάνεις, όμως, αν -είτε γιατί έτσι έχεις συνηθίσει είτε γιατί έτσι επιβάλλεται- χρειάζεται να διαχειριστείς πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα; Σύμφωνα με τη Μοσχούλα Μπέστα, Σύμβουλο Αυτοβελτίωσης, NLP Practitioner και Life και Health Coach, αν επιδίδεσαι συχνά στο multitasking, είναι σημαντικό να φροντίζεις καθημερινά να εξασφαλίζεις τα απαραίτητα διαλείμματα και τις οάσεις ηρεμίας και χαλάρωσης που θα σε αποφορτίσουν από την ένταση τoυ να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Σημαντικό είναι κάποιες ώρες μέσα στη μέρα να κάνεις στροφή σε χαλαρές δραστηριότητες και πράγματα που σε ευχαριστούν ή απλά να ξεκουράζεσαι και να χαλαρώνεις. Όταν, επίσης, κάνεις διάλειμμα για φαγητό, συγκεντρώσου αποκλειστικά σε αυτό, χωρίς να τρως βιαστικά ή να κάνεις ταυτόχρονα κάτι άλλο. Τέλος, επiδίωξε να ενσωματώσεις την άσκηση στην καθημερινή σου ρουτίνα. Η σωματική άσκηση, όχι μόνο ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου, αλλά σου εξασφαλίζει και την απαραίτητη αποσυμφόρηση από τις όποιες νοητικές πιέσεις.

Παρόλο που μπορεί να νομίζεις ότι το multitasking σε βοηθάει να είσαι πιο παραγωγικός φαίνεται ότι τελικά μπορεί να μειώσει έως 40% την απόδοσή σου, ενώ, όταν εφαρμόζεται σε χρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο “burnout”.

Διάβασε ακόμα:

Ρίτσα Μπιζόγλη: «Το Multitasking Με Καταπιέζει. Προτιμώ Να Κάνω Ένα Πράγμα Τη Φορά Και Σωστά»

Μάθε Να Αναθέτεις Γιατί Κάνει Καλό!

 

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΠΡΟΣΩΠΑ//

Μάκης Καλαράς: «Είμαι Ευγνώμων Για Ό,τι Γίνεται Στη Ζωή Μου»

ΣΚΟΠΟΣ//

«Πώς ανακάλυψα τον σκοπό μου όταν αποκλείστηκα σε ένα ελληνικό νησί»

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Πώς να μη χάσεις έναν άντρα και κυρίως να μην χάσεις τον εαυτό σου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης