COVID-19//

Ενδυνάμωση μέρα με τη μέρα

Πώς να τα καταφέρεις μέσα από 12 ουσιαστικά βήματα.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να εξασκήσεις το νου σου για να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις.
-Πώς να απαλλαγείς από το “δεν μπορώ”.


Εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας που όλος ο πλανήτης έχει να αντιμετωπίσει, ο καθένας από μας καλείται να πάρει γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις τόσο για να διασφαλίσει την ψυχική και πνευματική του ισορροπία, όσο και για να αντιμετωπίσει υγειονομικούς και οικονομικούς κινδύνους. 

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, καλούνται ιδιαιτέρως οι άνθρωποι που κατέχουν ηγετικές θέσεις, να εξετάσουν ένα ευρύ φάσμα δεδομένων για να αξιολογήσουν τις ποικίλες επιπτώσεις από την κρίση της πανδημίας και να πάρουν ορθές και μακροπρόθεσμες αποφάσεις. 

Σε αυτές τις συνθήκες, χρειάζεται να έχουμε ισχυρή πνευματική διαύγεια, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, να οργανώσουμε τις σκέψεις μας και να επιλέξουμε να δράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανεξάρτητα από τις δύσκολες περιστάσεις.

Προκειμένου να πετύχουμε την πνευματική διαύγεια, χρειάζεται να κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης, ώστε να χτίσουμε σταδιακά την πνευματική μας δύναμη.

Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένες ασκήσεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να εξασκήσεις το πνεύμα σου. Είναι χρήσιμες, όχι μόνο, για να βγούμε αλώβητοι και πιο δυνατοί από αυτή την δύσκολη συγκυρία, αλλά και για να χτίσουμε σταδιακά ένα ισχυρό πνεύμα.

Εστίασε την προσοχή σου στο παρόν

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να εστιάσεις τη σκέψη σου στην παρούσα κατάσταση, όχι στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον, αλλά στο τώρα. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσεις να αντιληφθείς και να αποδεχτείς τη νέα πραγματικότητα γρηγορότερα, ξεπερνώντας το συντομότερο δυνατό το στάδιο της άρνησης, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για να δράσεις άμεσα και αποτελεσματικά. 

Αγκάλιασε τις αντιξοότητες

Πρακτικά αυτό σημαίνει να αναγνωρίσεις και να βιώσεις τα συναισθήματά σου απέναντι στο πρόβλημα που καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Μην προσπαθείς να αποφύγεις τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση, διατήρησε την ψυχραιμία σου και αξιολόγησε τα πράγματα λογικά, ώστε να κάνεις πράξη τα σχέδιά σου. Επαναδιατύπωσε το πρόβλημα και δες το θετικό μαζί με το αρνητικό. Πάντα μπορούμε να βρούμε κάτι θετικό μέσα στις δυσκολίες, που μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Εξάσκησε το νου

Όπως το σώμα έτσι και ο νους χρειάζεται εξάσκηση για να μπορέσει να δυναμώσει. Πώς θα το πετύχεις αυτό; Διάβασε, διαλογίσου, άκουσε μουσική, λύσε ασκήσεις. Μπορείς να κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί για να κρατήσεις το νου σου σε εγρήγορση. Η συνεχής άσκηση του νου, σε βοηθά να έχεις πολλές μικρές καθημερινές νίκες και αυτό σταδιακά σε ενδυναμώνει. 

Προκάλεσε τον εαυτό σου

Όποια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση παρουσιαστεί έχεις την επιλογή να πιστέψεις ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις. Το να προκαλέσεις τον εαυτό σου να βγει από την ζώνη ασφαλείας και να αντιμετωπίσει όποια πρόκληση, αυτό αυτομάτως αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου. Πίστεψε στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου και θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα που μπορείς να πετύχεις. 

Αντίδρασε θετικά στο περιβάλλον 

Συνειδητοποίησε ότι δεν είναι όλα στην σφαίρα επιρροής σου. Σταχυολόγησε τις προτεραιότητές σου, ώστε να ανακτήσεις τον έλεγχο των καταστάσεων που μπορείς να διαχειριστείς. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις να αντιδράσεις αποτελεσματικά σε αυτά που συμβαίνουν γύρω σου.

Νίκησε τον φόβο

Φόβοι υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, είναι σημαντικό όμως να μάθουμε να τους διαχειριζόμαστε, διότι αυτό θα μας προσφέρει πνευματική δύναμη και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας για να τους υπερβαίνουμε. Η διαδικασία ελέγχου των φόβων μας θα μας οδηγήσει στην πνευματική μας ανάπτυξη. 

Μίλησε καλά στον εαυτό σου

Όπως μιλάς στους άλλους υποστηρικτικά και με αισιοδοξία έτσι χρειάζεται να απευθύνεσαι και στον εαυτό σου. Και αυτό γιατί, όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν χρειάζεται να πιστέψεις ότι θα τα καταφέρεις. 

Απαλλάξου από το «δεν μπορώ» 

Αντικατάστησε τις λέξεις «δεν μπορώ», «ποτέ» και «ίσως» με τις λέξεις «μπορώ», «όταν» και βασικότερο όλων «θέλω».

Κατανόησε ότι η επιτυχία συμπεριλαμβάνει και αποτυχίες 

Ο Winston Churchill είπε: « Η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου». Συμφιλιώσου με τις άστοχες προσπάθειες και συνέχισε μέχρι να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα για εσένα. 

Εστίασε στις λύσεις 

Πάντα θα προκύπτουν δύσκολες καταστάσεις και προβλήματα. Αφίερωσε το 90% του χρόνου σου στο να βρεις τις λύσεις και το υπόλοιπο 10% στο πρόβλημα. 

Να είσαι ευγνώμων

Εκτίμησε και νιώσε ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχεις σήμερα. Θέσε το όραμα και τους στόχους σου και η ευγνωμοσύνη θα σου δώσει όλα αυτά που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις.

Όρισε τις στιγμές σου

Όταν η αμφιβολία σου χτυπάει την πόρτα του νου και δεν αντιλαμβάνεσαι πόσο μακριά μπορείς να πας, θυμήσου πόσο μακριά έχεις φτάσει μέχρι τώρα. Να επαινείς τον εαυτό σου για όλα αυτά που έχεις πετύχει, για όλες τις μάχες που έχεις δώσει και όλους τους φόβους που έχεις ξεπεράσει. 

Με βάση τα παραπάνω επιδίωξε την ενδυνάμωση κάθε μέρα. Να θυμάσαι ότι προετοιμασία, θετική στάση στις καταστάσεις, επιθυμία, αρχές και εστίαση στο στόχο είναι τα βασικά στοιχεία ενδυνάμωσης του πνεύματος. Εξασκήσου στην πνευματική δύναμη και θα εκπλαγείς από το πόσα πράγματα μπορείς να πετύχεις.

Διάβασε ακόμα:

Γενικεύσεις που οδηγούν σε ψευδαισθήσεις. Ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγεις

Γιατί η ύπαρξη πολλών επιλογών μας κάνει πιο δυστυχισμένους;

Ίσως σε ενδιαφέρει…

THRIVING BUSINESS//

Γιώργος Παρτσακουλάκης: «Η νέα πραγματικότητα μάς παραδίδει μία σειρά από μαθήματα που μπορούν να μάς κάνουν σοφότερους»

COVID-19//

Πάρε κι εσύ μέρος στην έρευνα του ΕΚΠΑ: Η επίδραση της πανδημίας του COVID-19 στην ποιότητα του ύπνου

THRIVING BUSINESS//

Χτίστε επιχειρηματική ανθεκτικότητα και αντοχή απέναντι στην κρίση

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης