ΕΥΕΞΙΑ//

60 λεπτά βαράκια την εβδομάδα αρκούν για να βελτιώσουν την υγεία σου

Μάθε τι λέει πρόσφατη έρευνα για τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πότε είναι καλύτερο να προτιμήσεις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.
– Πώς θα γυμνάσεις τους μύες σου, χωρίς να πας γυμναστήριο.


Όταν πρόκειται για άσκηση πιθανότατα προτιμάς την αεροβική από οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης, όπως για παράδειγμα τα βάρη. Γιατί; Γιατί έχεις ακούσει δεκάδες φορές και έχεις διαβάσει ακόμα περισσότερες για τα οφέλη της αεροβικής άσκησης στην υγεία σου. Τι θα έκανες όμως αν μάθαινες ότι με μία ώρα βαράκια την εβδομάδα μειώνεις ακόμα και κατά 70% τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος ή εγκεφαλικού;

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Duck-chul Lee, καθηγητή κινησιολογίας του Πανεπιστημίου της Iowa, πραγματοποίησε 10ετή έρευνα σε 13.000 ενήλικες. Τι ανακάλυψε; Ότι αν κάνεις έστω μία ώρα την εβδομάδα βαράκια ή οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης σχετική με ενδυνάμωση, μειώνεις κατά 40-70% τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος ή εγκεφαλικού και κατά 29% τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και κατά 32% την πιθανότητα εμφάνισης υπερχοληστερολαιμίας, τα οποία επίσης σχετίζονται με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Μία ώρα αρκεί;

Μία ώρα αρκεί υποστηρίζει ο Lee, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι συμμετέχοντες που γυμνάζονταν για περισσότερες ώρες την εβδομάδα, δεν παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Και αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας. Οπότε βρες και αφιέρωσε 60 λεπτά την εβδομάδα και κάνε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Και αν όλα αυτά σε έπεισαν αλλά δεν ξέρεις τι μπορείς να κάνεις, ο Lee σε συμβουλεύει να κάνεις οτιδήποτε σχετικό υπάρχει στο γυμναστήριο: βαράκια και όργανα που ενδυναμώνουν το στήθος, τα πόδια και τα χέρια σου με τη συμβουλή πάντα ενός ειδικού.

Και αν βαριέσαι το γυμναστήριο;

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Lee, άτομα που έχουν συνδρομή γυμναστηρίου είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης. Για εσένα όμως που δεν είσαι fan του γυμναστήριου ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν μπορείς να το εντάξεις στο πρόγραμμά σου όσο συχνά θα ήθελες, ο Lee σου δίνει τη λύση, δείχνοντάς σου τρόπους για να ενσωματώσεις τα βάρη στην καθημερινότητά σου. Τι μπορείς να κάνεις; Δοκίμασε το σκάψιμο ή το κούρεμα του γκαζόν αν έχεις κήπο, κάνε βαράκια ενώ βλέπεις τηλεόραση ή κάνε οτιδήποτε άλλο ενδυναμώνει τους μύες σου ακόμα και αν είναι οι δουλειές του σπιτιού. 

Διάβασε ακόμα:

Γυμναστική: Όσο Περισσότερη Τόσο Καλύτερα; Ή Μήπως Όχι;

11+1 Τρόποι Άσκησης Εάν Δεν Σου Αρέσει Η Γυμναστική

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΕΥΕΞΙΑ//

Ο Thrive Οδηγός για να κινείσαι περισσότερο και να γεμίζεις ενέργεια τον εγκέφαλό σου

ΕΥΕΞΙΑ//

Πώς να ζήσετε περισσότερο

COVID-19//

Ακόμη και η μέτρια άσκηση προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της COVID-19

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης