ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Είναι η μαμά σου ο καθρέφτης σου;

Πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα η σχέση μητέρας-κόρης.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι μαμάδες όταν μεγαλώνουν τις κόρες τους.
-Τι να κάνεις εαν αυτή η κόρη είσαι εσύ.


Σύμφωνα με έρευνες, οι θετικές προσδοκίες της μητέρας για το μέλλον της κόρης της ενδέχεται να οδηγούν σε κόρες με ισχυρή αυτοπεποίθηση. Δεν αποκλείεται, όμως, να συμβεί και το αντίθετο, όταν οι προσδοκίες αυτές συνοδεύονται από επικρίσεις και αντιφατικά μηνύματα.

Η αλήθεια είναι ότι ενδόμυχα, κάθε μητέρα προβάλλει στο πρόσωπο της κόρης της τον εαυτό της, προσπαθώντας να αποτρέψει τα λάθη που η ίδια έκανε, να εκπληρώσει τα δικά της όνειρα αλλά και να σταθεί αντάξια των δικών της επιτυχιών. Παρότι, όμως, η βασική επιθυμία μπορεί να είναι η κόρη να κληρονομήσει τα «καλά» της μαμάς και όχι τα ελαττώματά της, πολλές φορές η πίεση που ασκείται μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της κόρης αφού μπορεί να αισθάνεται ότι πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει την αξία της για να είναι αποδεκτή από τη μητέρα της.

Η μητέρα, μεγαλώνοντας την κόρη της, βιώνει ξανά τη δική της παιδική ηλικία, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνει και την τροπή που έχει πάρει η ζωή της, γεγονός που μπορεί να της γεννήσει απογοήτευση και πικρία. Παράλληλα, γαλουχεί την κόρη της με τις απόψεις της περί μητρότητας και θηλυκότητας, οι οποίες συνήθως αποτελούν τη συνέχεια των αξιών με τις οποίες η ίδια ανατράφηκε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι συμφωνεί απόλυτα με αυτές.

Είναι ευνόητο επομένως ότι η σχέση μαμάς-κόρης δεν είναι πάντα υγιής και μπορεί συχνά λόγω οικογενειακών, κοινωνικών ή ατομικών προβλημάτων να οδηγηθεί σε αποξένωση, έλλειψη επικοινωνίας και συναισθήματα θυμού. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό και από τις δυο πλευρές ότι καμία ανθρώπινη σχέση δεν έχει μόνο καλές στιγμές. Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι αναμενόμενες και μάλιστα, αν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορούν να δυναμώσουν το δεσμό.

Πώς θα φτιάξεις τη σχέση με τη μαμά σου

Κάθε μαμά, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι η κόρη της, θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι μεγαλώνει μία νέα ανεξάρτητη οντότητα και ως τέτοια να την ενισχύει και να την καλλιεργεί. Φυσικά αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο στην πράξη. Πράγμα που σημαίνει ότι μια μητέρα μπορεί να μην καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτό. Τι μπορεί να κάνει τότε μια κόρη; Και πιο συγκεκριμένα. Τι μπορείς να κάνεις αν αυτή η κόρη είσαι εσύ; Αν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κάποια βασικά σημεία της σχέσης μητέρας-κόρης, τότε αυτή μπορεί να γίνει υγιής, στηριζόμενη σε γερές βάσεις εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης. Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει:

1.Σκέψου ότι η μητέρα σου έχει μεγαλώσει σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που μεγάλωσες εσύ, γεγονός που επηρεάζει τη συμπεριφορά της, τις αξίες και τις προτεραιότητες της ζωής της.

2.Θέσε μια βασική απόσταση στη σχέση σου με τη μητέρα σου διασφαλίζοντας ότι εκείνη δεν θα χειρίζεται τη ζωή σου, χωρίς όμως να την αποκλείεις από αυτήν.

3.Μην αναλώνεσαι στο να προσπαθείς να «αλλάξεις» τη μητέρα σου. Είναι προτιμότερο να δώσεις έμφαση στα θετικά στοιχεία, τόσο του χαρακτήρα της, όσο και της κοινής σας ζωής.

4.Κράτα τα καλύτερα από τη μαμά σου και αναγνώρισέ της όχι μόνο τα λάθη αλλά και τις προσπάθειές της στην ανατροφή σου.

5.Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να είναι μαχητική και δε χρειάζεται να οδηγείται στα άκρα. Άφησε λίγο χρόνο να εκτονωθεί ο θυμός και συζήτησε μαζί της για ό,τι σε ενοχλεί ή την ενοχλεί όταν θα υπάρχει περισσότερη ηρεμία.

Τι να κάνεις αν η μαμά είσαι εσύ

-Απόλαυσε τον ρόλο της μητρότητας.

-Να είσαι εκεί κάθε φορά που σε χρειάζεται η κόρη σου.

-Ενημερώσου για τα γνωρίσματα και την εξέλιξη της εφηβείας

-Πάντα να είσαι πρόθυμη να συγχωρείς, να ξεχνάς και να προχωράς.

-Γίνε ξεκάθαρη σε όσα περιμένεις από εκείνη.

-Άφησέ την να λύνει μόνη της τα περισσότερα προβλήματα της.

-Βοήθησέ την να χτίσει την αυτοπεποίθηση και το χαρακτήρα της

Μην ξεχνάς ότι μια υγιής σχέση μητέρας-κόρης γεμίζει ικανοποίηση και τις δύο πλευρές. Την κόρη γιατί της προσφέρει ένα πολύτιμο στήριγμα και εφόδια για το μέλλον και τη μητέρα γιατί έτσι αισθάνεται ολοκληρωμένη ως άνθρωπος και πετυχημένη στον πιο βασικό ρόλο της ζωής της. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που κάποιος θα σου πει πως μοιάζεις στη μαμά σου δέξου το κομπλιμέντο και χαμογέλα αληθινά. Και έτσι θα ξεχάσεις κάθε μικρό ή μεγάλο λάθος που μπορεί να έχει κάνει η μαμά σου.

Διάβασε ακόμα:

Όταν Το Παιδί “Αρρωσταίνει” Για Να Σώσει Την Οικογένεια

Παιδί Που Γκρινιάζει Αλλάζει;

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Τελικά πόσο σημαντική είναι η έμπνευση;

ΕΥΕΞΙΑ//

Πώς θα απολαύσεις τις διακοπές σου στο έπακρο

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Πώς επηρεάζει η ενσυναίσθηση την επικοινωνία

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης