ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

H επίδραση των YouTubers στα παιδιά και η ψύχραιμη αντιμετώπιση των γονιών

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το νέο «κύμα» ψηφιακής επαφής με αγνώστους.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε πρέπει να αναφέρεις περιεχόμενο στο YouTube.
-Γιατί να μην αποθηκεύεις στα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας.


Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς. Τα παιδιά μεγαλώνουν εξοικειωμένα με την τεχνολογία και μαθαίνουν από μικρά να χρησιμοποιούν gadgets και εργαλεία, κινητά, laptops και να διάφορες εφαρμογές και πλατφόρμες, όπως είναι το YouTube. Στα μάτια των παιδιών τα κανάλια στο YouTube φαντάζουν μια ελκυστική και άκακη διαδραστική ψυχαγωγία.

Έχουν συνηθίσει τα παιδιά να παρακολουθούν με τις ώρες, σε καθημερινή βάση, τους διάφορους YouTubers, οι οποίοι είναι συνήθως παιδιά της ηλικίας των παιδιών που παρακολουθούν ή μεγαλύτερα και τα οποία μοιράζονται στιγμές από την καθημερινότητά τους, διαφημίζουν προϊόντα και οι πιο δημοφιλείς από αυτούς κερδίζουν σημαντικά χρήματα. Όσο περνά ο καιρός, οι YouTubers επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τα παιδιά, αφού έρχονται μεταξύ τους σε καθημερινή επαναλαμβανόμενη επαφή, με τον έναν ή άλλο τρόπο. Συνεπώς, το YouTube από μόνο του δεν είναι επιβλαβές, όμως οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι, να έχουν τον νου τους και να είναι και εδώ κοντά στα παιδιά.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν οι γονείς αυτό το νέο «κύμα» ψηφιακής επαφής με αγνώστους:

1.Για αρχή, οι γονείς καλό είναι να «κλειδώσουν» τις συσκευές και να τις θέσουν σε περιορισμένη λειτουργία. Βεβαίως, μπορούν να διατηρούν και στο κινητό τους μια εφαρμογή, η οποία κάθε στιγμή ελέγχει και δείχνει το τι βλέπει το παιδί. Ενδέχεται το παιδί να προσπαθεί να έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο με την ηλικία του ή την ψυχική του κατάσταση.

2.Οργανώστε μια συζήτηση με τα παιδιά για το πώς λειτουργεί το διαδίκτυο και προσπαθήστε μέσα από την κουβέντα να εντοπίσετε ποιους YouTubers παρακολουθεί, τι θεματολογίας είναι το κανάλι τους, γιατί του αρέσουν οι συγκεκριμένοι και ψάξτε για το πώς βγάζουν χρήματα αυτοί οι άνθρωποι. Επίσης, θυμίστε τους να μην δημοσιοποιούν ή μοιράζονται (ακόμη και σε προσωπικά σχόλια) προσωπικά στοιχεία, όπως είναι η διεύθυνσή σας ή το πού πηγαίνουν σχολείο. Τώρα, αν κάποιοι YouTubers που παρακολουθεί το παιδί θεωρήσετε ότι μοιράζονται ανάρμοστο περιεχόμενο στο κανάλι τους, ικανό να αναστατώσουν τα ανήλικα, μπορείτε πάντοτε να το «αναφέρετε» (flag content) στο YouTube και να εξηγήσετε ήρεμα στο παιδί σας πως δεν συμφωνείτε, βάζοντας όρια για το δικό του καλό.

3.Καλό είναι στη συσκευή που χρησιμοποιούν συχνότερα τα παιδιά να μην έχετε αποθηκευμένα στοιχεία, όπως π.χ. την πιστωτική σας κάρτα.

4.Κάποτε τα παιδιά επηρεάζονται από το unboxing προϊόντων, που διαφημίζουν οι YouTubers και ζητάνε επίμονα την απόκτησή τους. Ρωτήστε τα γιατί θέλουν το συγκεκριμένο προϊόν και αποφασίστε από κοινού αν πράγματι το επιθυμούν, αν αξίζει και αν θα το αγοράσετε.

Η τεχνολογία έχει σίγουρα και τα θετικά και τα αρνητικά της και τίποτα δεν είναι μονόπλευρο. Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν από νωρίς ώστε να είναι ασφαλή στο διαδίκτυο, κάνοντας υπεύθυνες πλοηγήσεις κι αποφεύγοντας παγίδες. Παραμείνετε, ό,τι κι αν συμβεί, κοντά τους με αγάπη, ενσυναίσθηση κι επικοινωνία, δείξτε τους υπομονή, επιμονή και τον τρόπο.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Ο Thrive Οδηγός του Επαναπροσδιορισμού: Μάθε να βλέπεις τα πράγματα αλλιώς

Ήσυχοι άνθρωποι – Πώς σκέφτονται και πώς λειτουργούν

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Ο Thrive Οδηγός για να δημιουργήστε μία υγιή σχέση με την Τεχνολογία για εσάς και τα παιδιά σας

ΠΡΟΣΩΠΑ//

Ιφιγένεια Παγωμένου: «Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά και να τους καλλιεργήσουμε αξίες και ιδεώδη»

ΠΡΟΣΩΠΑ//

Ελισάβετ Φιλιππούλη: «Τα όνειρα είναι η σχεδία, η βάρκα πάνω στην οποία ταξιδεύουμε στους ωκεανούς της ζωής»

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης