ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Η Δύναμη του «Όχι»

Το "Όχι" είναι μια λέξη με πολύ δύναμη που σε βοηθά να θέσεις όρια, κανόνες και να ακολουθείς τις δικές σου επιθυμίες και ανάγκες.

Αισθάνεσαι ότι πνίγεσαι; Ότι πιέζεσαι από παντού; Έχεις δουλειά που δεν μπορείς πλέον να διαχειριστείς και σε βαραίνουν πολλά σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο; Ίσως  έχει έρθει η ώρα να εντάξεις στο ρεπερτόριό σου το «Όχι».

Το «Όχι» είναι μια λέξη με πολύ δύναμη που σε βοηθά να θέσεις όρια, κανόνες και να ακολουθείς τις δικές σου επιθυμίες και ανάγκες. Το «Όχι» είναι μια από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνoυμε και η εκμάθησή της θεωρείται ορόσημο στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Λέγοντας όχι το παιδί και μετέπειτα ενήλικας μαθαίνει να διεκδικεί την ανεξαρτησία και ατομικότητά του. 

Αφού τη μάθουμε λοιπόν και την κατακτήσουμε περνάμε τα υπόλοιπα παιδικά μας χρόνια μαθαίνοντας να τη συγκρατούμε. Μαθαίνουμε να κυριαρχούμε στο εσωτερικό μας όχι, να μοιραζόμαστε, να συνεργαζόμαστε, να υπακούμε σε κανόνες εάν θέλουμε να τα πηγαίνουμε καλά με τους δασκάλους, συμμαθητές και φίλους. Κι ενώ αυτή η διαχείριση των ενστίκτων μας έιναι απαραίτητη, μερικές φορές ο τρόπος που έχουμε ανατραφεί, και συχνότερα εμείς οι γυναίκες, μας οδηγεί στο να καταπιέζουμε τα «όχι» μας και να χάνουμε έτσι ένα σημαντικό εργαλείο στη συναισθηματική μας εργαλειοθήκη.

Παρόλο που είναι δύσκολο και για τα δύο φύλα, για τις γυναίκες αποτελεί πολλές φορές πρόκληση. Ας πάμε πάλι λίγο πίσω κι ας θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια. Τα κοριτσάκια επαινούνται όταν είναι φρόνιμα, υπάκουα, όταν παίζουν ήρεμα και τα πάνε καλά με τους άλλους, τα αγόρια από την άλλη όταν τολμούν κι όταν κερδίζουν. Τα κορίτσια όταν εκφράζουν τη γνώμη τους, το πείσμα τους, το όχι τους, επικρίνονται ως δύστροπα ή αυταρχικά, χαρακτηρισμοί που σπάνια χρησιμοποιούνται σε ανάλογες περιπτώσεις για αγόρια.

Νομίζουμε ότι το «όχι» δεν είναι ευγενικό, ακούγεται άσχημα και μας κάνει να φαινόμαστε αρνητικοί, πράγμα που δεν ισχύει. Το «όχι» και η αρνητικότητα είναι έννοιες πολύ διαφορετικές. Το «όχι» δεν είναι μια συνεχής κατάσταση ή χαρακτηριστικό, είναι μια επιλογή, είναι μια απόφαση σε μια συγκεκριμένη στιγμή.

Ξεκινώντας να εκπαιδευόμαστε στη χρήση του «όχι», θα ανακαλύψουμε τη δύναμή του, θα αντιληφθούμε ότι ο κόσμος δε σταματάει να γυρίζει όταν τη λέμε και οι άλλοι δεν θα πάψουν να μας αποδέχονται και να μας αγαπούν. Εάν ξεπεράσουμε το ταμπού που συνοδεύει τη λέξη, ίσως τελικά καταφέρουμε να ζήσουμε μια πιο θετική και επιτυχημένη ζωή. 

Λέγοντας όχι, πού και πού, στους άλλους λέμε ναι σε εμάς!

Κατέβασε δωρεάν το ebook για να μάθεις να λες κι εσύ «Όχι» όταν χρειάζεται.

Διάβασε ακόμα:

Πώς μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος μέσω της ευγνωμοσύνης

Οι δείκτες της προσωπικής αλλαγής

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΠΡΟΣΩΠΑ//

Μαρίνα Γιώτη: «Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, είναι σημαντικό να δουλέψουμε τους χαρακτήρες των παιδιών»

ΕΥΕΞΙΑ//

Βασικοί κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Είναι εφικτός ο στόχος “ξένη γλώσσα” για το παιδί με μαθησιακή δυσκολία;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης