ΕΥΕΞΙΑ//

Κάνει να πίνεις καφέ αν είσαι έγκυος;

Είσαι λάτρης του καφέ και έγκυος; Μάθε τι πρέπει να κάνεις.


Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για τις εγκύους.
-Ποια εναλλακτική να επιλέξεις.


Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι σημαντική τόσο για τη γυναίκα όσο και για το έμβρυο, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται διλλήματα σχετικά με τα επιτρεπόμενα τρόφιμα. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατανάλωση ροφημάτων όπως ο καφές, λόγω της εμπεριεχόμενης καφεΐνης.

Η απάντηση είναι απλή αν αναλογιστούμε ότι όλα τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά έχουν ανώτερη και κατώτερη επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, τα 200mg είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για τις εγκυμονούσες γυναίκες, σύμφωνα με το American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε μία κούπα καφέ.

Προσοχή στις κρυφές πηγές καφεΐνης

Αν πιστεύεις ότι ο καφές είναι η μοναδική πηγή καφεΐνης κάνεις λάθος! Προκειμένου λοιπόν να μην ξεφύγεις από το ημερήσιο όριο κατανάλωσης καφεΐνης ιδιαίτερα αν είσαι έγκυος, καλό θα ήταν να έχεις υπόψιν σου πως τρόφιμα και ροφήματα όπως σοκολάτα, κακάο, αναψυκτικά τύπου cola, σοκολατούχο γάλα, τσάι, ενεργειακά ποτά κτλ εμπεριέχουν καφεΐνη.  

200mg είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης για τις εγκυμονούσες γυναίκες.

Τι καφέ να προτιμώ στην εγκυμοσύνη;

Όσον αφορά στα κλασικά είδη καφέ, είναι καλύτερο να επιλέγουμε εκείνα με την μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (π.χ. στιγμιαίος καφές 65-100mg/κούπα) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης), έτσι ώστε να μην ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εγκυμοσύνη (200mg).

 

Τέλος, οι εγκυμονούσες γυναίκες που είναι λάτρεις του καφέ θα μπορούσαν να επιλέξουν και την εναλλακτική του ντεκαφεϊνέ, όπου σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει στις Ευρωπαϊκές αγορές,«ντεκαφεϊνέ» χαρακτηρίζεται ο καφές, το περιεχόμενο καφεΐνης του οποίου είναι λιγότερη από 0,1% στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και από 0,3% στον διαλυτό/στιγμιαίο καφέ.   

 

Διάβασε ακόμα:

Τροφές Που Νικούν Την Επιλόχειο Κατάθλιψη

Ποια «Υγιεινά» Τρόφιμα Είναι Καλό Να Αποφεύγεις

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΕΥΕΞΙΑ//

Τελικά Βοηθά Ο Καφές Στην Πνευματική Απόδοση;

ΕΥΕΞΙΑ//

Στιγμιαίος καφές: Ο σύμμαχός σου για μέγιστη αθλητική απόδοση

ASK THE EXPERT//

Τροφές και ροφήματα για ενέργεια στο λεπτό

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης