ASK THE EXPERT//

10 Συμβουλές Διατροφής Για Υγιή Καρδιά

Απαντά ο Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο ask@thriveglobal.gr.

«Διαβάζω συνεχώς πως το ένα κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς, το άλλο βοηθά τα αγγεία και τελικά δεν ξέρω τι να πρωτοπιστέψω… Υπάρχει ένας έγκυρος «δεκάλογος» που θα μπορούσατε να μου προτείνετε ότι θα έπρεπε να ακολουθώ για μέγιστη καρδιαγγειακή υγεία»; – ΑΔ

  1. Το αλκοόλ και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, κάνει καλό μόνο όταν καταναλώνεται σε ισορροπημένες ποσότητες. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε 2 ποτά αν είστε άνδρας και 1 αν είστε γυναίκα, ημερησίως (1 ποτό = 145 ml κρασί).
  2. Πείτε ναι στους ανάλατους και ακαβούρντιστους (ωμούς) ξηρούς καρπούς. Εμπεριέχουν πλειάδα πολύτιμων στοιχείων για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
  3. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, τα όσπρια και τα φρούτα.
  4. Μειώστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων στα επιζήμια trans λιπαρά οξέα (ανεβάζουν την «κακή» και κατεβάζουν την «καλή» χοληστερόλη), όπως οι τηγανητές πατάτες των fast foods , τα ντόνατς, κάποια είδη μπισκότων (διαβάζετε τις ετικέτες).
  5. Πείτε ναι στο ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο!!
  6. Μην ξεχνάτε την κατανάλωση ψαριών, τουλάχιστον 2 φορών την εβδομάδα.
  7. Μην παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου, χωρίς να τα χρειάζεστε. Συμβουλευτείτε τον ειδικό για το αν και τι συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να χρειάζεστε.
  8. Επιλέξτε μερικώς αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (1%, 1,5% ή 2%), μειώνοντας έτσι την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.
  9. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού.
  10. Χάστε βάρος (εφόσον έχετε υπέρβαρο). Έστω και μια μικρή απώλεια βάρους συνεπάγεται ουσιαστική βελτίωση των παραμέτρων που εμπλέκονται στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ο Κωνσταντίνος Ξένος είναι πτυχιούχος του Leeds Metropolitan University στον τομέα της διατροφής και διαιτολογίας και κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, ένα στη κλινική διαιτολογία από το ίδιο Πανεπιστήμιο και ένα στη Διατροφική Ιατρική (Nutritional Medicine) από το University of Surrey. Το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού στη Διατροφική Ιατρική από το University of Surrey, αποτελεί παγκοσμίως το καλύτερο στο είδος του και το έχουν ολοκληρώσει έως σήμερα μόνο 3 Έλληνες επιστήμονες.
Από το 2012 είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα διδακτορικής διατριβής το συσχετισμό σημειακών νουκλεοτιδικών πολυμορφισμών σε γονίδια που αφορούν στη παχυσαρκία με την αποτελεσματικότητα φυσικών προιόντων στην απώλεια βάρους σε ενήλικο Ελληνικό πληθυσμό. Ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου, σε προσωπικό του γραφείο, ενώ το φθινόπωρο του 2008 και μετά από έντονη σκέψη και προβληματισμό σχετικά με την χαμηλή ποιότητα διατροφικής παιδείας του σύγχρονου Έλληνα, ιδρύει μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) με ακρογωνιαίο άξονα δράσης την διατροφική ενημέρωση του Έλληνα πολίτη.

Διάβασε ακόμα:

8 Περίεργα Για Την Καρδιά

Ασκήσεις Για Γερή Καρδιά Και Χρόνια Πολλά!

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΣΚΟΠΟΣ//

4 τρόποι για να βρεις τον σκοπό της ζωής σου

ΕΥΕΞΙΑ//

Και Όμως! Η Παραλία Κάνει Καλό Στο Μυαλό Σου

THRIVING MIND//

Forest bathing: Η θεραπεία που πρέπει να δοκιμάσεις

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης