Οι Ελληνίδες Που Κατακτούν Τις Κορυφές Του Κόσμου Κάνοντας Το Ανέφικτο Εφικτό

Η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη αναζητούν τη δική τους κορυφή και αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, γιατί τα όρια είναι για να τα ξεπερνάμε.Μία γυναίκα μπορεί να είναι επιστήμονας, μητέρα, στέλεχος πολυεθνικής. Μπορεί όμως ταυτόχρονα να είναι και ορειβάτης, εξερευνήτρια, ή αλπινίστρια και πολλά άλλα. Αρκεί να το θελήσει και να το επιδιώξει. Δύο καθημερινές γυναίκες που εργάζονται σε υψηλές θέσεις πολυεθνικών εταιρειών, φιλοδοξούν να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή κάθε μιας από τις 7 Ηπείρους (7 Summits Project) και να ανεβάσουν την Ελλάδα ψηλά. Η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη απαντάνε στις ερωτήσεις μας και μας δείχνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε το ανέφικτο, εφικτό.

Τι σημαίνει για εσάς η λέξη “κορυφή”;

Η λέξη «κορυφή» για εμάς έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Δεν είναι μόνο οι κορυφές των βουνών που ανεβαίνουμε. Η επίτευξη κάθε επαγγελματικού και προσωπικού στόχου μπορεί να συγκριθεί με την ανάβαση μιας κορυφής. Για να ανέβεις όμως στην κορυφή απαιτούνται πολύ συγκεκριμένα πράγματα: στοχοθέτηση, οργάνωση, προγραμματισμός, σωστή προετοιμασία, πειθαρχία, επιμονή, όραμα, θετική ενέργεια, συνεργασία και αλληλεγγύη. Όμως σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, αυτά είναι στην ουσία τα βασικά δομικά υλικά που μπορούν να μας οδηγήσουν «ψηλά».

Τι κάνει δύο επιτυχημένες επαγγελματικά γυναίκες να αναζητήσουν την δική τους κορυφή; Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε αυτήν την προσπάθεια;

Έχουμε μάθει από μικρή ηλικία να εστιάζουμε την ενέργεια και τον προγραμματισμό μας στο επάγγελμα που θα κάνουμε στο μέλλον. «Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που κάνει κάποιος σε ένα παιδί και αναφέρεται ως επί το πλείστον στο επάγγελμα που κάποιος θέλει να ακολουθήσει. Όμως η ζωή δεν είναι μόνο η δουλειά. Ένας άνθρωπος για να αισθανθεί ευτυχισμένος πρέπει όχι μόνο να έχει μια καλή δουλειά ή μια αγαπημένη οικογένεια. Ειδικά στις σύγχρονες κοινωνίες που έχουμε λύσει αρκετά από τα βασικά θέματα διαβίωσης και που έχουμε ένα επίπεδο μόρφωσης, είναι πλέον σημαντικό να καταλάβουμε σε προσωπικό επίπεδο ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι αξίες μας και τι θέλουμε να καταφέρουμε στη ζωή μας, ώστε να αισθανθούμε ολοκληρωμένοι ως άνθρωποι και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ανθρώπους να παθαίνουν κατάθλιψη, να μην είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και να ζητούν την ευχαρίστηση σε πράγματα που δεν έχουν ουσία. 

Οι ατομικοί στόχοι και το γνώθι σαυτόν είναι πράγματα στα οποία το εκπαιδευτικό σύστημα δίνει μικρή σημασία αλλά είναι πολύ σημαντικά για την ψυχική μας ισορροπία. Αυτή η ανάγκη για την επίτευξη των δικών μας ατομικών στόχων, μας οδήγησε στο να αναζητήσουμε τη δική μας κορυφή, και η προσπάθεια ξεκίνησε για την κάθε μια μας από διαφορετική αφετηρία αλλά κατέληξε σε ένα κοινό όνειρο. Από τη μια πλευρά είχαμε μια μαμά που έχοντας μια καλή δουλειά αλλά και μια ευτυχισμένη οικογένεια ήθελε να αισθανθεί ότι ως άτομο θα έχει μια προσωπική ιστορία να μοιραστεί και δεν θα συστήνεται ως Marketing Director του Χ οργανισμού και μαμά των παιδιών της. Από την άλλη πλευρά υπήρχε μια κοπέλα που δεν μπορούσε να δεχτεί ότι η φοβία της για το ύψος θα καθόριζε τις επιλογές της και θα περιόριζε τις δυνατότητες της.

Η επίτευξη κάθε επαγγελματικού και προσωπικού στόχου μπορεί να συγκριθεί με την ανάβαση μιας κορυφής


Μιλήστε μας για το 7 Summits Project

To 7 Summits Project είναι η 1η ελληνική γυναικεία αποστολή που φιλοδοξεί να ανέβει στις υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου (η ομάδα έχει ήδη κατακτήσει τις 5 και απομένουν 2 – το Everest το 2019 και η Ανταρκτική το 2020). Δεν είναι όμως ένα προσωπικό challenge. Η ανάβαση των 7 Summits πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1985 από τον Richard Bass και έκτοτε έχει γίνει μια μεγάλη πρόκληση για ορειβάτες και λάτρεις της περιπέτειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ομάδα μας αποτελείται από 2 γυναίκες αλπινίστριες (αλλά και εργαζόμενες σε πολυεθνικές εταιρίες). Για εμάς είναι ένα όνειρο ζωής, παράλληλα όμως είναι και μια ιστορία έμπνευσης, αφού δεν είναι μια ομάδα επαγγελματιών αλλά 2 καθημερινές Ελληνίδες που προσπαθούν να ολοκληρώσουν έναν ασυνήθιστο στόχο.

"A woman can be". Τι “ρόλους” πιστεύετε ότι μπορεί να έχει μία γυναίκα σήμερα;

Σήμερα μια γυναίκα μπορεί να έχει όσους ρόλους θελήσει… όμως αυτό είναι ακόμα ένα σημαντικό ζητούμενο. Ο τρόπος που μεγαλώνουν οι γυναίκες, οι εικόνες και τα πρότυπα που βλέπουν εξακολουθούν να τις κρατούν δέσμιες σε ρόλους διαφορετικούς από αυτούς των ανδρών. Έτσι ακόμα και αν έχουν σαφώς πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες απ’ ότι στο παρελθόν, έχουν πολλές φορές την ψευδαίσθηση ότι δεν θέλουν να αναλάβουν κάποιους ρόλους ή να θυσιάσουν κάποιους άλλους. Σίγουρα είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα, ειδικά αν είναι μητέρα, να αφήσει την οικογένεια της για να ακολουθήσει μια αποστολή στο Έβερεστ που διαρκεί 2 μήνες, όχι μόνο για αντικειμενικούς λόγους αλλά γιατί ο κοινωνικός περίγυρος θα είναι πιο επικριτικός μαζί της σε σχέση με έναν άνδρα με αντίστοιχες υποχρεώσεις. Όμως το "a woman can be" αυτό θέλει να προβάλλει: μια γυναίκα μπορεί να είναι επιστήμονας, μητέρα, ορειβάτης, εξερευνήτρια, αστροναύτης…και πολλά άλλα αρκεί να το θελήσει και να το επιδιώξει.


"Κάθε φορά που ξεπερνάς τα όρια σου γίνονται μεγαλύτερα και αυτή η διαδικασία είναι μαγική, σε κάνει να νιώθεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα".


Στο Thrive μιλάμε για ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Πόσο εφικτό είναι αυτό κατά τη γνώμη σας σήμερα;

Είναι απόλυτα εφικτό αλλά θέλει…«δουλειά». Συνήθως δεν βάζουμε την προσωπική μας ζωή σε προτεραιότητα γιατί δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε ή αισθανόμαστε τύψεις όταν το κάνουμε ή φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας. Όμως όταν πάμε να μιλήσουμε σε κάποιον για τη ζωή μας και για τον εαυτό μας ή να κάνουμε μια αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε δεν λέμε ποτέ: «Φέτος ήταν μια καλή χρονιά γιατί η εταιρεία μου αύξησε την κερδοφορία της 10% και εγώ ήμουν ο καλύτερος εργαζόμενος/διευθυντής/ιδιοκτήτης…». Συνήθως κλείνουμε τα μάτια μας και στο νου μας έρχονται τα ταξίδια που κάναμε μέσα στη χρονιά, εμπειρίες που είχαμε με φίλους ή με την οικογένεια μας, πράγματα που φτιάξαμε για να τα απολαύσουμε μόνοι μας ή με τους δικούς μας ανθρώπους. Συνεπώς πρέπει να υπάρχουν όρια μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής και τα όρια πρέπει να τα βάζουμε εμείς και να μην περιμένουμε να τα βάλουν άλλοι. Δεν είναι όλοι τυχεροί να δουλεύουν σε οργανισμούς που σέβονται τέτοιου είδους ισορροπίες, αλλά καλύτερα να χάσεις τη δουλειά σου από το να χάσεις τη ζωή σου (γέλιο!).

Η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα; Πώς την διαχειρίζεστε;

Φυσικά και είναι στο πρόγραμμα. Ίσως και κάποιες φορές να μας φόβιζε και παραπάνω από όσο θα έπρεπε… Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει μια ορειβατική αποστολή και ο καιρός να μην σου επιτρέψει να κάνεις την προσπάθεια για την κορυφή βάζει την ‘αποτυχία’ μέσα στο παιχνίδι. Όπως και να έχει, εμείς κρατάμε πάντα τα θετικά από μια προσπάθεια άσχετα με το αποτέλεσμα της και γυρνάμε από την κάθε αποστολή πιο δυνατές και πιο έμπειρες.

Ποιος είναι ο επόμενός σας στόχος;

Για να ολοκληρώσουμε το 7 Summits project έχουμε ακόμα 2 κορυφές. Την ψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής, το Βίνσον και την ψηλότερη της Ασίας, το Έβερεστ. Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε και να προετοιμαζόμαστε για να πάμε τον Απρίλιο του 2019 στο Έβερεστ ώστε να ολοκληρωθεί το project το 2020 με την Ανταρκτική. Όμως δεν εξαρτώνται όλα από τη φυσική κατάσταση, τον προγραμματισμό και την ενέργεια μας. Μεγάλο ρόλο παίζει η υποστήριξη που θα λάβουμε κυρίως ως προς το οικονομικό σκέλος.


"Η ανάγκη για την επίτευξη των δικών μας ατομικών στόχων, μας οδήγησε στο να αναζητήσουμε τη δική μας κορυφή."


Πιστεύετε ότι τα όρια είναι για να τα ξεπερνάμε;

Σίγουρα ναι. Κάθε φορά που ξεπερνάς τα όρια σου γίνονται μεγαλύτερα και αυτή η διαδικασία είναι μαγική, σε κάνει να νιώθεις ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στα παιδιά σας ή/και στους γύρω σας;

Τα μηνύματα είναι πολλά… αλλά αν θέλαμε να τα πούμε με 3 προτάσεις θα λέγαμε ότι: «είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε προσωπικούς στόχους και βάζουμε ενέργεια για την επίτευξη τους», «τα ταξίδια και η δια βίου άθληση δεν είναι απλά πολιτισμός ή πολυτέλεια, είναι ανάγκη», «η Ελλάδα και οι Έλληνες/ίδες μπορούν να πάνε ψηλά σε όλους τους τομείς». Άλλωστε τίποτα δεν είναι αδύνατο, μπορούμε να γίνουμε ή να κάνουμε ότι πραγματικά θέλουμε, αρκεί να μην ‘πέσουμε’ στην ρουτίνα της καθημερινότητας και να δουλέψουμε σκληρά για αυτό.

Από πού παίρνετε δύναμη πριν από μία μεγάλη ανάβαση;

Μας βοηθάει πολύ να σκεφτόμαστε όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει μέχρι εκείνη την στιγμή και να ‘οραματιζόμαστε’ τον εαυτό μας στην κορυφή του επόμενου βουνού/στόχου. Δεν είμαστε μόνες μας, είμαστε μια ομάδα και πρέπει να είμαστε δυνατές για την ομάδα αλλά και για τους ανθρώπους που μας πίστεψαν και μας στήριξαν στην προσπάθεια μας. Έτσι απλά αντλούμε δύναμη, σκεπτόμενες την κορυφή και τον κόσμο και τις καταστάσεις που μας έφεραν μέχρι εδώ…

Τι απαντάτε σε όσους σας έχουν αποθαρρύνει;

Συχνά μας λένε ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες (οικογένεια, δουλειά κλπ) για να συνεχίσουμε. Αυτό που απαντάμε εμείς είναι ότι η κατάλληλη στιγμή να κυνηγήσεις το όνειρο σου, είναι η στιγμή που το όνειρο γίνεται κομμάτι του εαυτού σου. Δεν υπάρχει μέρα που περνά χωρίς να σκεφτούμε το στόχο μας και πλέον δεν μας αποθαρρύνουν οι γνώμες τρίτων… 

Η κατάλληλη στιγμή να κυνηγήσεις το όνειρο σου, είναι η στιγμή που το όνειρο γίνεται κομμάτι του εαυτού σου.


Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι μητέρα δύο αγοριών και Διευθύντρια Μάρκετινγκ σε πολυεθνική εταιρεία. Η ορειβασία έγινε το πάθος της εδώ και 14 χρόνια, όταν έγινε μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (Α.Ο.Σ), όπου περιστασιακά βοηθά ως αρχηγός σε αναβάσεις στα ελληνικά βουνά. Το 2006, η Βανέσα ολοκλήρωσε τη Σχολή Αναρρίχησης και Χειμερινού Βουνού του Α.Ο.Σ. Έκτοτε έχει ανέβει στην πλειονότητα των ελληνικών βουνών, έχει κατακτήσει την κορυφή της Αφρικανικής Ηπείρου (Kilimanjaro, 5895μ) και έχει συμμετάσχει σε εμπορικές αποστολές στο Νεπάλ, τη Μαλαισία και τις Ελβετικές Άλπεις. Ως μέλος της γυναίκειας αλπινιστικής ομάδας με τη Χριστίνα Φλαμπούρη, έχει ανέβει στο όρος Aconcagua (6962μ στην Αργεντινή), στο Elbrus (5642μ στη Ρωσία) και στο McKinley/Denali (6190μ στην Αλάσκα των Η.Π.Α). 

Η Χριστίνα Φλαμπούρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και δουλεύει σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία. Η αγάπη της για την φύση την οδήγησε στην θάλασσα και στην ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης. Το 2014 η επιθυμία της να ξεπεράσει του φόβους της, την οδήγησε στα βουνά και σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής της, να εξοικειωθεί με το ύψος και την αίσθηση του απέραντου κενού. Σύντομα τα βουνά σταμάτησαν να είναι απλώς μια πρόκληση αλλά τρόπος ζωής. Από τότε έχει σκαρφαλώσει τα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, έχει συμμετάσχει σε αποστολές στις Άλπεις, σκαρφάλωσε στο Mt Κinabalu και στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, το Kilimanjaro (5895m). Mε την Βανέσα έχει σκαρφαλώσει το όρος Aconcagua (μέχρι τα 6.500, Αργεντινή), το όρος Elbrus (5642m, Ρωσία) και το όρος McKinley/Denali (6190m, Αλάσκα). Από το 2014 είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών και το 2016 ολοκλήρωσε την σχολή χειμερινού βουνού και την σχολή αναρρίχησης στο «Basecamp Kotronaros».

Μάθε περισσότερα για την αποστολή τους εδώ


Διάβασε ακόμα:

4 Μαθήματα Ζωής Από Μία Μητέρα Των Παιδικών Χωριών SOS

Αλέξανδρος Χριστοδούλου: «Τρέχω Για Να Αλλάξω Τον Διαβήτη!»

ΟΡΑΜΑ & ΑΞΙΕΣ, REAL STORIES