ΕΥΕΞΙΑ//

Ασκήσεις αντίδοτο για πονεμένα πόδια

Μπορείς να τις κάνεις ακόμα και στο γραφείο.


Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Τις συνέπειες της καθιστικής ζωής.
– Πώς να καταπολεμήσεις την ακινησία και τις συνέπειές της στην υγεία σου.


Oι καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις πολλές φορές σε αναγκάζουν να είσαι πολλή ώρα καθισμένος σε μία καρέκλα προκειμένου να δουλέψεις στον υπολογιστή του γραφείου ή του σπιτιού σου. Ή παραμένεις πολλή ώρα καθισμένος στη θέση του οδηγού προκειμένου να μετακινηθείς και να φθάσεις στη δουλειά σου. Ή μπορεί να ταξιδεύεις συχνά με αεροπλάνο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Μετά από κάποια ώρα ξεκινούν οι πόνοι στην μέση ή αισθάνεσαι τα πόδια σου βαριά και μουδιασμένα, και τους αστραγάλους σου πρησμένους. Αιτία; Η μη σωστή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα λόγω ακινησίας.

Αυτό το ήξερες;

Μελέτες έχουν δείξει ότι δυστυχώς, όσο περισσότερο χρόνο περνάς καθισμένος, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος να παχύνεις, καθώς ο οργανισμός καίει πολύ λίγες θερμίδες.

Αντίστοιχα έρευνες έχουν αποδείξει πως οι εργαζόμενοι που δεν σηκώνονται τουλάχιστον μία φορά την ώρα από τη θέση τους και παραμένουν καθισμένοι, αυξάνουν το βάρος τους κατά περίπου 1 με 1,5 κιλό τον χρόνο, ακόμα και αν δεν έχουν αυξήσει τη θερμιδική τους πρόληψη και την ποιότητα της διατροφής τους.

Το αντίδοτο στην ακινησία

Είναι γνωστό είναι ότι ανά 1 με 1,5 ώρα πρέπει να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν έχεις αυτή την δυνατότητα;

Υπάρχουν κινήσεις-ασκήσεις, που μπορείς να κάνεις ακόμα και καθιστός και να σε γλιτώσουν από τον πόνο και τη δυσφορία που προκαλεί η ακινησία.

Τις ασκήσεις που προτείνονται παρακάτω μπορείς να τις κάνεις ενώ κάθεσαι στην καρέκλα, με ευθεία την πλάτη χωρίς να ακουμπάει στο πίσω μέρος της καρέκλας:

1.Φέρε τα πόδια σου σε ορθή γωνία παράλληλα μεταξύ τους. Στη συνέχεια τέντωσε το ένα πόδι ευθεία μπροστά, κατέβασέ το και λύγισέ το φέρνοντάς το στην αρχική θέση. Κάνε 10 επαναλήψεις με το κάθε πόδι.

2. Φέρε τα πόδια σε ορθή γωνία παράλληλα μεταξύ τους. Στη συνέχεια, τέντωσε το ένα πόδι ευθεία μπροστά και κάνε τη κίνηση στα δάχτυλα του ποδιού μύτη- τσαρούχι. Κάνε 10 επαναλήψεις με το κάθε πόδι.

3. Φέρε τα πόδια σε ορθή γωνία παράλληλα μεταξύ τους. Στη συνέχεια, τέντωσε το ένα πόδι μακριά στο πάτωμα να ακουμπήσει τη φτέρνα, και λύγισέ το πάλι σε ορθή γωνία προς τα εσένα ακουμπώντας στα δάχτυλα. Κάνε 10 επαναλήψεις με το κάθε πόδι.

4. Φέρε τα πόδια σε ορθή γωνία παράλληλα μεταξύ τους. Στη συνέχεια τέντωσε το ένα πόδι μπροστά και κάνε περιστροφή στον αστράγαλο. Κάνε 10 κύκλους προς τη μία πλευρά και στη συνέχεια 10 κύκλους με την αντίθετη φορά. Επανάλαβε το ίδιο με το άλλο πόδι.

5. Φέρε τα πόδια σε ορθή γωνία παράλληλα μεταξύ τους. Στη συνέχεια, τέντωσε το πόδι σου μπροστά και κάνε απαγωγή και προσαγωγή στον αστράγαλο (κίνηση μέσα έξω).

6. Έλα λίγο πιο έξω στην καρέκλα. Κρατώντας ευθεία την πλάτη, μάζεψε την κοιλιά και φέρε τα πόδια σου σε ορθή γωνία παράλληλα μεταξύ τους. Σήκωσε ελαφρώς το ένα πόδι και κάνε απαγωγή στο πλάι χωρίς να σε εμποδίσει η καρέκλα. Φέρε το πόδι στην αρχική του θέση. Κάνε 10 επαναλήψεις και επανάλαβε με το άλλο πόδι.

Οι παραπάνω ασκήσεις μπορούν να γίνουν όσες φορές θέλεις μέσα στη διάρκεια της ημέρας ή όσες φορές αισθάνεσαι ότι έχεις ανάγκη να τις κάνεις.

Τι να θυμάσαι:

Όταν είσαι καθισμένος καλό είναι να υπάρχει ένα μικρό κενό μεταξύ της καρέκλας και του γόνατος. Με αυτό τον τρόπο, τα γόνατα δεν στηρίζονται εντελώς στην καρέκλα και οι μύες του ποδιού δεν πιέζονται.

Διάβασε ακόμα:

11+1 Τρόποι Άσκησης Εάν Δεν Σου Αρέσει Η Γυμναστική

Πώς Να Μείνεις Σε Φόρμα Αν Δουλεύεις Πολλές Ώρες

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΕΥΕΞΙΑ//

Video: 5 ασκήσεις για να ξεπιαστείς και να δυναμώσεις

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Μήπως Ήρθε Η Ώρα Να Πεις Αντίο Στα Τακούνια Στο Γραφείο;

ΕΥΕΞΙΑ//

Stretching: Απαραίτητο όσο και η αναπνοή μας

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης