ΣΚΟΠΟΣ//

Έρευνα: Μάθε και κάνε πράξη το είδος της προσφοράς που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τα οφέλη του να προσφέρεις χωρίς ανταλλάγματα.

Ξέρεις ποια είναι τα οφέλη της προσφοράς. Δεκάδες έρευνες άλλωστε υποστηρίζουν ότι όταν κάνεις κάτι καλό για τους άλλους, την ίδια στιγμή βοηθάς και τον εαυτό σου: ζεις περισσότερο, γίνεσαι καλύτερος σαν άνθρωπος και έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις δουλειά.

Πρόσφατη έρευνα όμως που δημοσιεύτηκε στο NeuroImage, αναφέρει πως όταν προσφέρεις ανιδιοτελώς, χωρίς δηλαδή να περιμένεις κάτι πίσω – ακόμα και όταν πρόκειται για κάτι ακαθόριστο όπως είναι η καλή σου φήμη – έχεις ακόμα περισσότερα οφέλη. Οι επικεφαλής της έρευνας μάλιστα ονομάζουν αυτού του είδους τη γενναιοδωρία “αλτρουιστική προσφορά”.

Η αλτρουιστική προσφορά ενεργοποιεί κάποιες περιοχές του εγκεφάλου, διαφορετικές από εκείνες που ενεργοποιούν τα άλλα είδη προσφοράς. Και αυτό δημιουργεί μία αίσθηση θαλπωρής υποστηρίζει ο Daniel Campbell-Meiklejohn, επικεφαλής της έρευνας. Φυσικά, το συγκεκριμένο ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, προς το παρόν όμως το να δίνεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα, έχει πολλά θετικά οφέλη στην ψυχολογία και την ευεξία σου.

Αν λοιπόν θέλεις κι εσύ να προσφέρεις και να βιώσεις πρωτόγνωρα συναισθήματα, οι συγγραφείς της έρευνας σου προτείνουν να κάνεις τα εξής:

1.Κάνε δωρεά σε έναν οργανισμό

Η Jo Cutler, μία από τους συγγραφείς της έρευνας εξηγεί ότι όταν στηρίζεις μία μη κυβερνητική οργάνωση χωρίς ανταλλάγματα, υιοθετείς μία αλτρουιστική νοοτροπία και βιώνεις την ίδια στιγμή θαλπωρή.

2.Βοήθησε τους φίλους σου

Το ίδιο πρέπει να κάνεις και με τους φίλους και την οικογένειά σου, υποστηρίζει η Cutler, χωρίς φυσικά να περιμένεις ανταλλάγματα. Ακόμα και μετά από μία κουραστική ημέρα στο γραφείο, βοήθησε ένα δικό σου άνθρωπο. Είτε αυτό σημαίνει να του δώσεις ένα χεράκι στη μετακόμιση, να τον βοηθήσεις να μαγειρέψει κάτι ή να τον βοηθήσεις με το καινούργιο του project στο γραφείο, το «ευχαριστώ» του θα σε κάνει να νιώσεις σίγουρα ξεχωριστά.

3.Ασχολήσου με τον εθελοντισμό

Ο Campbell-Meiklejohn σε συμβουλεύει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να προσφέρεις εθελοντικά τη βοήθειά σου και να απολαύσεις τα οφέλη αυτής σου της κίνησης τα οποία να είσαι σίγουρος θα είναι πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεσαι. Όπως για παράδειγμα να σε βοηθήσει ακόμα και να να βρεις δουλειά!

Διάβασε ακόμα:

Πώς Μία Ομάδα Φοιτητών Μου Υπενθύμισε Την Αξία Του Εθελοντισμού

«Ο Εθελοντισμός Οδηγεί Στην Πληρότητα»

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΣΚΟΠΟΣ//

«Έσο Έτοιμος» για την Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου

ΕΥΕΞΙΑ//

Συμβουλές αυτοφροντίδας για την καταπολέμηση του άγχους

ΕΥΕΞΙΑ//

Η απώλεια κιλών και τα οφέλη στην καρδιά

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης