ΣΚΟΠΟΣ//

Γίνε Ο Ήρωας Κάποιου. Γίνε Εθελοντής Δότης Μυελού Των Οστών

Μάθε για την οργάνωση “Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου” που έχει στόχο την αύξηση εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα.

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι σου κάνει καλό να προσφέρεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς. Κάθε βδομάδα, το Thrive Global παρουσιάζει δράσεις που ξεχωρίζουν και χρειάζονται τη βοήθειά σου.

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορείς να γίνεις ελπίδα ζωής για όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που νοσούν από καρκίνο του αίματος και χρειάζονται μεταμόσχευση; Ότι μπορείς να γίνεις ο ήρωας κάποιου και να του σώσεις την ζωή; Έτσι απλά, με μία μόνο μπατονέτα; 

Tο «Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς» μου είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην χώρα μας. Σκοπός του είναι η αύξηση του συνολικού αριθμού των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει αυτάρκεια και να είναι σε θέση να σώσει ασθενείς που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες και χρήζουν μεταμόσχευσης. Tο «Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου» διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και συλλογής δειγμάτων σάλιου εθελοντών σε όλη την Ελλάδα με την βοήθεια μίας μπατονέτας!

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων Εθελοντών Δοτών Μυελού μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης.

Τι είναι ο μυελός των οστών και τι σημαίνει η δωρεά μυελού των οστών;

Είναι ο ιστός που βρίσκεται κυρίως στα κόκαλα της λεκάνης και δεν έχει σχέση με το νωτιαίο μυελό. Ο μυελός των οστών είναι το «εργοστάσιο» παραγωγής του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Η μεταμόσχευσή του σημαίνει αντικατάσταση του «άρρωστου» ανοσοποιητικού συστήματος με ένα υγιές και γίνεται με μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με εκείνη της αιμοδοσίας. Δωρίζοντας το δικό μας υγιές αίμα προσφέρουμε στον ασθενή μία νέα ζωή. 

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών δίνει δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα ώστε να καθοριστεί η ιστοσυμβατότητα του. Στη συνέχεια καταχωρείται στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών. Αν κριθεί κατάλληλος για κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών και εξακολουθεί να θέλει να γίνει δότης, τότε καλείται να προσφέρει αιμοποιητικά κύτταρα αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά. Η διαδικασία δωρεάς μυελού είναι κατά 95% – 97% των περιπτώσεων παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας. 

Δωρίζοντας το δικό μας υγιές αίμα προσφέρουμε στον ασθενή μία νέα ζωή.

Ποιος μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών;

Εθελοντής δότης μυελού των οστών μπορεί να γίνει οποιοδήποτε άτομο ηλικίας 18-50 ετών, που είναι σε καλή κατάσταση υγείας και πληροί τα απαραίτητα ιατρικά κριτήρια. Αν βρεθείς συμβατός με έναν ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, οι άνθρωποι της οργάνωσης θα επικοινωνήσουν μαζί σου για να σε ρωτήσουν εάν συνεχίζεις να επιθυμείς και να μπορείς να κάνεις τη δωρεά. 

Πού και πώς μπορεις να γίνεις εθελοντής δότης μυελού των οστών;

1.Σε μία από τις δράσεις της οργάνωσης.

2.Εξ αποστάσεως, μέσω του κατάλληλου υλικού για τη συλλογή δείγματος που θα σου αποσταλεί από την οργάνωση.

3.Με μία επίσκεψη στα γραφεία της οργάνωσης ή στο πλησιέστερο επίσημο κέντρο για την εγγραφή εθελοντών δοτών. 

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών μυελού μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης. Η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων προέρχεται από το εξωτερικό, τη στιγμή που οι Έλληνες εθελοντές δότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι συμβατοί με τους Έλληνες ασθενείς, λόγω κληρονομικότητας. Εάν αποκτήσουμε 200.000 Έλληνες εθελοντές δότες, δηλαδή το 2% του πληθυσμού, τότε η πιθανότητα εύρεσης δότη για κάθε Έλληνα ασθενή θα αυξηθεί στο 80%. Για αυτό τον λόγο είναι καθοριστικό να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών, που σήμερα είναι λιγότεροι από 65.000.

Εάν αποκτήσουμε 200.000 Έλληνες Εθελοντές Δότες, δηλαδή το 2% του πληθυσμού, τότε η πιθανότητα εύρεσης Δότη για κάθε Έλληνα ασθενή θα αυξηθεί στο 80%. 

Αν ήξερες ότι ίσως μπορούσες να σώσεις μία ζωή και να γίνεις ο ήρωας κάποιου σήμερα, τι θα έκανες;

Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις εδώ

Tο Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου, συνεργάζεται με το Κέντρο Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (Κ.Ε.Δ.Μ.Ο.Π.) «Χάρισε Ζωή» και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας».

Διάβασε ακόμα:

Κοινωνικά Ευπαθείς Ομάδες «Διαβάζουν» Μέσα Από Τα Μάτια Εθελοντών

Μαγειρεύοντας Στον Δρόμο Για Τον «Άλλον Άνθρωπο»

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΣΚΟΠΟΣ//

Φωτεινή Λεγάκι: «Η Δωρεά Μυελού των Οστών είναι ζήτημα ζωής. Είναι ζήτημα τιμής»

ΣΚΟΠΟΣ//

Ουκρανία: Πώς μπορείς να βοηθήσεις

ΕΥΕΞΙΑ//

Ο Thrive Οδηγός για να κινείσαι περισσότερο και να γεμίζεις ενέργεια τον εγκέφαλό σου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης