ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Μήπως ο χωρισμός σε πάει πίσω;

Βρες σε ποιο στάδιο έχεις κολλήσει και προχώρα μπροστά.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα στάδια του χωρισμού.
-Ποιες σκέψεις είναι απαγορευτικές και σε κρατάνε πίσω.


Μερικοί άνθρωποι χωρίζουν από μία σχέση και προχωρούν γρήγορα στην επόμενη χωρίς να επηρεαστούν ιδιαίτερα ψυχολογικά, ενώ άλλοι βιώνουν πιο τραυματικά έναν χωρισμό. Η αλήθεια είναι όμως ότι ένας χωρισμός δεν είναι κάτι εύκολο ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια σημαντική σχέση.

Σε αυτήν την περίπτωση, συνήθως, λέμε για τον χωρισμό ότι είναι ένας μικρός «θάνατος». Μια απώλεια που χρειάζεται μια διαχείριση τύπου πένθους ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια μακροχρόνια σχέση ή έναν γάμο. Με άλλα λόγια, το να θρηνείς για τη χαμένη σου αγάπη είναι όχι μόνο φυσιολογικό και αναμενόμενο, αλλά και επιβεβλημένο ταυτόχρονα. Πρέπει να το κάνεις για να ξεπεράσεις τη θλίψη σου, να αναλογιστείς τι συνέβη και η σχέση χάλασε, να αναλάβεις το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί και να αποδώσεις το αντίστοιχο στον πρώην σύντροφο σου, να αφουγκραστείς τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου. Τότε και μόνο τότε θα είσαι πραγματικά έτοιμος να προχωρήσεις παρακάτω.

Σ’ αυτό το διάστημα μέχρι την επόμενη σχέση, συνήθως κάποιος που έχει χωρίσει περνάει από τα παρακάτω στάδια του χωρισμού τα οποία συνοδεύουν κάποιες χαρακτηριστικές σκέψεις. Κάποια από αυτά μπορεί να διαρκέσουν λιγότερο κι άλλα περισσότερο. Για να προχωρήσει παρακάτω θα πρέπει να ολοκληρωθούν με επιτυχία τα στάδια.

ΑΡΝΗΣΗ: “Αποκλείεται, θα ξαναγυρίσει”. “Πώς βρέθηκα ξαφνικά μόνος/η;”, “Μου λείπει τόσο πολύ”.

ΘΥΜΟΣ: “Αυτός/η θα χάσει!”, “Όλοι οι άνδρες (γυναίκες) είναι ίδιοι!”, “Φταίει… η μάνα του, η νέα σύντροφος, ο φίλος ή φίλη της”.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: “Αν προσπαθήσω πολύ θα τον ξανακερδίσω” ή “Ας μου δώσει μόνο μια ευκαιρία και θα γίνω καλύτερος”, “Τι έκανα λάθος;”.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: “Είμαι τόσο λυπημένος/ή που δεν θέλω να προσπαθήσω για τίποτα”, “Θα μείνω για πάντα μόνος/η”, “Δε θέλω να κάνω άλλη σχέση”.

ΑΠΟΔΟΧΗ: “Θέλω να προχωρήσω παρακάτω”, “Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει κάποιος εκεί έξω για μένα”. “Θα ήθελα να κάνω νέα σχέση και να είμαι πάλι καλά”.

Ένας χωρισμός είναι ένας μικρός «θάνατος». Μια απώλεια που χρειάζεται μια διαχείριση πένθους για να μπορέσεις να πας παρακάτω.

Τι μπορεί να βοηθήσει:

Για να μην κολλήσεις σε κάποιο στάδιο και για να προχωρήσεις πιο γρήγορα μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου κάνοντας τα παρακάτω βήματα:

1.Προσπάθησε να μιλάς και να συζητάς όσο το δυνατόν λιγότερο για τον πρώην σου και τον χωρισμό σου. Αντίθετα, δράσε περισσότερο. Βγες, διασκέδασε, ταξίδεψε, ξεκίνησε ένα χόμπι που πάντα ήθελες, γνώρισε καινούργιους ανθρώπους.

2.Απάλλαξε τον εαυτό σου από άσκοπες ενοχές τύπου: «Αν είχα κάνει αυτό ή αν δεν είχα κάνει εκείνο…πώς θα ήταν τα πράγματα;». Αντίθετα, διδάξου από αυτήν την εμπειρία έτσι ώστε να βελτιωθείς και να αποκτήσεις μεγαλύτερη ωριμότητα για την επόμενή σου σχέση.

3.Προσπάθησε να μην πέσεις στην παγίδα του να αναρωτιέσαι και να αναλώνεσαι στο τι σκέφτεται εκείνος ή εκείνη. Αν σε σκέφτεται ή έχει μετανιώσει για το χωρισμό σας. Η απάντηση είναι προφανής και απλή: “όχι”. Γιατί αν ενδιαφερόταν ακόμη, θα είχε κάνει κάποια προσπάθεια επανασύνδεσης, κάτι που δεν ισχύει ιδιαίτερα αν έχει προχωρήσει παρακάτω.

4.Σκέψου θετικά και αισιόδοξα και έτσι θα αλλάξει και η πραγματικότητά σου. Να θυμάσαι πάντα ότι οι σκέψεις σου δεν είναι γεγονότα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται μόλις 90 δεύτερα για να αλλάξει “κανάλι”. Σκέψου θετικά και αισιόδοξα και έτσι θα αλλάξει και η πραγματικότητα σου.

Και κάτι τελευταίο…

Αν θεωρείς ότι έχεις κολλήσει σε κάποια από τα τέσσερα πρώτα στάδια και δυσκολεύεσαι να φτάσεις στην αποδοχή καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις πραγματικά παρακάτω.

Διάβασε ακόμα:

Μα Πού Πάνε Όλοι Οι Φίλοι Όταν Χωρίζεις;

Εξωσυζυγική Σχέση: Όλα Όσα Πραγματικά Κρύβονται Από Πίσω

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

8 σημάδια που δείχνουν ότι έφτασε η ώρα να τερματίσουμε μία σχέση 

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Γιατί λέμε ψέματα στον εαυτό μας;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Μπορεί να σωθεί η σχέση σου;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης