ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

9 σημαντικά μαθήματα ζωής που πρέπει να μάθεις πριν φτάσεις στο μέσο της ζωής σου

Εσύ τι θα ήθελες να ήξερες νωρίτερα;


Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί όσο μεγαλώνεις ανακαλύπτεις το μυστικό της επιτυχίας.
– Γιατί δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ανήθικο για να βγάλεις χρήματα.


Στα 57 μου, μπορώ πλέον να κοιτάξω πίσω να και δω τη ζωή μου με μία εντελώς διαφορετική ματιά από εκείνη που είχα όταν ήμουν 40, 30 ή 20. Τα περισσότερα που πίστευα ότι ήταν απαραίτητα για την επιτυχία και την ευτυχία μου στα 20 και τα 30 μου, αποδείχτηκαν λανθασμένα. Και οι περισσότερες λανθασμένες αντιλήψεις ήταν βασισμένες στα “πρέπει” που μαθαίνουμε και ακούμε κάθε ημέρα. Πώς ορίζεται η επιτυχία; Για την κοινωνία και την οικογένειά μας επιτυχία είναι να βγάζεις πολλά χρήματα, να έχεις ένα μεγάλο σπίτι, να έχεις δύναμη και εξουσία. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι ορισμοί της επιτυχίας δεν μπορούν, αλλά ούτε θα σου προσφέρουν ικανοποίηση, νόημα, πληρότητα και την εσωτερική γαλήνη που αναζητάς. Γιατί τα μυστικά της επιτυχίας είναι πιο απλά από όσο φαντάζεσαι

Παραδόξως κατάφερα να πραγματοποιήσω όλους αυτούς τους ορισμούς της επιτυχίας – είχα χρήματα, ένα μεγάλο σπίτι, δύναμη, εξουσία. Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν μου προσέφερε την ευτυχία και την πληρότητα που επιθυμούσα.

Από την άλλη συνειδητοποίησα ότι όλα όσα με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα και έστρωσαν τον δρόμο για ακόμα περισσότερη χαρά και ολοκλήρωση, είναι γύρω μας. Και είναι η αγάπη, η ειλικρίνεια, η συμπόνοια, το να χτίζεις δυνατά όρια, η αφοσίωση, τα μεγάλα ρίσκα, το να μπορώ να υπερασπίζομαι το ποια πραγματικά είμαι και το να χρησιμοποιώ τον κόσμο όσο καλύτερα μπορώ.

Κοιτάζοντας πίσω, ανακάλυψα 9 πολύ σημαντικά μαθήματα ζωής που θα ευχόμουν να ήξερα πολύ νωρίτερα. Αν όλα αυτά τα ήξερα 30 χρόνια πριν, δεν θα είχα σπαταλήσει τόσο χρόνο και ενέργεια σε λάθος επιλογές.

9 μαθήματα που πρέπει να ξέρεις πριν το μέσο της ζωής σου:

1.Να υποστηρίζεις αυτά που πιστεύεις

Έχω δουλέψει με εκατοντάδες ενήλικες σε όλο τον κόσμο που τους συμπεριφέρονταν άσχημα και τους χειραγωγούσαν συναισθηματικά όταν ήταν παιδιά. Όταν συμβαίνει αυτό κατά την παιδική σου ηλικία, η ανάπτυξή σου επηρεάζεται και είναι πολύ δύσκολο για εσένα να καλλιεργήσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Δεν ζεις την δική σου ζωή, αλλά εκείνη που θέλουν οι άλλοι για εσένα και δεν μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.

Έφτασα 41 ετών για να μιλήσω και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν θα αφήσω ποτέ ξανά τους άλλους να με καθορίσουν ή να με υποβιβάσουν.

Πρέπει να βρεις το θάρρος και να αποφασίσεις το ποιος θέλεις να είσαι και το τι θέλεις να κάνεις, πριν είναι πολύ αργά. Είναι ώρα να σταματήσεις να ανέχεσαι ότι σε ενοχλεί. Πάρε σήμερα την απόφαση να γίνεις το άτομο, για το οποίο θα είσαι περήφανος. Σκέψου όλα εκείνα για τα οποία θέλεις να αγωνιστείς, ξεκινώντας από σήμερα.

2.Μην κάνεις ποτέ συμβιβασμούς που αφορούν στην ψυχή σου

Ίσως υπάρχουν κάποια μικρά και απλά πράγματα για τα οποία μπορείς να κάνεις συμβιβασμούς. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά στην ψυχική σου υγεία. Γι’ αυτό μην σταματάς να καλλιεργείς την πνευματική σου ευεξία και μην ξεχνάς τις αξίες σου.

Τι εννοώ; Για εμένα αυτά που έχουν σημασία είναι η αλήθεια, η διαφάνεια, η συμπόνοια, η δύναμη και η εντιμότητα. Για πολλά χρόνια δεν μπορούσα να εκφράζω ελεύθερα τίποτα από όλα αυτά. Συνειδητοποίησα όμως ότι αν δεν υπάρχουν όλα αυτά στη δουλειά ή τις σχέσεις μου, νιώθω να μαραζώνω και αισθάνομαι ότι αποτυγχάνω. Τώρα όμως ξέρω τι χρειάζεται για να φροντίζω την ψυχή μου και δεν θα κάνω ποτέ ξανά συμβιβασμό. Εσύ; Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να κρατήσεις ζωντανό το πνεύμα σου;

3.Χρησιμοποίησε τη λογική και τη διορατικότητά σου, όταν αποφασίζεις ποιον θα αγαπήσεις και θα εμπιστευτείς

Τα άτομα με τα οποία έχεις οποιοδήποτε είδος σχέσης, είτε πρόκειται για γάμο, είτε για φιλία, είτε για επαγγελματικές σχέσεις και συνεργασίες, θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σου και την ζωή σου γενικά. Αντιμετώπισε λοιπόν τους αρνητικούς ανθρώπους και μην αφήνεις στη ζωή σου άτομα που θα σε βλάπτουν, σε μειώνουν και σε κακομεταχείζονται. Να είσαι πολύ προσεκτικός όταν αποφασίζεις ποιον θα εμπιστευτείς. Και αν κάποιος προδώσει την εμπιστοσύνη σου και τον σεβασμό σου, απομάκρυνέ τον από τη ζωή σου. Για σκέψου λοιπόν, υπάρχει κάποιος στη ζωή σου που πρέπει να τον βγάλεις από αυτήν;

4.Μην περιμένεις ούτε ένα λεπτό ακόμα για να εκφράσεις την δημιουργικότητά σου

Για πολλά χρόνια, δεν με θεωρούσα δημιουργική και πίστευα ότι άλλα άτομα στην οικογένεια και την ζωή μου ήταν δημιουργικά. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το λάθος μου ήταν ότι δεν είχα επιτρέψει στον εαυτό μου να δει τι υπάρχει μέσα μου. Ή για να το θέσω πιο σωστά δεν άφηνα να βγουν στην επιφάνεια οι δημιουργικές μου ικανότητες και φυσικά δεν μπορούσα να καταλάβω πόσο πολύτιμες ήταν. Όταν όμως άρχισα να τις φροντίζω, ο κόσμος άλλαξε σε μία νύχτα! Ακόμα και η δουλειά μου έγινε το μέσο με το οποίο μπορούσα επιτέλους να τις εκφράσω.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις επάγγελμα για να καλλιεργήσεις την δημιουργικότητά σου. Κάνε αυτό που είσαι ικανός να κάνεις. Απλά σκέψου πώς μπορείς να γίνεις δημιουργικός σήμερα;

5.Ζήτα βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι

Όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου, βρες τους βοηθούς γύρω σου. Μην περιμένεις. Απευθύνσου σε ένα φίλο σου ή σε κάποιον που σε εκτιμά, σε σέβεται και μοιράζεται μαζί σου το όραμά σου. Μπορεί να μην έχεις ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι, αλλά με την κατάλληλη βοήθεια θα τα καταφέρεις. Επομένως σκέψου, τι είδους βοήθεια μπορείς να ζητήσεις αυτή τη στιγμή για να πας εκεί που πραγματικά θέλεις;

6.Μην κάνεις κακό στον εαυτό σου

Για πολλά χρόνια έμενα κολλημένη σε καταστάσεις που δεν μου έκαναν καλό, είτε ήταν δουλειές είτε σχέσεις, γιατί δεν ήθελα να αντιμετωπίσω την πραγματικότητα, ότι δηλαδή χρειαζόταν να αλλάξω δραστικά την ζωή μου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμουν τον κόσμο, αν ήθελα να είμαι ευτυχισμένη.

Έκανα κακό στον εαυτό μου αντί να αλλάξω κάτι ή να κάνω μικρά βήματα που θα με βοηθούσαν να βγω από λανθασμένες καταστάσεις. Μην κάνεις το ίδιο κι εσύ. Άλλαξε ό,τι δεν σου ταιριάζει. Κάνε μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μία αλλαγή στην ζωή σου και ξεκίνησε από σήμερα κιόλας, αρκεί να σκεφτείς με ποιον τρόπο βλάπτεις τον εαυτό σου.

7.Βελτιώσε τη σχέση σου με τα χρήματα

Κοιτάζοντας πίσω, διαπιστώνω σήμερα πως έχω αναπτύξει κάποιες πολύ αρνητικές σκέψεις για τα χρήματα. Και σε αυτό φταίνε όλα όσα έμαθα να πιστεύω για αυτά, από όταν ήμουν παιδί. Το χειρότερο ήταν ότι σκεφτόμουν πως για να βγάλω πολλά χρήματα, θα έπρεπε να κάνω κάτι ανήθικο, να μισώ ό,τι κάνω και ό,τι κάνουν οι άλλοι και να συμβιβάζομαι για το ποια πραγματικά ήμουνα.

Όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις θα ελέγχουν την σχέση σου με τα χρήματα, εκτός αν την επαναπροσδιορίσεις. Γύρισε πίσω στην παιδική σου ηλικία και ρώτησε τον εαυτό σου “τι μου έμαθε η οικογένειά μου σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζω τα χρήματα; Με δύναμη ή αδυναμία, μυστικοπάθεια ή δεκτικότητα, θάρρος ή φόβο, αγάπη ή μίσος, κακιά ή χαρά; Ποιος έλεγχε τα χρήματα στην οικογένεια και ποιος όχι”; Θα διαπιστώσεις πως όλα όσα έχεις μάθει για τα χρήματα ως παιδί, σε επηρεάζουν ακόμα και σήμερα και σε εμποδίζουν να τα δεις σαν κάτι θετικό. Πώς αντιμετώπιζες τα χρήματα ως παιδί και πώς σε εμποδίζει αυτό από το να έχεις μία υγιή σχέση με αυτά;

8.Μη σπαταλάς τον χρόνο σου στα πρέπει

Υπάρχουν τόσα πολλά πρέπει – τι πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να είμαστε και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Όλα αυτά αποτελούσαν περιορισμούς, τόσο επαγγελματικά μου όσο και τα προσωπικά μου. Συνειδητοποίησα πως μεγάλωσα κάνοντας πάντα αυτό που ήθελαν οι άλλοι από εμένα. Γιατί; Για να τους κάνω υπερήφανους ή για να νιώσω ότι με αγαπούν και με αποδέχονται.

Με το να υποκύπτω στα πρέπει της ζωής μου, τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των άλλων για το πώς έπρεπε να ζω και να συμπεριφέρομαι, συνειδητοποίησα ότι δεν οδηγούμαι στην ευτυχία.

Γι’ αυτό σταμάτησε να καταπιέζεσαι και άρχισε να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Όχι αυτό που πρέπει.

9.Άφησε τον πόνο, το θυμό και την κακία

Έχω βιώσει πολύ πόνο, θυμό, απογοήτευση, κακία και σύγχυση σε όλη μου την ζωή. Από σχέσεις που με διέλυσαν και δουλειές που με εξουθένωσαν, μέχρι συναδέλφους που με πρόδωσαν. Έχω νιώσει μεγάλη απογοόητευση. Και ξέρω ότι έχεις νιώσει κι εσύ. Η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες που μπορούν να σε κάνουν να λυγίσεις.

Αλλά την ίδια στιγμή είναι πολύ όμορφη, λαμπερή, αστραφτερή και μπορεί να σε γεμίσει ευγνωμοσύνη. Έμαθα ότι είναι θέμα επιλογής – είτε θα επιλέξεις τον πόνο και το θυμό, είτε θα βρεις έναν τρόπο να τους θεραπεύσεις και να τους απελευθερώσεις.

Έμαθα ότι αν κρατάς τον πόνο και το θυμό σου, χάνεις όλο το νόημα της ζωής. Δεν ήρθαμε στη ζωή για να την σπαταλήσουμε με οργή και απογοήτευση. Ήρθαμε να μάθουμε, να ωριμάσουμε και να ευημερήσουμε.

Είναι στο χέρι σου να αποφασίσεις αν θα παραμείνεις κολλημένος στο μίσος ή θα βρεις έναν τρόπο να συγχωρέσεις, να ξεχάσεις και να φτιάξεις μία ζωή γεμάτη νόημα. Τι σκοπεύεις να κάνεις για αυτό;

Διάβασε ακόμα:

Η Διαύγεια Και Η Αυτογνωσία Είναι Τα Μυστικά Που Έψαχνες Για Να Διατηρήσεις Τον Έλεγχό Σου

Όλα Όσα Θα Ήθελα Να Ξέρω 20 Χρόνια Νωρίτερα

Ίσως σε ενδιαφέρει…

Stand out from the crowd and different creative idea concepts , Longest ladder glowing among other short ladders on light green background with shadows . 3D rendering. (Stand out from the crowd and different creative idea concepts , Longest ladder glo
ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

4 μαθήματα ζωής που θα σε βοηθήσουν στην καριέρα σου

ΣΚΟΠΟΣ//

«Πώς ανακάλυψα τον σκοπό μου όταν αποκλείστηκα σε ένα ελληνικό νησί»

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Τι Έμαθα Μετά Από Ένα Μήνα Αποχής Από Τα Social Media

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης