ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Διαχείριση χρόνου ή Αυτοδιαχείριση;

Είναι και τα δύο ίδια; Αν όχι, τότε ποια είναι η διαφορά; Ας εξερευνήσουμε!

Διαχείριση χρόνου! Ένα χαρακτηριστικό για το οποίο όλοι έχουμε ακούσει από την παιδική μας ηλικία, ένα χαρακτηριστικό που συνδέεται στενά με την επιτυχία και ένα χαρακτηριστικό που θεωρείται απαραίτητο για την επαγγελματική και προσωπική ενδυνάμωση και ευημερία.

Περιέργως, αυτή η έννοια έχει αλλοιωθεί ή αντικατασταθεί από την έννοια της Αυτοδιαχείρισης. Είναι και τα δύο ίδια; Αν όχι, τότε ποια είναι η διαφορά; Ας εξερευνήσουμε.

Ανάμεσα στα πολυάσχολα προγράμματά μας για δουλειά, οικογενειακό χρόνο και χρόνο για προσωπικά ενδιαφέροντα, συχνά μπερδευόμαστε από την έλλειψη χρόνου για να τα ισορροπήσουμε όλα. Θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα έγκαιρα, να τηρούμε προθεσμίες, να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά μας και επίσης θέλουμε να ακολουθήσουμε τα χόμπι μας.

Προσθέτοντας κάποιες μικροδουλειές και άλλες δραστηριότητες σε αυτήν τη λίστα, όλα αυτά έχουν γεμίσει τα προγράμματά μας τόσο σφιχτά που βρίσκουμε πάντα έλλειψη χρόνου ακόμα και με προσεκτικά σχεδιασμένα χρονοδιαγράμματα. Συμφωνείτε μέχρι εδώ; Είναι αλήθεια κάτι τέτοιο; Είναι, λόγω της έλλειψης αυτοδιαχείρισης.

Ας παραδεχτούμε το γεγονός ότι ο χρόνος δεν είναι η οντότητα που μπορεί να ελεγχθεί ή να σταματήσει. Παραμένει το ίδιο για τον καθένα μας. Οι άνθρωποι που κάνουν πολλά και έγκαιρα είναι ικανοί να το κάνουν λόγω των υπέρτατων δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισής τους. Η εκμάθηση της αυτοδιαχείρισης είναι μια συνεχής διαδικασία που ξεκινά με τον καθορισμό των προτεραιοτήτων κάποιου και την εστίαση στους στόχους του.

Όταν είστε ξεκάθαροι ότι θέλετε να πετύχετε τον Χ στόχο σε Υ χρονικό διάστημα, προγραμματίζετε τις ημέρες και τις εβδομάδες σας ανάλογα. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να μειώσετε τη σπατάλη χρόνου και τις ασήμαντες εργασίες, έτσι ώστε να δώσετε χώρο σε πράγματα και εργασίες που έχουν σημασία.

Επίσης, πρέπει να προγραμματίζετε τον χρόνο σας για να βεβαιωθείτε ότι επιτυγχάνετε τους στόχους της φροντίδας του εαυτού σας. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνετε μια εξέχουσα πειθαρχία που σας βοηθά να κάνετε τα πράγματα έγκαιρα και αποτελεσματικά, η οποία είναι η ουσία της αυτοδιαχείρισης.

Τόσο απλό στα λόγια, η πράξη δική σας!

Αρχική δημοσίευση από τον Σταύρο Μπαρούτα στο epixeiro.gr.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Thrive Greece στο [email protected] 

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Η Δύναμη του «Όχι»

ΣΚΟΠΟΣ//

Βιώσιμη ανάπτυξη: για τι πράγμα μιλάμε;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Η περίεργη οπτική της ευφυΐας

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης