ASK THE EXPERT//

Έπαθα Μια Φορά Burnout. Πώς Μπορώ Να Αποφύγω Να Πάθω Ξανά;

Απαντά η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ειδική Παθολόγος.

«Πριν λίγα χρόνια έμαθα από προσωπική εμπειρία τι θα πει επαγγελματική εξουθένωση κάθως έπαθα burnout. Πώς μπορώ να αποφύγω να πάθω ξανά»; – ΑΒ

Η υπερκόπωση είναι παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονη εξάντληση, η οποία προέρχεται από υπερβολική εργασία, υπερβολική άσκηση ή ανεπαρκή ξεκούραση κατά την διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων. Υπό συνθήκες αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων, βιολογικά αντανακλαστικά οδηγούν σε αυξημένη λειτουργία ζωτικών οργάνων, η οποία προκαλεί την εξάντλησή τους, όταν η ξεκούραση και η αναπλήρωση της ενεργειακής εφεδρείας είναι ανεπαρκής. Η καταπόνηση προκαλεί αυξημένη έκκριση ορμονών του stress, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής παροχής πράγμα που προκαλεί ταχυκαρδία. Προοδευτικά η κόπωση μετατρέπεται σε υπερκόπωση που δεν αποκαθίσταται μετά από συνήθη μέτρα ξεκούρασης. Έτσι το άτομο νιώθει γενικευμένη ατονία, η οποία παρεμποδίζει σημαντικές σωματικές δραστηριότητες της καθημερινότητας. Ορισμένες φορές το σύμπτωμα είναι τόσο έντονο, που το άτομο με burnout αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να ανταποκριθεί πλέον σε στοιχειώδη καθήκοντα της καθημερινότητας. 

Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων θα πρέπει το άτομο να ρυθμίζει έτσι την καθημερινότητά του ώστε να εξασφαλίζει την απαραίτητη ξεκούραση και σωστό ύπνο.

Να θυμάστε επίσης ότι ορισμένοι συνήθεις παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας ενισχύουν την υπερκόπωση κατά την διάρκεια περιόδων με υψηλές εργασιακές απαιτήσεις. Αυτές είναι η κατάχρηση ουσιών (π.χ. αλκοόλ), η ακατάλληλη δίαιτα, το stress, η αϋπνία, ορισμένα φάρμακα (π.χ. βενζοδιαζεπίνες) και οι ιώσεις κ.ά. 

Eπίσης κάποια νοσήματα όπως η αναιμία, η υπόταση, οι ορμονικές διαταραχές, οι λοιμώξεις και άλλα πιο σοβαρά, καθιστούν το άτομο πιο επιρρεπές στην υπερκόπωση. Το ίδιο ισχύει και για τα ψυχιατρικά νοσήματα. Επομένως πριν απ’ όλα είναι σημαντική η σωστή παθολογική εξέταση ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα ρυθμισμένα αυτά το προβλήματα υγείας που μεταξύ άλλων οδηγούν και σε burnout. 

Η θεραπεία της υπερκόπωσης μπορεί να γίνει με έναν συνδυασμό φαρμάκων και ειδικών διατροφικών προγραμμάτων, ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής παθολογική εξέτασης. Σε κάθε περίπτωση η σωστή παθολογική εξέταση κατευθύνει την διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία με γενικές αλλά και εξατομικευμένες οδηγίες θεραπείες από το γιατρό. 

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήλθε πρώτη, ενώ ολοκλήρωσε με Άριστα την ειδικότητα της Παθολογίας. Εργάστηκε ως ιατρός σε διάφορες δομές υγείας, καθώς και σε μεγάλα νοσοκομεία, ενώ έχει διατελέσει επιστημονική σύμβουλος σε έγκριτες ηλεκτρονικές πύλες υγείας, σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικούς σταθμούς. Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια «Who is Who» και από το 1998 διατηρεί το δικό της ιατρείο.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].

Διάβασε ακόμα:

Burnout: Τα Σημάδια Που Μαρτυρούν Ότι Είναι Καιρός Για Αλλαγή

Πώς Θα Νικήσεις Την Επαγγελματική Εξουθένωση

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Πώς να ανακάμψεις από ένα burnout – Οι 4 τρόποι «κλειδιά»

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Ο Thrive οδηγός για να ξεπεράσεις το burnout

THRIVING BUSINESS//

Οδηγίες για managers: Πώς θα προστατέψεις την ομάδα σου από το burnout

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης