ΕΥΕΞΙΑ//

8 Πράγματα Που Πρέπει Να Μάθεις Για Το Blue Monday

Ποιο το νόημα και ποια η σημασία του.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιός έδωσε αυτό το όνομα στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.
-Γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι την «μπλε» διάθεση.


Λένε ότι είναι η ημέρα που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη έχει την πιο καταθλιπτική διάθεση. Όμως, για να μιλήσουμε σοβαρά, θα πρέπει να παραδεχτείς ότι δεν υπάρχει καμία ημέρα του χρόνου που θα σου επιβάλλει πως θα νιώθεις. Τα συναισθήματα, μην, ξεχνάς έχουν τον τρόπο τους να σε κατακλύσουν. Έξάλλου δεν είναι διόλου απίθανο και όλως τυχαίως εσύ αυτή την Μπλέ Δευτέρα να αντάλλαξες το πιο παθιασμένο πρώτο φιλί με κάποιον συναρπαστικό άλλον. Ή να έγινες για πρώτη , δεύτερη ή τρίτη φορά μπαμπάς. Ή μόλις να βρήκες δουλειά ή ακόμα καλύτερα να πήρες προαγωγή. Όμως και τίποτα από όλα αυτά τα καλά να μη σου σου έχει συμβεί, και πάλι θα σου έλεγα καθόλου να μην αφήσεις τη διάθεσή σου να επηρεαστεί από το Blue Monday. Το μόνο που χρειάζεται να σε προβληματίσει είναι τι πραγματικά θέλει να σου πει αυτή η ημέρα και το χρώμα της. Και για αυτό ακριβώς θα σου δώσουμε μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτήν. 

Λένε ότι είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου 

Συμπίπτει με μία μέρα του Ιανουαρίου που έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο ανεβασμένη στον γενικό πληθυσμό η καταθλιπτική διάθεση. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική επιβεβαίωση σχετικά με αυτό. 

Είναι η 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου

Φέτος το Blue Monday συμπίπτει με την 20η Ιανουαρίου. Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή ορίζεται την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Όχι τυχαία όμως, αφού υπάρχουν κάποιοι λόγοι που έχει επιλεγεί αυτή η ημέρα στην οποία έχει κολλήσει η ταμπέλα «Blue Monday». 

Αποτέλεσε έμπνευση ενός ψυχολόγου

Ο ψυχολόγος Dr Cliffe Arnal, καθηγητής  στο Centre for Lifelong Leaving το οποίο αποτελεί τμήμα του Cardiff University, ήταν αυτός που βάφτισε αυτή τη Δευτέρα του Ιανουαρίου «μπλε». Όπως εξηγεί όμως ο ίδιος, στόχος του ήταν όχι να επιβεβαιωθεί η διαπίστωση αν όντως έχουμε πιο καταθλιπτική διάθεση αυτή την ημέρα όσο να προβληματιστούμε γύρω από την ψυχική μας υγεία. 

Ο απόηχος των γιορτών επηρεάζει

Ξαφνικά δεν υπάρχει καμία επόμενη εορταστική συνεστίαση σημειωμένη στο ημερολόγιό μας. Η εργασιακή άδεια, μικρή ή μεγάλη, έχει τελειώσει κι ο καθένας μας θα επιστρέψει στο γραφείο του, καλούμενος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του που πιθανόν να έχουν συσσωρευθεί. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πολύ συχνά το τέλος των γιορτών μάς κάνει να νιώθουμε όπως όταν επιστρέφουμε από τις διακοπές το καλοκαίρι. Με μία όμως ακόμα επιβαρυντική διαφορά. Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. 

Το χρήμα παίζει ρόλο

Τα λιγότερα χρήματα στην τσέπη μας τη συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή μας. Από τη μία τα οικονομικά χρέη λόγω των εορταστικών εξόδων και των λογαριασμών που πληρώνονται στις αρχές του μήνα κι από την άλλη η αναγκαστική μείωση του καταναλωτισμού. Οι αγορές εξάλλου είναι γνωστόν ότι βελτιώνουν, καλώς ή κακώς, στιγμιαία τη διάθεσή μας. Αντίθετα η οικονομική πίεση είναι γνωστό ότι ροκανίζει την αισιοδοξία. 

Το ίδιο και ο καιρός

Μια ακόμα διαπίστωση. Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που σε πολλές χώρες του πλανήτη συμπίπτει με τη βαρυχειμωνιά. Είναι γνωστό ότι το κλίμα του χειμώνα επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση κάποιων και το SAD (Seasonal Affective Disorder) που στα ελληνικά ορίζεται ως εποχική κατάθλιψη είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο.

Αυτή τη μέρα είναι πιο πιθανό να έχεις αναλάβει τις ευθύνες σου

Να έχεις ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια για πιθανούς στόχους που έχεις θέσει για τη νέα χρονιά ή δεκαετία (πόσο βαρύ ακούγεται το δεύτερο αλήθεια). Πιθανόν αυτή η ημέρα να σε έχει βρει να προσπαθείς να κόψεις το τσιγάρο ή να έχεις ξεκινήσει δίαιτα για να χάσεις τα παραπανίσια σου κιλά ή να σκέφτεσαι με ποιο τρόπο θα προχωρήσεις σε δραστικές αλλαγές στη ζωή σου. Προσπαθείς. Όμως δεν τα έχεις καταφέρει ακόμα. Θέλεις. Αλλά δεν το έχεις αποφασίσει ακόμα. Κι όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να εντείνει την πίεσή σου, πράγμα που επιβαρύνει τη διάθεσή σου.

Το «μπλε» δε χρειάζεται να σε τρομάζει

Το πιο σπουδαίο μήνυμα, όμως, που έχει να περάσει αυτή η ημέρα είναι ότι το συναίσθημα της λύπης αποτελεί μέρος της ζωής μας. Κι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό με ή χωρίς αιτία, λόγο ή αφορμή και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει  να μπαίνει κάτω από το χαλί. Δε χρειάζεται να γελάς πάντα ούτε να νιώθεις πάντα αισιόδοξος και χαρούμενος ή σούπερ ενεργητικός. Γιατί ναι. Επιτρέπεται να αγκαλιάσεις τα όποια συναισθήματα λύπης μέσα σου και να τα αφήσεις να σου μιλήσουν και να δεις τι έχουν να σου πουν. Αρκεί να μη βυθίζεσαι αιώνια σε αυτά. Ή αν αυτό συμβεί, να ζητήσεις βοήθεια. Εξάλλου, αυτό που βοηθάει πάντα να θυμάσαι είναι ότι κάθε Δευτέρα τη διαδέχεται μια Τρίτη. Και τι άλλο; Κανένας χειμώνας δεν κρατάει για πάντα. 

Διάβασε ακόμα:

Λιγότερο Άγχος Και Κατάθλιψη Έχουν Οι Ιδιοκτήτες Σκύλων

Ένας Ψυχοθεραπευτής Σου Λέει Πώς Θα Φτιάξεις Την Διάθεσή Σου

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΕΥΕΞΙΑ//

Η καλύτερη μέρα για γυμναστική

ΕΥΕΞΙΑ//

Μπλε Φως. Ξέρεις Όσα Πρέπει;

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Πρόβλημα Διαχείρισης Χρόνου Ή Πρόβλημα Διαχείρισης Προτεραιοτήτων;

Εγγραφή στο Thrive Newsletter

Thrive Global
Μην επιτρέπεις ποτέ το μέλλον να σε προβληματίζει. Θα το αντιμετωπίσεις, αν πρέπει, με τα ίδια όπλα της λογικής που σε εξοπλίζουν σήμερα εναντίον του παρόντος.

- Μαρκος Αυρηλιος

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης