ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Έρευνα: Αύξησε την αποδοτικότητά σου μετά μουσικής!

Μάθε ποια είναι τα 5 είδη μουσικής που πρέπει να προτιμάς να ακούς όταν δουλεύεις.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να ακούσεις τις 4 εποχές του Vivaldi.
-Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η δραματική μουσική.


Βάζεις μουσική για να χαλαρώσεις, να κάνεις ένα διάλειμμα, να δώσεις έναν ευχάριστο τόνο στην ατμόσφαιρα, να αλλάξεις τη διάθεσή σου. Μπορεί όμως η μουσική να σε βοηθήσει να είσαι πιο συγκεντρωμένος και να σε κάνει πιο παραγωγικό στη δουλειά σου; Η επιστήμη σου έχει την απάντηση.

Τι λέει η έρευνα

Η Teresa Lesiuk, βοηθός καθηγητή στο πρόγραμμα μουσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Miami, πραγματοποίησε μία έρευνα αναφορικά με το κατά πόσο η μουσική επηρεάζει την επαγγελματική απόδοση. Σύμφωνα με αυτήν, όσοι από τους συμμετέχοντες άκουγαν μουσική, ολοκλήρωναν τα tasks τους πιο γρήγορα και είχαν καλύτερες ιδέες σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ας δούμε λοιπόν ποια είδη μουσικής αυξάνουν την αποδοτικότητά σου.

1.Κλασική μουσική

Όταν ακούς τον όρο κλασική μουσική, σίγουρα σου έρχονται στο μυαλό ονόματα όπως ο Bach, ο Vivaldi και ο Handel. Έρευνα του 2009, ανακάλυψε ότι η μπαρόκ μουσική αυξάνει την διάθεση και την συγκέντρωσή σου στην δουλειά. Αν δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, μία καλή αρχή είναι οι 4 εποχές του Vivaldi.

2.Ήχοι της φύσης

Οι ήχοι της φύσης βελτιώνουν τόσο τις νοητικές σου δυνατότητες όσο και την συγκέντρωσή σου. Ήχοι όπως το νερό που κυλάει, ο ήχος ενός καταρράκτη ή ενός θροΐσματος σε βοηθούν να αποδώσεις καλύτερα, σε αντίθεση με πιο ενοχλητικούς ήχους, όπως για παράδειγμα τα τιτιβίσματα ή ήχοι άλλων ζώων.

3.Δραματική μουσική

Η δραματική μουσική μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ότι κάνεις κάτι πολύ σημαντικό και ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο. Σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις. Γι’ αυτό αν νιώθεις ότι έχεις χάσει το κίνητρό σου και αισθάνεσαι κουρασμένος στο γραφείο, βάλε τα ακουστικά σου και άκουσε δραματική μουσική. Θα δεις ότι αποκτάς και πάλι κίνητρο.

4.Μουσική Video Games

Η μουσική video games αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένη για να εντείνει την εμπειρία του παιχνιδιού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υποσυνείδητα όταν ακούς αυτού του είδους τη μουσική έχεις τη δύναμη να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο που βρίσκεται στον δρόμο σου. Δοκίμασε να ακούσεις τη μουσική ενός video game και αύξησε την απόδοσή σου.

5.Ατμοσφαιρική μουσική

Αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ιδιαίτερα αν νιώθεις έντονο στρες στην δουλειά. Όπως εξηγεί ο Brian Eno, συνθέτης ενός τέτοιου είδους μουσικής, η ατμοσφαιρική μουσική σε βοηθάει να συγκεντρώνεσαι.

Τι να μην ακούς!

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν πολλά ακόμη είδη μουσικής που μπορείς να ακούσεις όταν είσαι στο γραφείο, όπως για παράδειγμα χαλαρωτική μουσική, blues, ή jazz. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και κάποια είδη μουσικής που επηρεάζουν αρνητικά την απόδοσή σου και η Dr. Haake εξηγεί πως υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που καθορίζουν το κατά πόσο η μουσική μπορεί να σε επηρεάζει αρνητικά. Ποιοι είναι αυτοί;

Σύνθετη μουσική δομή: τραγούδια με σύνθετη δομή, που περιλαμβάνουν, δηλαδή, πολλά όργανα, μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σου σε σχέση με τραγούδια που περιλαμβάνουν λιγότερα.

Στίχοι: οι στίχοι μπορούν να επηρεάσουν την συγκέντρωσή σου καθώς δίνεις έμφαση στο μήνυμα του τραγουδιού, με αποτέλεσμα να χάνεις τον ειρμό της σκέψης σου.

Δύσκολα tasks: αν κάποιο από τα tasks σου απαιτεί απόλυτη προσήλωση, η μουσική μπορεί να σε εμποδίσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος.

Έλεγχος: όταν η μουσική σου επιβάλλεται, όταν δηλαδή την ακούς αναγκαστικά, συνήθως δεν είσαι τόσο συγκεντρωμένος σε σχέση με το αν είχες επιλέξει από μόνος σου κάτι που ήθελες να ακούσεις. 

Το μόνο που σου μένει λοιπόν να κάνεις είναι να βρεις ποιο είδος μουσικής σου ταιριάζει, σου δίνει ενέργεια, κίνητρο και σε βοηθάει να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένος και αποδοτικός στη δουλειά σου, να φορέσεις τα ακουστικά σου και να αφεθείς στη δύναμή της.

Διάβασε ακόμα:

8 Φαγητά Που Ενισχύουν Την Δημιουργικότητά Σου Στο Γραφείο

Μάθε Πόσες Φορές Πρέπει Να Σηκωθείς Από Την Καρέκλα Του Γραφείου Σου Για Να Αυξήσεις Την Αποδοτικότητα Σου 

Ίσως σε ενδιαφέρει…

THRIVING MIND//

Πώς η μουσική μπορεί να μειώσει το στρες και να βελτιώσει τη διάθεση

THRIVING MIND//

Πώς μπορεί η μουσική να επηρεάσει τη διάθεσή σου

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Πώς να δημιουργήσεις ένα χώρο εργασίας στο σπίτι που βελτιώνει την παραγωγικότητά σου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης