ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

3 τρόποι για να διαχειρίζεσαι τον φόβο μίας αποτυχίας

Πώς θα ήταν η ζωή σου αν δεν φοβόσουν να αποτύχεις;


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν πρέπει να πιστεύεις ότι θα πετυχαίνεις πάντα.
-Πώς μπορεί να σε εμπνεύσει ο Thomas Edison.


Πολλά άτομα δεν ζουν τη ζωή που πραγματικά θέλουν γιατί φοβούνται μία πιθανή αποτυχία. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις μία αποτυχία, γιατί δεν σου αρέσει να αντιμετωπίζεις την απόρριψη. Ο μόνος τρόπος να αγγίξεις τους στόχους και τα όνειρά σου είναι να ξεπεράσεις αυτόν τον φόβο. Πώς όμως μπορείς να το κάνεις αυτό, δεδομένου ότι πολλές φορές αγνοείς ακόμα και την ύπαρξή του;

Ακολουθούν 3 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τον φόβο μίας πιθανής αποτυχίας και να προχωρήσεις, αντιμετωπίζοντάς τον σαν κάτι θετικό.

1.Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη

Το πρώτο βήμα για να διαχειριστείς τον φόβο μίας αποτυχίας είναι να τον αποδεχτείς και να σταματήσεις να προσποιείσαι ότι δεν υπάρχει. Στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετήσεις τη σωστή στάση και να έχεις καθαρό μυαλό για να μπορείς να αποφασίζεις με ψυχραιμία.

Η απόρριψη και η αποτυχία είναι αναπόφευκτες, ειδικά αν προσπαθείς να ξεχωρίσεις. Γι’ αυτό πάρε το απόφαση. Μόλις αποδεχτείς ότι η αποτυχία είναι αναπόφευκτη, μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν οι στόχοι σου αξίζουν τον κόπο. Αν η απάντηση είναι όχι, τότε προχώρησε στους επόμενους. Μην προσπαθήσεις να γίνεις κάτι που δεν είσαι.

2.Αποδέξου τον φόβο σου

Θα πρέπει να φοβάσαι συγκεκριμένα πράγματα. Για παράδειγμα να φοβάσαι μην ζήσεις μία άσχημη ζωή, να μην μετανιώσεις για πράγματα που έχεις κάνει ή να μην σπαταλάς άδικα τον χρόνο σου.

Οι περισσότεροι από εμάς αντί να αποδεχτούμε τον φόβο μας προσπαθούμε να τον αποφύγουμε. Ο φόβος όμως μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη.

Σκέψου για μία στιγμή τι θέλεις. Θέλεις να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι και να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου. Αν όμως δεν παίρνεις τις σωστές αποφάσεις, αν δεν επιμένεις, αν δεν παραμένεις συγκεντρωμένος, τότε οι πιθανότητες να αγγίξεις την επιτυχία μειώνονται.

Η απόρριψη και η αποτυχία είναι αναπόφευκτες, ειδικά αν προσπαθείς να ξεχωρίσεις. 

Ο φόβος σε κάνει να σκέφτεσαι περισσότερο. Αν μάθεις να τον αντιμετωπίζεις σαν κάτι δημιουργικό και τον χρησιμοποιείς κατά αυτόν τον τρόπο δεν θα σε καταβάλει ούτε θα σε τρομάζει. Αντίθετα θα σε κάνει να μην τα παρατάς, όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα.

3.Μην απογοητεύεσαι

Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις τον φόβο μίας αποτυχίας είναι να σκέφτεσαι ότι δεν θα αποτύχεις ποτέ. Ίσως αναρωτιέσαι πώς γίνεται αυτό και πώς θα ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες μίας αποτυχίας;

Είναι πολύ απλό. Μόνο εσύ ο ίδιος μπορείς να αποφασίσεις αν έχεις αποτύχει. Ο Thomas Edison επιχείρησε χιλιάδες φορές να εφεύρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πρώτη του προσπάθεια ήταν αποτυχημένη; Ή η δεύτερη; Ή η εκατοστή; Καμία από αυτές δεν ήταν αποτυχημένες. Ήταν όλες τους πειράματα.

Κάθε επιστήμονας ή εφευρέτης που προσπαθεί να ανακαλύψει κάτι καινούργιο, κάνει αρχικά μία υπόθεση και στη συνέχεια πραγματοποιεί ένα πείραμα. Αν η αρχική του υπόθεση είναι λανθασμένη, δεν απογοητεύεται. Αντίθετα, αισθάνεται ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψή του, καθώς έχει καταφέρει να απορρίψει κάτι.

Έτσι θα πρέπει κι εσύ να φτάνεις στον κάθε σου στόχο. Κάνοντας πειράματα. Αν αυτά δεν λειτουργούν, συνεχίζεις να πειραματίζεσαι, μέχρι να φτάσεις στον στόχο σου.

Αποτυγχάνεις όταν μετανιώνεις για αυτό που έκανες. Όταν τα παρατάς αντί να έχεις ευελιξία και να προσαρμόζεσαι σε κάθε αλλαγή.

Τα επιτυχημένα άτομα θεωρούν ότι τα λάθη τους φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο τους. Ξεκινούν χωρίς να έχουν μία σαφή εικόνα του τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να φτάσουν στον στόχο τους. Κάθε αποτυχία όμως τους βοηθάει να την αποσαφηνίσουν.

Να θυμάσαι ότι η ζωή σου είναι σαν ένα γλυπτό. Κάθε φορά που αποτυγχάνεις, αφαιρείς κάτι που δεν έχει σχέση με το όνειρό σου. Και συνεχίζεις αυτή την διαδικασία μέχρι αυτό που έχει απομείνει να είναι αυτό που πραγματικά θέλεις. 

Αποτυγχάνεις όταν μετανιώνεις για αυτό που έκανες. Όταν τα παρατάς αντί να έχεις ευελιξία και να προσαρμόζεσαι σε κάθε αλλαγή.

Διάβασε ακόμα:

Τα 10 Μυστικά Της Επιτυχίας Είναι Πιο Απλά Από Ό,τι Φαντάζεσαι

7 Τοξικές Συνήθειες Που Πρέπει Να Σταματήσεις Αν Θέλεις Να Επιτύχεις

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Γιατί είναι πιο σημαντική η συμπεριφορά και όχι η ευφυΐα για την επιτυχία

ΣΚΟΠΟΣ//

4 τρόποι για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Μάθε πώς θα καλλιεργήσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης