ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

10+1 Σημάδια πως ήρθε η ώρα να τα μαζέψεις και να φύγεις από τη δουλειά σου

Μήπως δεν είσαι πια αποδοτικός;


Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πότε η στασιμότητα της αμοιβής σου πρέπει να σε ανησυχήσει.
– Τι πρέπει να σε κάνει να φύγεις τρέχοντας.


Υπάρχουν φορές που το να αλλάξεις δουλειά και εργασιακό περιβάλλον είναι η τελευταία επιλογή που έχει απομείνει στην «φαρέτρα» με τις διαθέσιμες λύσεις. Και η καταλληλότερη.

Σύμφωνα με την Sara Sutton Fell, CEO της εταιρείας FlexJobs, υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι έχει φτάσει η ώρα να… φύγεις. Ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να αναζητήσεις λύσεις προς κάποια σημαντική βελτίωση της κατάστασης.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξεις δουλειά

1.Σου λείπει το πάθος

Ξυπνάς το πρωί και δεν υπάρχει πλέον εκείνη η διάθεση των πρώτων ημερών, όταν ξεκινούσες στη συγκεκριμένη θέση. Τα βλέπεις όλα διεκπαιρεωτικά και δεν κάνεις αυτό που αγαπάς και η δουλειά σου δεν σε γεμίζει πια. Με απλά λόγια, κάθε πρωινό είναι και πιο άσχημο από το προηγούμενο.

2.Η εταιρεία «βουλιάζει»

Αν η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος να «βουλιάξεις» μαζί της. Άρπαξε ένα σωσίβιο και σώσε τον εαυτό σου.

3.Δεν αντέχεις τους συναδέλφους ή/και το αφεντικό σου

Μπορεί να προσπαθήσεις να βρεις λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν με τους συναδέλφους ή ακόμη και με το αφεντικό σου. Λάβε όμως, υπόψιν, πως κάποια από αυτά ενδεχομένως δεν έχουν λύσεις.

4.Είσαι συνεχώς στρεσαρισμένος, αρνητικός ή/και δυστυχισμένος

Σύμφωνα με την Sutton Fell, αν αγχώνεσαι ή νιώθεις δυστυχία στη σκέψη και μόνο της δουλειάς σου, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι πως έχει έρθει η ώρα για σημαντικές αλλαγές. Ειδικά εάν το στρες επηρεάζει την υγεία σου ή τον οικογενειακό σου κύκλο.

5.Δεν ταιριάζεις με την κουλτούρα της εταιρείας ή δεν πιστεύεις πλέον σε αυτήν

Πιθανές διαφορές στον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργήσουν συγκεκριμένες καταστάσεις, πολιτισμικές και εργασιακές συγκρούσεις. Όποιο και αν είναι το ζήτημα, υπάρχουν ηθικές διαφορές και είσαι σε ένα άβολο περιβάλλον εργασίας.

6.Δεν είσαι αποδοτικός

Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι αποδοτικός σε εργασίες που είσαι σε θέση να φέρεις εις πέρας.

7.Δεν υπάρχει καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής

Θα πρέπει να αναζητήσεις κάποια άλλη δουλειά εάν αφιερώνεις λιγότερο χρόνο στην οικογένειά σου λόγω της δουλειάς – αν δηλαδή φεύγεις πάντα αργά από το γραφείο – ή εάν δεν προλαβαίνεις να αφιερώσεις τον απαιτούμενο χρόνο στη δουλειά λόγω υποχρεώσεων.

8.Δεν αξιοποιούνται οι ικανότητές σου

Σημάδι πως θα πρέπει να αναζητήσεις νέες ευκαιρίες. Οι ικανότητές σου δεν αξιοποιούνται στο έπακρο, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αποδοχές ή προαγωγές και τα αιτήματά σου για ανάληψη νέων εργασιών και στόχων πέφτουν στο κενό. Κανείς δεν ακούει τις ιδέες σου, κανείς δεν τις αξιοποιεί και κανένας δεν αναγνωρίζει τις επιτυχίες και τη δουλειά που κάνεις.

9.Τα καθήκοντά σου έχουν αλλάξει/αυξηθεί αλλά όχι και η αμοιβή

Πόσω μάλλον εάν η εργασία σου φέρνει τα απαιτούμενα αποτελέσματα ή εάν η εταιρεία σου έχει αναθέσει νέα καθήκοντα, με περισσότερες υποχρεώσεις, αλλά δεν έχει αυξήσει και τις σχετικές απολαβές.

10.Βαριέσαι στη δουλειά

Εάν δεν κάνεις ή δεν μαθαίνεις τίποτα καινούργιο, ίσως έχει έρθει η ώρα να προχωρήσεις σε κάτι διαφορετικό. Λένε πως η ώρα για να προχωρήσεις έχει έρθει όταν κάθε μέρα κάνεις το ίδιο ή δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για πρόοδο, καθώς υπερκαλύπτεις αυτό που σου έχει ανατεθεί.

11.Υπάρχει σεξουαλική ή λεκτική παρενόχληση ή οποιουδήποτε είδους παράνομη δραστηριότητα

Εδώ είναι ίσως ο πιο σοβαρός παράγοντας για να σκεφτείς πολύ σοβαρά να αποχωρήσεις και να κάνεις όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Όταν αποφασίσεις πως έχει έρθει ή ώρα να προχωρήσεις σε κάτι καινούργιο, έχει έρθει παράλληλα και η ώρα να σκεφτείς τα επόμενα βήματα και τη στρατηγική σου. Σκέψου πότε θα φύγεις, πώς θα φύγεις, αν θα πρέπει να βρεις νέα δουλειά άμεσα ή στην πορεία, ποιον θα πρέπει να ειδοποιήσεις για την αποχώρησή σου, εάν θα βοηθήσεις στην εκπαίδευση του αντικαταστάτη σου και εάν θα είσαι διαθέσιμος για βοήθεια αφού αποχωρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από κάθε απόφαση, υπολόγισε όλες τις θετικές και αρνητικές παραμέτρους της κάθε επιλογής και απόφασης.

Και αν είσαι σε δίλημμα σκέψου: Γιατί δεν πρέπει να παραείσαι καλός στη δουλειά.

Αρχική δημοσίευση στο epixeiro.gr

Διάβασε ακόμα:

Τι Οδηγεί Τους Εργαζομένους Σε Παραίτηση

10 Μαθήματα Ζωής Από Τη Στιγμή Που Παραιτήθηκα

Ίσως σε ενδιαφέρει…

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Φεύγεις πάντα αργά από το γραφείο; Μάθε πώς να το αλλάξεις

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Κάνε το πείραμα και βρες ποιες είναι οι πιο παραγωγικές σου ώρες

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ//

Πόσο σου ταιριάζει η δουλειά σου; Οι 3 ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης. Όροι Χρήσης