ΕΥΕΞΙΑ//

Η απλή λύση για ενίσχυση της προπόνησης

Η έρευνα που εξηγεί πώς η μουσική μπορεί να ενισχύσει την προπόνησή σου.


Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιοι είναι οι πιο ευδιάθετοι στο γυμναστήριο.
– Πότε βοηθάει η μουσική στην προπόνηση.


Δεν είναι λίγες οι φορές που αρχίζουμε να αισθανόμαστε κουρασμένοι ύστερα από μερικές επαναλήψεις στα βάρη ή ακόμα κι όταν κάνουμε διάδρομο ή ποδήλατο. Αναρωτιόμαστε αν κάτι φταίει ή αν κάτι δεν κάνουμε σωστά. Σίγουρα δεν υπάρχει μαγική λύση για την τέλεια και ‘’ακούραστη’’ άσκηση. Όμως, υπάρχει κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και ανώδυνα από τον καθένα και δεν είναι άλλο από τη μουσική. Για του λόγου το αληθές, μπορεί να παρατηρήσεις πως όσοι ακούνε με ακουστικά μουσική στο γυμναστήριο είναι πιο ζωηροί και ευδιάθετοι κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ δείχνουν να κουράζονται πιο δύσκολα. 

Γιατί η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες

Έρευνα από το Αμερικανικό Κολέγιο Hampden-Sydney της Βιρτζίνια, έδειξε ότι.. η μουσική είναι θεραπεία. Γιατί όταν ακούς μουσική κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυξάνει τις αντοχές, τονώνει τη διάθεση – λόγω της έκλυσης ενδορφινών που προκαλεί – ενώ παράλληλα μειώνεται η αίσθηση του πόνου, που μπορεί να προκύψει κατά την προπόνηση, χάρη στη δράση των ενδορφινών. Παράλληλα, μία άλλη ορμόνη, η ντοπαμίνη, παράγεται με την αναμονή για μουσική, με αποτέλεσμα να προκαλεί ευφορία στον αθλητή.

Η μουσική μπορεί να συμβάλλει ακόμη περισσότερο, όταν είναι συντονισμένη στο ρυθμό της άσκησης. Για παράδειγμα, στην αεροβική γυμναστική, που αποτελεί την καλύτερη μορφή άσκησης, χρησιμοποιείται συνήθως έντονη και δυνατή μουσική, που έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνεται συχνά η άσκηση, καθώς ο εγκέφαλος καθυστερεί να στείλει σήματα κόπωσης. Κατά το τρέξιμο στο διάδρομο ή όταν κάνουμε ποδήλατο και ακούμε την αγαπημένη μας μουσική, ο εγκέφαλος επίσης ‘’ξεχνιέται’’ και δεν δίνει τόσο γρήγορα σημάτα κούρασης, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε την άσκηση.

Το να ακούς μουσική κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυξάνει τις αντοχές, τονώνει τη διάθεση ενώ παράλληλα μειώνεται η αίσθηση του πόνου. 

Μάλιστα, πολλές φορές σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το είδος της μουσικής. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, αθλητές που άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική είχαν καλύτερες επιδόσεις και παράλληλα έδειχναν περισσότερο ζωηροί και ευδιάθετοι, χάρη στην αύξηση της ροής του αίματος στα αγγεία (διαστολή αγγείων). Αντίθετα, όσοι δεν ακούγαν μουσική φάνηκαν να τα παρατούν νωρίτερα και να είναι αφηρημένοι και περισσότερο κουρασμένοι.

Τώρα, λοιπόν, που ξέρεις το μυστικό για πιο ενισχυμένη προπόνηση, φρόντισε να το εκμεταλλευτείς. Φόρα τα αθλητικά σου και τα ακουστικά σου και έφυγες!

Διάβασε ακόμα:

5 Βήματα Για Να Πετύχεις Τους Fitness Στόχους Σου

Πώς Να Γυμναστείς Όταν Ο Χρόνος Σου Είναι Περιορισμένος

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΕΥΕΞΙΑ//

Πώς να ζήσετε περισσότερο

THRIVING MIND//

Ο Βιότυπος της Συναισθηματικής Απάθειας

ΕΥΕΞΙΑ//

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν 3 τρόπους για να κάνεις τη γυμναστική συνήθεια

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης