ΕΥΕΞΙΑ//

Δίαιτα χαμηλών FODMAP. Ποιοι πρέπει να την προτιμούν

Μάθε ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη των FODMAP.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σημαίνει το ακρωνύμιο FODMAP.
-Ποια κατηγορία ανθρώπων θα επωφεληθεί από αυτήν τη δίαιτα.


Τι είναι τα FODMAPs;

Το ακρωνύμιο FODMAPs σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Έτσι, με τον όρο αυτόν περιγράφονται όλοι οι υδατάνθρακες που δεν απορροφούνται επαρκώς και οδηγούν σε συσσώρευση υγρών και αερίων με δυσάρεστες συνέπειες όπως: φούσκωμα, μετεωρισμός, κοιλιακό άλγος και γενικά διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος.

FODMAP στη διατροφή:

  • Φρουκτόζη (π.χ. φρούτα, μέλι)
  • Λακτόζη (γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα)
  • Φρουκτάνες ή ινουλίνη (π.χ. σιτάρι, κρεμμύδι)  
  • Γαλακτάνια (π.χ. όσπρια)
  • Πολυόλες (π.χ. γλυκαντικά: σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, μαλτιτόλη)

Οφέλη

Μία δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs βελτιώνει συνολικά τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις κυρίως σε ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ). 

Υπάρχει ένας αριθμός ερευνών που υποστηρίζουν την υποχώρηση των κοιλιακών συμπτωμάτων σε άτομα με άλλες γαστρεντερικές διαταραχές, ωστόσο απαιτούνται περισσότερες, για την επιβεβαίωση της ευεργετικής δράσης της συγκεκριμένης δίαιτας σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες. 

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η δίαιτα αυτή στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) και σε ορισμένες περιπτώσεις από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Όμως η εφαρμογή της είναι δύσκολη. Για την ακρίβεια, αυτή η δίαιτα συνιστάται για 2-6 εβδομάδες και η βοήθεια ενός πτυχιούχου διαιτολόγου κρίνεται απαραίτητη τόσο για την αξιολόγηση της πορείας του ασθενούς όσο και για την διατροφική του εκπαίδευση. 

Ο διαιτολόγος αναλαμβάνει να βοηθήσει στην εκπαίδευση της ανάγνωσης των ετικετών των τροφίμων και παρέχει συμβουλές για το ποιες τροφές μπορούν να επανεισαχθούν σταδιακά στην ειδική αυτή διατροφή, δίνοντας κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις και καλύπτοντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες που απαιτούνται ημερησίως. 

Διάβασε ακόμα:

Η σωστή διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό

Γιατί όσο μεγαλώνεις χάνεις πιο δύσκολα βάρος

Ίσως σε ενδιαφέρει…

COVID-19//

Διαχειρίσου το θυμό του κορονοϊού

ΕΥΕΞΙΑ//

Όσπρια & Δίαιτα.. πάνε μαζί;

ΕΥΕΞΙΑ//

Αδυνάτισμα: Το μυστικό είναι οι καύσεις!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης