ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Για Ποιες Επιλογές της Ζωής Σου Μετανιώνεις Περισσότερο;

Γιατί πρέπει να θυμηθείς τον ιδανικό σου εαυτό.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιος είναι ο πραγματικός σου εαυτός και ποιος ο καθώς πρέπει;
– Γιατί συνήθως μετανιώνεις για πράγματα που δεν έχεις κάνει.


Κάθε τέλος και κάθε αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους, θέλοντας και μη, με έναν απολογισμό. Έτσι, κάθε χρόνο, συνήθως όταν πλησιάζει η Πρωτοχρονιά, άθελα μας κάνουμε ένα ταξίδι αναμνήσεων στο έτος που φεύγει και μια “απογραφή” όλων των επιλογών μας. Ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές εναλλάσσονται στο μυαλό μας, αλλά και σκέψεις για όλα αυτά που τελικά δεν κάναμε την χρονιά που πέρασε. Έχεις σκεφτεί ποτέ ποια είναι τα πράγματα που μετανιώνεις περισσότερο στη ζωή σου και κοιτάς με περισσότερη στεναχώρια και απογοήτευση την ώρα του απολογισμού;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018 και δημοσιεύθηκε στο Journal of Emotion με τίτλο The Ideal Road Not Taken αναφέρει ότι ο άνθρωπος μετανιώνει παραπάνω από οτιδήποτε άλλο στη ζωή του γι’ αυτά που δεν έκανε, παρά για αυτά που έκανε. Μελετώντας 6 διαφορετικές μελέτες, οι ψυχολόγοι που συμμετείχαν στη διεξαγωγή της έρευνας διαπίστωσαν ότι το 76% των ερωτηθέντων αναφέρθηκε στο ότι μετανιώνει για το γεγονός ότι δεν εκπλήρωσε τις επιθυμίες και τους στόχους του “ιδανικού του εαυτού”.

Ποιος είναι ο ιδανικός μας εαυτός

Τι είναι αυτός ο “ιδανικός μας εαυτός”; Αυτός που ονειρευόμαστε και θέλουμε να είμαστε, σε αντίθεση με τον “πραγματικό μας εαυτό” που είναι αυτός που κανείς θεωρεί ότι είναι, και τον “καθώς πρέπει εαυτό”, αυτού που “πρέπει” να είμαστε, απέναντι στις υποχρεώσεις μας, στους κανόνες και στους νόμους.

Οι άνθρωποι μοιάζει λοιπόν να σπεύδουμε πιο άμεσα και γρήγορα να διορθώσουμε τις αποτυχίες μας σε σχέση με τον “καθώς πρέπει εαυτό”, παρά στο να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες του “ιδανικού μας εαυτού”, που μπορεί καιρό τώρα να έχουμε αφήσει πίσω, παρατηρούν οι επιστήμονες.

Αυτά που επιδιώκει βέβαια ο “καθώς πρέπει εαυτός μας”, εξηγούν οι ψυχολόγοι, είναι τα καθημερινά προβλήματα και λάθη που τελικά διορθώνουμε, βελτιώνουμε και στο τέλος απλά τα αφήνουμε πίσω μας, αφού έχουν μικρότερη επιρροή στον συνολικό απολογισμό που κάνουμε για τους στόχους και τις επιδιώξεις μας. Οι στόχοι του “ιδανικού εαυτού” είναι αυτοί που πραγματικά μας κάνουν να νιώθουμε πιο πλήρεις και χωρίς να μετανιώνουμε για όσα δεν κάναμε στη ζωή μας.

Μην αφήνεις λοιπόν τις μέρες να περνούν όντας αδρανής. Μαζί με το χρόνο απομακρύνονται και οι επιθυμίες σου. Μη γυρίζεις την πλάτη στα όνειρά σου και όλα αυτά που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά. Κάνε το ταξίδι που ονειρεύεσαι, έκφρασε τα συναισθήματά σου στους ανθρώπους γύρω σου, κυνήγησε μια καλύτερη δουλειά ή άλλαξε καριέρα αν αυτό επιθυμείς.

Εύχομαι σε όλους το 2019 να είναι το έτος που ο “ιδανικός εαυτός”, στο τέλος του έτους, θα έχει μόνο κατακτήσεις και εκπλήρωση στόχων και επιθυμιών να απογράψει!

Εσύ; Ξέρεις πώς μπορείς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος;

Αρχική δημοσίευση από την Ίριδα Κρέμερ στην αθηΝΕΑ


Διάβασε ακόμα:

Γιατί Περιμένεις Τόσο Καιρό Μέχρι Να Κάνεις Το Σωστό;

Πώς Να Αντικαταστήσεις Μια Κακιά Συνήθεια Με Μια Καλή

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Τι (πρέπει να) σου λέει η εσωτερική σου φωνή

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Μήπως έχεις δίπλα σου έναν τοξικό φίλο; 11 σημάδια για να καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να απομακρυνθείς

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Με αφορμή το Πάσχα κατάκτησε την εσωτερική σου ισορροπία

Εγγραφή στο Thrive Newsletter

Thrive Global
Μην επιτρέπεις ποτέ το μέλλον να σε προβληματίζει. Θα το αντιμετωπίσεις, αν πρέπει, με τα ίδια όπλα της λογικής που σε εξοπλίζουν σήμερα εναντίον του παρόντος.

- Μαρκος Αυρηλιος

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης