ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Γιατί ο Albert Einstein είπε: Το μέτρο της ευφυΐας είναι η ικανότητα για αλλαγή

Οι άνθρωποι που δεν είναι ανοιχτοί στην αλλαγή είναι βέβαιο ότι θα χάσουν το μέλλον.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η ικανότητα να αλλάζεις γνώμη ή να προσαρμόζεσαι είναι μια απαραίτητη δεξιότητα. Αν δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να αλλάζει γνώμη, δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα στη ζωή σου.

Ο Stephen Hawking έχει πει “Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή.” 

Ευφυΐα είναι η ικανότητα να μαθαίνεις και να κάνεις ό,τι λειτουργεί καλύτερα και γρηγορότερα. Η ευφυΐα είναι ένα έργο που εξελίσσεται. Η προσαρμοστικότητα είναι ένας από τους κύριους δείκτες της ευφυΐας. Η ζωή είναι μια σειρά από αλλαγές, με ή χωρίς τη συγκατάθεσή σου. Συνεχώς αλλάζεις και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό. Για να εξελιχθούν τα πράγματα όπως επιθυμείς, πρέπει να επιδιώκεις την αλλαγή. Η εξυπνάδα σου επιτρέπει να δίνεις προσοχή σε ό,τι βρίσκεται γύρω σου και να αποκτάς ό,τι χρειάζεσαι για να επιβιώσεις.

Όπως το είπε ο C. JoyBell C.: “Ο μόνος τρόπος για να ζήσουμε είναι να αναπτυχθούμε. Ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθούμε είναι η αλλαγή. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε είναι η εκπαίδευση. Ο μόνος τρόπος να εκπαιδευτούμε είναι η έκθεση. Και ο μόνος τρόπος για α εκτεθούμε είναι να ρισκάρουμε. Κάν’το. Ρίσκαρε.” 

Αν δεν αναζητάς προληπτικά καλύτερους τρόπους να ανακαλύψεις ξανά τον εαυτό σου ή να γίνεις μια καλύτερη εκδοχή σου, έχεις μάλλον κολλήσει. Αν έχεις κολλήσει, μάλλον έχεις κολλήσει στη μετριότητα και δεν αξιοποιείς στο έπακρο τις δυνατότητές σου. Αν είσαι ένας μέτριος άνθρωπος και δεν αλλάζεις, τότε είτε δεν είσαι έξυπνος, είτε αγνοείς τα μειονεκτήματά σου. 

Η Vera Nazarian, συγγραφέας του The Perpetual Calendar of Inspiration, εξηγεί: “Είναι γεγονός-όλοι έχουμε άγνοια με κάποιο τρόπο. Η άγνοια είναι το πιο βαθύ μας μυστικό. Και είναι ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα, γιατί αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη άγνοια είναι κι αυτοί που δεν το γνωρίζουν ή δεν το παραδέχονται. Να ένα γρήγορο τεστ: αν δεν έχεις αλλάξει ποτέ γνώμη για ένα θεμελιώδες αξίωμα των πεποιθήσεών σου, αν δεν έχεις αμφισβητήσει ποτέ τις βασικές αρχές ή δεν έχεις ευχηθεί να το κάνεις, τότε μάλλον έχεις άγνοια.”

Πόσο άλλαξες τους τελευταίους 12 μήνες; Ποιες νέες συνήθειες, πρακτικές και ρουτίνες έχεις υιοθετήσει τους τελευταίους 6 μήνες; Τι κάνεις σήμερα για να γίνεις πιο έξυπνος από ό,τι ήσουν πέρσι τέτοια εποχή; Αυτό είναι το θέμα με τη ζωή: δεν μπορείς να σταματήσεις το μέλλον και σίγουρα δεν μπορείς να γύρισεις στο παρελθόν, οπότε γιατί να μην ελέγχεις τη φυσική διαδικασία της αλλαγής και να γίνεις πιο έξυπνος από ό,τι ήσουν πριν 12 μήνες.

Η πραγματική αλλαγή είναι το αποτέλεσμα της μάθησης 

Ο George Bernard Shaw είπε, “Αυτοί που δεν μπορούν να αλλάξουν γνώμη, δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα.” Κάθε διαδικασία αλλαγής ξεκινά από το μυαλό. 

Η πραγματική προσωπική ανάπτυξη ξεκινά με την αναγνώριση ότι κάτι χρειάζεται να γίνει διαφορετικά. Όταν ξεκινάς να αλλάζεις τον εαυτό σου, απαιτείς περισσότερα από αυτόν-απόκτησε νέες εμπειρίες, κάνε καλύτερες ανακαλύψεις, βρες εξυπνότερους τρόπους ζωής, αμφισβήτησε την αντίληψή σου για τη ζωή και άνοιξε το μυαλό σου. Βελτιώνεις την ευφυΐα σου στην πορεία, καθώς εκτίθεσαι σε ένα νέο κόσμό ιδεών για να χτίσεις μια καλύτερη ζωή και καριέρα. Και όσο εξακολουθείς να εκπαιδεύεις τον εαυτό σου, το μυαλό σου θα διευρυνθεί επιτρέποντας ακόμα περισσότερες γνώσεις.

Πολλοί άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στις ίδιες συνήθειες και ρουτίνες, δεν δημιουργούν χώρο για εξυπνότερες, γρηγορότερες ή καλύτερες διαδικασίες που μπορούν να τους βοηθήσουν να κάνουν τα ίδια πράγματα γρηγορότερα. Είναι κλειστόμυαλοι. Εκεί μετράται η ευφυΐα. Αναπτυσσόμαστε με την ευφυΐα μας, βάσει της ικανότητάς μας να αλλάζουμε μέσω των γνώσεων που αποκτάμε. 

Αν εξακολουθείς να βασίζεσαι στα ίδια πνευματικά μοντέλα, αρχές, ρουτίνες και συνήθειες που είχες πριν 5 χρόνια, δεν εξελίσσεσαι. Η ικανότητά σου να αλλάζεις με τον χρόνο μπορεί να σε βοηθήσει να επιβιώσεις, να ευημερήσεις και να εξελιχθείς. Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται να κάνεις μια ριζική αλλαγή την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα. Μπορείς να κάνεις μικρά βήματα καθημερινά.

Ο Roy T. Bennett αναφέρει, “Δεν είναι ποτέ πολύ αργά να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο. Δε χρειάζεται να κάνεις μεγάλα βήματα για να αλλάξεις τη ζωή σου. Ακόμα και οι μικρότερες αλλαγές στην καθημερινή σου ρουτίνα μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή σου.” 

Η ικανότητα να αναγνωρίζεις τα ελαττώματά σου, να μαθαίνεις νέα μοντέλα, πρακτικές, να προσαρμόζεσαι και να ξεπερνάς ό,τι μπαίνει στο δρόμο σου είναι η βάση των περισσότερων success stories. Η επιτυχία έρχεται σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους για να κερδίσουν ένα καλύτερο μέλλον!

Διάβασε ακόμα:

Τι μας κάνει πραγματικά ανθεκτικούς;

Πώς σε ωφελεί η απόλυτη απραξία για ακριβώς 6 λεπτά

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Γιατί είναι πιο σημαντική η συμπεριφορά και όχι η ευφυΐα για την επιτυχία

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Αυξάνει ο πλούτος την ανθρώπινη ευτυχία;

ΣΚΟΠΟΣ//

Άλλαξε νοοτροπία και βρες τον σκοπό σου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης