ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Έρευνα: Η επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των Ελλήνων

Πόσο επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Δώδεκα μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας στην χώρα μας, βρίσκουν συνολικά χειρότερη την επαγγελματική και οικονομική κατάσταση για σημαντική αναλογία ανθρώπων στην χώρα μας. Αυτό αποκαλύπτει η τελευταία πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, στην οποία συμμετείχαν άντρες και γυναίκες 16-64 χρόνων, με δείγμα 622 ατόμων και πραγματοποιήθηκε 9-10 Φεβρουαρίου 2021.

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari:

-To 30% των Ελλήνων δηλώνει πως σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας στην χώρα, η επαγγελματική τους κατάσταση είναι χειρότερη, ενώ μόνο το 10% δηλώνει πως είναι καλύτερα τα επαγγελματικά του σήμερα σε σχέση με 12 μήνες πριν.

-Για όσους τα επαγγελματικά χειροτέρεψαν, οι βασικοί λόγοι είναι πως η επιχείρησή τους υπολειτουργεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες επειδή περιορίστηκαν πολύ οι εργασίες τους, ενώ μεγάλη μερίδα εργαζομένων βρίσκεται σε αναστολή, υποαπασχόληση ή και εντελώς εκτός εργασίας καθώς η επιχείρηση που εργάζονταν είτε έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω πανδημίας, είτε έχει κάνει μειώσεις προσωπικού.

-Για την μικρή αναλογία που δηλώνει βελτιωμένη επαγγελματική κατάσταση, οι κύριοι λόγοι είναι η δημιουργία νέας απασχόλησης, η απόκτηση καινούργιων δεξιοτήτων, αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου που διαθέτουν καθώς εργάζονται από απόσταση.

-Από την άλλη μεριά, το 36% των Ελλήνων δηλώνει πως η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με 12 μήνες πριν, ενώ μόλις το 9% δηλώνει το αντίθετο.

-Για όσους χειροτέρεψαν τα οικονομικά, ο βασικός λόγος (75%) είναι η μείωση των εσόδων τους, κι ακόμα, το ότι χρειάζεται να στηρίξουν άλλα μέλη της οικογένειας που έχουν πληγεί οικονομικά, ή το ότι τους έτυχαν κάποια απρόβλεπτα έξοδα.

-Για την μικρή μερίδα Ελλήνων που εμφανίζονται σήμερα με καλύτερα οικονομικά απ’ ότι πέρσι, ο κυριότερος λόγος είναι ότι μείωσαν τα έξοδά τους, καθώς και το ότι δημιούργησαν νέες πηγές εσόδων ή/και αξιοποίησαν πηγές εσόδων που ήδη είχαν.

Διάβασε ακόμα:

Τι να κάνεις αν δεν αναγνωρίζουν την αξία σου στη δουλειά

Πώς να γίνεις ένας ηγέτης με ενσυναίσθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ίσως σε ενδιαφέρει…

COVID-19//

Covid-19 δύο χρόνια μετά: Ποια είναι η επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των Ελλήνων;

COVID-19//

Ποιοι είναι οι λόγοι ανησυχίας των Ελλήνων λόγω της πανδημίας;

COVID-19//

Ένας χρόνος COVID-19: Πώς άλλαξε η υγεία και η καθημερινότητα των Ελλήνων;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης