ΕΥΕΞΙΑ//

Έχεις στρες; Δοκίμασε το βελονισμό

Η εναλλακτική θεραπεία που μπορεί να σε ανακουφίσει από το καθημερινό στρες.


Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς επηρεάζει ο διαλογισμός τα συστήματα του εγκεφάλου σου.
– Πόσες θεραπείες απαιτούνται.


Υπάρχει κάποιος σήμερα που δεν έχει στρες; Μάλλον όχι. Παρόλο όμως που το θεωρούμε ως κάτι αρνητικό, θα πρέπει να πούμε ότι το στρες μπορεί να είναι και ευεργετικό, όταν είναι «τόσο, όσο». Όταν είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα κινητοποιεί τον άνθρωπο να αντιμετωπίζει καταστάσεις έντασης, καταστάσεις καινούργιες ή άγνωστες. Όταν όμως ξεπερνά κάποιο όριο τότε γίνεται αρνητικό και μπορεί να επεμβαίνει σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, δημιουργώντας σωματικά ή ψυχικά συμπτώματα. Επιστημονικά, το στρες ορίζεται ως η κατάσταση εκείνη όπου η ομοιόσταση απειλείται ή θεωρείται ότι απειλείται, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση συμπεριφορικών και σωματικών αντιδράσεων προσαρμογής από τον οργανισμό. Με απλά λόγια, το στρες μπορεί να δημιουργήσει οποιοδήποτε σωματικό σύμπτωμα στον οργανισμό.

Πολλές θεραπείες και μια από αυτές και ο βελονισμός

Ακριβώς επειδή το στρες μπορεί να προκαλέσει εκτός από την ψυχολογική επιβάρυνση και σωματικά συμπτώματα απασχολεί όλο και περισσότερο κλάδους της επιστήμης. Πιο συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση του στρες αποτελεί ένα νέο διεπιστημονικό κλάδο που ονομάζεται ψυχο-νευρο-ανοσο-ενδικρονολογία και μελετά τις βιολογικές επιδράσεις του σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Έτσι πλέον για τη ρύθμιση του στρες υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης. Αρχικά μπορούμε να εφαρμόσουμε τις φυσικές μεθόδους όπως λεκτικές θεραπείες ή αλλιώς ψυχοθεραπείες, τεχνικές χαλάρωσης όπως άσκηση, τεχνικές αναπνοής, μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία κ.α. Αυτό που φαίνεται, ωστόσο, ότι κερδίζει έδαφος ως μέθοδος για την αντιμετώπιση του στρες είναι ο βελονισμός. Πιθανόν να έχεις ακούσει για την εφαρμογή του βελονισμού για τη διακοπή του καπνίσματος, για την αντιμετώπιση οργανικών συμπτωμάτων όπως π.χ. για τον πόνο στη μέση ή στον αυχένα. Η ανακούφιση όμως από το στρες είναι ένα ακόμα πεδίο στο οποίο μπορεί ο βελονισμός να δράσει θεραπευτικά. 

Τι ξέρουμε σήμερα

Μπορεί ο βελονισμός να ξεκίνησε πριν από 2500 χρόνια, όμως σήμερα έχουμε τις επιστημονικές γνώσεις, για να εξηγήσουμε πώς ακριβώς δρα θεραπευτικά. Γνωρίζουμε δηλαδή ότι δρα στα συστήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το στρες, τις ορμόνες, τους νευροδιαβιβαστές. Η εφαρμογή του βελονισμού μπορεί να διορθώσει τα σωματικά ή ψυχικά συμπτώματα, αλλά κυρίως να επαναφέρει το στρες στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι μία μέθοδος που μπορεί να διορθώσει το σύμπτωμα, αλλά και το αίτιο.

Γιατί να τον δοκιμάσεις ως θεραπεία για το στρες

Επειδή είναι μια θεραπεία που σου επιτρέπει να αντιμετωπίσεις το στρες με έναν φυσικό τρόπο, χωρίς χημικά και  παρενέργειες. Είναι ανώδυνος, ασφαλής και σίγουρα αγχολυτικός. Οι θεραπείες που απαιτούνται είναι λίγες στον αριθμό από 2-3 έως 10, ανάλογα με την περίπτωση. Μετά το τέλος της πρώτης-κύριας θεραπείας μπορεί να γίνουν κάποιες θεραπείες συντήρησης, με σκοπό τη σταθεροποίηση αλλά και την προληπτική αποφυγή κάποιου νέου επεισοδίου στρες. Φυσικά, οι θεραπείες του βελονισμού μπορούν να συνδυαστούν με όλες τις άλλες υπάρχουσες θεραπείες, πάντα ανάλογα με την περίπτωση. Πάντως, αν υποφέρεις από στρες, αξίζει να δοκιμάσεις την εναλλακτική αυτή θεραπεία, που μπορεί να σου προσφέρει την ανακούφιση που ψάχνεις. 

Διάβασε ακόμα:

Ο Εύκολος Τρόπος Να Χαλαρώσεις, Όταν Το Στρες Χτυπάει Κόκκινο

Έρευνα: Ποια Εποχή Του Χρόνου Νιώθεις Περισσότερο Στρες

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Ψυχολόγοι του Χάρβαρντ εξηγούν: Πώς να μετατρέψεις το στρες σε «έκρηξη» της παραγωγικότητας

ΘΩΡΑΚΙΣΟΥ//

Μήπως το στρες σε ρίχνει στο κρεβάτι;

ΕΥΕΞΙΑ//

Το «καλό» και το «κακό» στρες. Εσύ ποιο έχεις στη ζωή σου;

Thrive Global
Μην επιτρέπεις ποτέ το μέλλον να σε προβληματίζει. Θα το αντιμετωπίσεις, αν πρέπει, με τα ίδια όπλα της λογικής που σε εξοπλίζουν σήμερα εναντίον του παρόντος.

- Μαρκος Αυρηλιος

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης