ΕΥΕΞΙΑ//

Η σημασία της αποδοχής

Όταν ένα άτομο είναι σε θέση να αισθανθεί και να εκφράσει τη γνήσια αποδοχή του προς κάποιον άλλο, διαθέτει την ικανότητα να γίνει μία σημαντική πηγή βοήθειας γι’ αυτό.

Όταν ένα άτομο είναι σε θέση να αισθανθεί και να εκφράσει τη γνήσια αποδοχή του προς κάποιον άλλο, διαθέτει την ικανότητα να γίνει μία σημαντική πηγή βοήθειας γι’ αυτό. Η αποδοχή του άλλου, όπως είναι, αποτελεί σημαντικό παράγοντα καλλιέργειας μίας σχέσης, όπου το άλλο πρόσωπο μπορεί να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί, να κάνει εποικοδομητικές αλλαγές, να μάθει να λύνει προβλήματα, να κινηθεί στην κατεύθυνση της ψυχικής υγείας, να γίνει πιο παραγωγικό και δημιουργικό και να πραγματώσει το δυναμικό του. Είναι ένα από αυτά τα απλά, αλλά ωραία παράδοξα της ζωής: όταν ένα άτομο αισθάνεται ότι γίνεται αποδεκτό από ένα άλλο, τότε νιώθει ελεύθερο να μετακινηθεί από εκεί που είναι και να αρχίσει να σκέπτεται για το πώς αυτό το ίδιο θέλει να αλλάξει, πώς θέλει να ωριμάσει, πώς μπορεί να διαμορφωθεί, πώς θα μπορούσε να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο ό,τι είναι ικανό να είναι. Η αποδοχή είναι σαν το γόνιμο έδαφος που επιτρέπει σε ένα μικρό σποράκι να εξελιχθεί σε αυτό που είναι ικανό να γίνει, δηλαδή ένα όμορφο λουλούδι. Το χώμα απλώς δίνει την δυνατότητα στο σποράκι να γίνει λουλούδι. Απελευθερώνει την ικανότητα του σπόρου να αναπτυχθεί, ωστόσο η ικανότητα αυτή υπάρχει αποκλειστικά μέσα στον σπόρο. Όπως συμβαίνει με το σποράκι, το παιδί διαθέτει αποκλειστικά εντός του την ικανότητα να αναπτύσσεται. Η αποδοχή είναι σαν το χώμα απλώς του δίνει τη δυνατότητα να πραγματώσει το δυναμικό του.  

Γιατί η γονική αποδοχή έχει τόσο σημαντική θετική επίδραση στο παιδί; 

Αυτό δε γίνεται κατανοητό από τους γονείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανατραφεί πιστεύοντας ότι αν αποδέχεστε ένα παιδί, αυτό θα παραμείνει ακριβώς όπως είναι, ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε ένα παιδί να βελτιωθεί είναι να του λέτε τι είναι αυτό που δεν αποδέχεστε σε εκείνο. Γι’ αυτό στην ανατροφή των παιδιών, οι περισσότεροι γονείς στηρίζονται πολύ στη γλώσσα της μη αποδοχής, πιστεύοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα βοηθήσουν. Το «έδαφος» που οι περισσότεροι γονείς παρέχουν για την ανάπτυξη των παιδιών τους είναι επιβαρυμένο με μηνύματα αξιολόγησης, κριτικής, επίκρισης, διδαχής και ηθικολογίας. Η γλώσσα της μη αποδοχής προκαλεί δυσαρέσκεια στα παιδιά. Παύουν να συζητάνε με τους γονείς τους. Μαθαίνουν ότι είναι πολύ πιο βολικό να κρατάνε τα συναισθήματα και τα προβλήματα τους για τον εαυτό τους. Η γλώσσα της αποδοχής δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανοιχτούν. Τους δίνει την ελευθερία να μοιραστούν τα συναισθήματα και τα προβλήματα τους. Όταν οι γονείς μαθαίνουν πώς να εκδηλώνουν με λόγια το εσωτερικό τους συναίσθημα αποδοχής προς το παιδί, αποκτούν ένα εργαλείο που επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Από όλα τα θετικά αποτελέσματα της αποδοχής, κανένα δεν είναι τόσο  σημαντικό όσο το συναίσθημα του παιδιού ότι το αγαπάνε. Γιατί η αποδοχή κάποιου «όπως αυτός είναι» αποτελεί πραγματικά μία πράξη αγάπης. Το να αισθάνεσαι ότι σε αποδέχονται ισοδυναμεί με το να αισθάνεσαι ότι σε αγαπούν.

Το καλύτερο περιεχόμενό μας έρχεται στο mail σου μόνο με την εγγραφή σου στο newsletter μας!

Διάβασε ακόμα:

Χρονογράφημα: Μια νέα μορφή ακτιβισμού ενάντια στο άγχος

3 τρόποι που το νερό μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

«Εγώ δεν έχω μαμά» – Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε ένα παιδί που βιώνει την πιο δύσκολη απώλεια

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Εξωσυζυγική σχέση: Όλα όσα πραγματικά κρύβονται από πίσω

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

10+1 Τips για να επικοινωνούν καλύτερα τα ζευγάρια

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης