THRIVING BUSINESS//

3 Επικοινωνιακά Λάθη Που Κάνουν Τοξικό Το Εργασιακό Περιβάλλον

Αν έχεις πέσει κι εσύ στην παγίδα, φρόντισε να μην τα επαναλάβεις.


Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί πρέπει να ακούς τι λες.
– Γιατί πρέπει να είσαι γενναιόδωρος με τα σχόλιά σου.


Είναι δεδομένο ότι η εργασιακή μας κουλτούρα μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή μας στη δουλειά, καθώς και τα επίπεδα του στρες, την ευτυχία και την πνευματική μας ευεξία. Οι έρευνες που ακολουθούν αποκαλύπτουν ότι οι τρόποι με τους οποίους επικοινωνούμε με τους συναδέλφους μας μπορούν να επηρεάσουν την ατμόσφαιρα του γραφείου και να διαφοροποιήσουν μία υγιή από μία «προβληματική» εταιρική κουλτούρα. Ακολουθούν 3 συνηθισμένα επικοινωνιακά λάθη που συμβάλλουν σε ένα ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον:

1.Να μη σκέφτεσαι πώς ηχούν οι λέξεις

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που λέμε οφείλεται στο πώς “διαβάζουμε” τις καταστάσεις. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από μία ομάδα ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι αγενείς. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε πλήρη συνείδηση της συμπεριφοράς μας, κάτι που οδηγεί συχνά σε παρεξηγήσεις στη δουλειά. Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία του να ακούς τον εαυτό σου όταν μιλάς στους άλλους. Αν ακούς ό,τι λες και σκέφτεσαι ότι μπορεί να ένιωθες προσβεβλημένος αν κάποιος το έλεγε σε σένα, αξίζει να επαναδιατυπώσεις και να επικοινωνήσεις τη σκέψη σου διαφορετικά. Μίλα πιο ευγενικά στον εαυτό σου. Μπορείς;

2.Να σχολιάζεις την εμφάνιση των άλλων

Όταν πρόκειται να σχολιάσεις την εμφάνιση ενός συναδέλφου, καλύτερα να αποφύγεις το ζήτημα στη δουλειά. Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Liverpool, τα παχύσαρκα άτομα στιγματίζονται από τους συναδέλφους. Για παράδειγμα, αν πεις στον συνάδελφό σου ότι η μπλούζα του δεν τον κολακεύει, μπορεί να σκεφτεί ότι έχει ατέλειες που πρέπει να καλυφθούν, προκαλώντας άγχος σχετικά με την εμφάνιση του και αποσπώντας την προσοχή από την απόδοση του στη δουλειά.

3.Να μην εκφράζεις τα θετικά σχόλια

Τείνουμε να ξεχνάμε να επιβραβεύσουμε τους συναδέλφους μας για μία καλή δουλειά, αλλά όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, ένα θετικό σχόλιο έχει μεγάλη αξία. Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Applied Psychology: An International Review, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χώροι εργασίας με “ηθική ηγεσία” δημιουργούν χαρούμενους εργαζόμενους και ένας από τους κύριους παράγοντες ήταν η εν��υνάμωση. Οι διευθυντές – έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού αφεντικού; – που επιδεικνύουν ηθική ηγεσία μέσω της αμφίδρομης επικοινωνίας, της ενδυνάμωσης και της συναισθηματικής υποστήριξης όχι μόνο αμβλύνουν τις επιθετικές και τις μειωτικές συμπεριφορές, αλλά βοηθούν στην ανακούφιση του στρες στο χώρο εργασίας.

Είναι στο χέρι σου δημιουργήσεις ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας, ακόμα και αν δεν τα πας καλά με όλους τους συναδέλφους σου. Μην ξεχνάς ότι όλα είναι θέμα χημείας!

Διάβασε ακόμα:

Τι Δεν Αποκαλύπτουν Ποτέ Οι Έξυπνοι Άνθρωποι Για Τον Εαυτό Τους Στη Δουλειά

11 Απλοί Τρόποι Να Κάνεις Το Αφεντικό Σου Να Σε Αγαπήσει

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Γιατί πρέπει να γιορτάζουμε τις ατέλειες μας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ//

Τι (πρέπει να) σου λέει η εσωτερική σου φωνή

COVID-19//

Πράγματα για τα οποία αξίζει να είμαστε ευγνώμονες αυτή τη δύσκολη περίοδο

Εγγραφή στο Thrive Newsletter

Thrive Global
Μην επιτρέπεις ποτέ το μέλλον να σε προβληματίζει. Θα το αντιμετωπίσεις, αν πρέπει, με τα ίδια όπλα της λογικής που σε εξοπλίζουν σήμερα εναντίον του παρόντος.

- Μαρκος Αυρηλιος

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης