ΕΥΕΞΙΑ//

Μέγιστη ενέργεια με αμινοξέα και γλουταμίνη

Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των μυών του σώματος, η διάπλαση των οποίων απασχολεί αθλητές αλλά και απλούς αθλούμενους.


Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσα είναι τα αμινοξέα που χρειάζεται απαραιτήτως ο οργανισμός.
-Τι είναι η γλουταμίνη.


Είναι τα βασικά συστατικά των πρωτεϊνών, καθώς κάθε πρωτεΐνη αποτελείται από μια αλυσίδα αμινοξέων τα οποία και συνδυάζονται μεταξύ τους με βασικό τους ρόλο τη δόμηση των πρωτεϊνών του σώματος.

Τα βασικά αμινοξέα αριθμούν τα 20, από τα οποία τα 8 είναι τα απολύτως απαραίτητα για τον οργανισμό, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και επομένως θα πρέπει να τα προσλάβει από τις τροφές.

Ο ρόλος των αμινοξέων είναι πολύτιμος, καθώς όχι μόνον χρησιμοποιούνται στην αναδόμηση των μυϊκών κυττάρων και στην ενίσχυση της ενέργειας, αλλά λαμβάνουν χώρα και στην παραγωγή ενζύμων απαραίτητων για τη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Μια μικρής διάρκειας έλλειψη απαραίτητων αμινοξέων (για μερικές ημέρες) δεν προκαλεί προβλήματα υγείας, εάν όμως το διάστημα έλλειψης παραταθεί τότε σίγουρα θα εμφανιστούν δυσλειτουργίες.

Για το λόγο αυτό συστήνεται η κάλυψη των απαιτούμενων αναγκών του οργανισμού, είτε μέσω της διατροφής, είτε μέσω διατροφικού σκευάσματος, όταν η διατροφή από μόνη της δεν επαρκεί.

Από τα πιο γνωστά αμινοξέα που συναντώνται σε χώρους άθλησης είναι η γλουταμίνη.

Η γλουταμίνη αν και ανήκει στα μη-απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία το σώμα μπορεί να συνθέσει, σε περιπτώσεις έντονης σωματικής άσκησης η ζήτηση γλουταμίνης του οργανισμού υπερβαίνει την ικανότητα του οργανισμού να την παράγει.

Η επακόλουθη εξάντληση των επιπέδων γλουταμίνης θα επιφέρει μείωση στη δύναμη, στην ανάρρωση και στη μυϊκή ανάπτυξη του αθλητή – αθλούμενου.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η χορήγηση σκευάσματος γλουταμίνης θα συμβάλλει σε καλύτερη εκτέλεση των ασκήσεων μέσω της ενίσχυσης της ενέργειας και έντασης, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει και όσους προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό τους λίπος διατηρώντας τα επίπεδα της μυϊκής τους μάζας.

Συνοψίζοντας, η κάλυψη του οργανισμού σε απαραίτητα και μη απαραίτητα αμινοξέα θεωρείται αναγκαία για την αποκατάσταση των μυών μετά από μια βαριά προπόνηση δύναμης (βάρη), ενώ παράλληλα βοηθά τους αθλητές αντοχής έπειτα από παρατεταμένη έντονη άσκηση όπως για παράδειγμα σε ένα μαραθώνιο.

Αρχική δημοσίευση από την Ιωάννα Βλάχου στο logodiatrofis.gr.

Διάβασε ακόμα:

Η #1 άσκηση που θα σε κάνει να μην σκέφτεσαι πλέον αρνητικά

Μια νέα μετα-ανάλυση ανακάλυψε την καλύτερη άσκηση για απώλεια λίπους

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΕΥΕΞΙΑ//

Εξάρτηση από τους υδατάνθρακες. Υπάρχει;

ΕΥΕΞΙΑ//

Η απαραίτητη πρωτεΐνη για να χάσουμε κιλά

ΕΥΕΞΙΑ//

Η διατροφή των πρωταθλητών

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης