Έρευνα: Λίγες Ώρες Άσκησης Μειώνουν Τον Κίνδυνο Κατάθλιψης!

Διάβασε τα αποτελέσματα των επιστημόνων και ξεκίνα να γυμνάζεσαι.


Credit: Todd Quackenbush/Unsplash

Αν αναζητάς λόγους για να σηκωθείς από τον καναπέ σου και να ξεκινήσεις να αθλείσαι, μάθε ότι 1-2 ώρες άσκησης την εβδομάδα βοηθούν στην αποφυγή κατάθλιψης στο μέλλον. Αυτό ανακάλυψε μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Psychiatry. 

Ερευνητές από διάφορα Πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του King’s College London και του New South Wales, μελέτησαν τα δεδομένα από 33.908 Νορβηγών ενηλίκων για 11 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες δήλωναν τις συνήθειές τους αναφορικά με την άσκηση ενώ συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγια που αφορούσαν στην ψυχική τους υγεία. Αφού έλαβαν υπόψιν τους και άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα κοινωνικο-οικονομικά και δημογραφικά στοιχεία, τη μυική τους μάζα και το κατά πόσο αισθάνονταν ότι είχαν ή όχι κοινωνική υποστήριξη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι δεν αθλούνταν καθόλου στο ξεκίνημα της έρευνας, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσους αθλούνταν.

“Ένα ποσοστό της τάξεως του 12% νέων περιστατικών κατάθλιψης θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν όλοι μας κάναμε 1-2 ώρες γυμναστική κάθε εβδομάδα”, υποστηρίζει ο Samuel Harvey, υπεύθυνος της έρευνας και συνεχίζει: "Ξέραμε ότι η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, αλλά είναι η πρώτη φορά που το αποδεικνύουμε και με νούμερα". 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερα από 300 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη.

Ένα ποσοστό της τάξεως του 12% νέων περιστατικών κατάθλιψης θα μπορούσαν να αποφευχθούν με 1-2 ώρες γυμναστική κάθε εβδομάδα.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τα ποσοστά κατάθλιψης και πως ακόμα και λίγες ώρες άσκησης μπορούν να λειτουργήσουν σαν ασπίδα ενάντια στην ψυχική αυτή νόσο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οποιοδήποτε είδος άσκησης, ανεξάρτητα από την έντασή της μπορεί να κάνει την διαφορά!

Διάβασε ακόμα:

Τροφές Που Νικούν Την Επιλόχειο Κατάθλιψη

Γιατί Είναι Σημαντικό Να Καλλιεργείς Την Ευεξία Σου

ΥΓΕΙΑ, FITNESS