ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Αυτοπεποίθηση είναι η πίστη στον εαυτό σας;

Τι είναι λοιπόν η αυτοπεποίθηση που τόσο πολύ συζητούμε και είναι τόσο μα τόσο βασική για την επιτυχία μας αλλά και την προσωπική μας ευτυχία;

Η αυτοπεποίθηση είναι να έχει κανείς εμπιστοσύνη και πίστη στις δεξιότητες και τις ικανότητές του. Έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη στην ικανότητα κάποιου να αντιμετωπίζει θέματα ρουτίνας της ζωής και τις δύσκολες προκλήσεις. Αφορά στην πίστη σου στον εαυτό σου ότι μπορείς να πετύχεις τα πάντα και να ξεπεράσεις τα πάντα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.  Είναι η πίστη σας στην αυτοαποτελεσματικότητα και η αναγνώριση του ποιοι είστε και πώς ενεργείτε. Ένα άτομο με ισχυρή πίστη στον εαυτό του εμφανίζεται πιο σίγουρο, αποφασιστικό και αισιόδοξο. Η πίστη στον εαυτό σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να απολαύσετε περισσότερη ανεξαρτησία και αυτοδυναμία. Όπως λέει ο Δαλάι Λάμα, «Με την συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων του και την αυτοπεποίθηση στις ικανότητές του, μπορεί κανείς να οικοδομήσει έναν καλύτερο κόσμο». 

Εντάξει μέχρι εδώ; Συνεχίζω!

Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε τη σημασία της πίστης στον εαυτό μας για την επιτυχία μας, υποτιμούμε τη δύναμή της και τη σωστή χρήση για την υλοποίηση των ονείρων μας.  

Οι κοινοί παράγοντες που μετριάζουν την αυτοπεποίθησή μας είναι:  

 • υπερβολική σκέψη
 • κυνήγι της τελειομανίας
 • μη παραγωγικές σκέψεις
 • έλλειψη αυτοσυμπόνιας
 • υπερβολική εξάρτηση από άλλους ή συντροφιά με αναβλητικούς και «στραγγιστές» ενέργειας ή αλλιώς τοξικούς ανθρώπους. Έχουμε αρκετούς!

Τα παρακάτω βήματα μπορεί να είναι μια καλή αρχή για να οικοδομήσετε ή να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Πώς θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας

 • Αφήστε τις αυτοπεριοριζόμενες πεποιθήσεις και τις μη εποικοδομητικές σκέψεις (βασικό).
 • Μείνετε σίγουροι όσο μπορείτε. Πιστέψτε  το μέχρι να το κάνετε αληθινό.
 • Μάθετε να αναγνωρίζετε τα πρότυπα σκέψης σας και να σκέφτεστε από νέες και καλύτερες προοπτικές.
 • Αντικαταστήστε τη νοοτροπία «κι αν δεν λειτούργησε» ή «Δδδεν μπορώ» με τις προσεγγίσεις «θα το καταφέρω» και «θα το κάνω»
 • Μάθετε να βλέπετε τη θετική πλευρά μιας κατάστασης παραμένοντας ρεαλιστές.
 • Ενσωματώστε θετική αυτο-ομιλία (συνομιλήστε με τον εαυτό σας δηλαδή) και επιβεβαιώσεις στις καθημερινές σας συνήθειες.
 • Μην ξεχνάτε να δείχνετε συμπόνια και καλοσύνη για την ψυχή σας.

Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν τις προαναφερθείσες προτάσεις, μπορείτε να αναπροσαρμόσετε την αυτοπεποίθησή σας και να την ενισχύσετε. Αυτό που αρκεί από εσάς είναι, να πάρετε την σωστή απόφαση. 

«Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο με τη σωστή νοητική στάση από το να πετύχει τον στόχο του. Τίποτα στη γη δεν μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο με λάθος νοητική στάση».  – Τόμας Τζέφερσον.

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Μάθε πώς θα καλλιεργήσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Πώς να αποκτήσεις ακλόνητη αυτοπεποίθηση

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Πίστεψε Στον Αϊ-Βασίλη!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης